Ga naar submenu Ga naar zoekveld

ProudBreast verbindt vrouwen met borstkanker op een positieve manier

“Deze vrouwen willen zelf keuze hebben”

Een glimlach op je borst. Dat is wat Suzanne Kemps en Clary Scheres willen voor vrouwen die één of beide borsten missen na borstkanker. Hun zelfontwikkelde lichtgewicht én modieuze protheses slaan aan. En na deelname aan het tv-programma Dragon’s Den loopt het storm bij ProudBreast. En net nu is de kanker terug bij Suzanne.

Deel:
Clary van ProudBreast

Clary, directeur van ProudBreast: “Mijn oma is gestorven aan borstkanker. En Suzanne heeft zelf borstkanker gehad, in 2014. Een jaar later is ze gaan zoeken naar een fijne protheses. Ze vroeg zich af of ze de enige was die niet tevreden is over de producten die op de markt zijn.” Borstprotheses zijn vaak zwaar en zweterig. Suzanne ontwierp een licht en ademend model, de Qup.

“Vrouwen met borstkanker zijn patiënt in het ziekteproces. En dan gaan ze over naar het protheseproces. In de prothesewinkel krijg je te horen: ‘Dit is de beste oplossing voor jouw situatie. Maar er wordt niet gevraagd wat vrouwen willen en of de prothese wel lekker zit. Na de ziekte gaat het zo vaak over het medische, maar wij willen naar het modieuze, waarin vrouwen zelf keuzes hebben. We willen mensen in hun waarde laten en niet vertellen wat ze moeten doen. Daarom luisteren we eerst.”

Community

ProudBreast is meer dan een winkel, het is een community. “Vrouwen krijgen in het ziekenhuis rond het fysieke deel van de ziekte veel aandacht en zorg. Ze voelen zich op dat moment niet alleen. Maar na het ziekenhuistraject is er niet zoiets positiefs. Je kunt lid worden van zelfhulpgroepen, maar dat voelt meestal als om hulp vragen en dat is een hoge drempel. Dat is ook de reden dat wij een community zijn. We geven een tijdschrift uit. Maandelijks organiseren we een activiteit zoals fotoshoots, lezingen, pas-sessies en kledingadvies. Dit verbindt vrouwen op een positieve manier. Er ontstaan gesprekken, je merkt dat je niet de enige bent. Dat verzustert enorm.”

Clary kent Suzanne van de tennisclub. “We zaten in hetzelfde lesgroepje. Het klikte. Ik zat net in een periode dat ik stopte met mijn vaste baan en ging freelancen. Suzanne vroeg of ik haar wilde helpen met het businessplan.” Clary had kort daarvoor een preek gehoord die haar raakte. “God is altijd om ons heen, maar wanneer krijgt God een kans iets te doen in ons leven als we altijd zelf de controle houden? Ik had dus in gebed besloten dat ik alleen dingen zou gaan doen die op mij afkwamen. Ik vertrouwde erop dat God mensen op mijn pad zou brengen met wie ik wat zou kunnen. Suzanne kwam letterlijk op mij af.”

Hart volgen

Proudbreast model in badpak

Dat Clary zich laat leiden door de Heilige Geest is ook af te zien aan haar cv, vertelt ze. “In mijn werkzame leven heb ik veel verschillende dingen gedaan. Ik volg altijd mijn hart, daarin ervaar ik heel sterk de leiding van de Heilige Geest. Dat is echt mijn basis, ik voel me zo gedragen door de liefde van God, Die mij als eerste heeft liefgehad. Dat is waarvoor ik leef, mijn kernwaarde, mijn missie.”

We zaaien en we zien wel wat we oogsten

Suzanne is ook iemand die haar hart volgt. Zij gelooft niet, maar is wel heel spiritueel. We hebben respect voor elkaar en zijn geïnteresseerd in elkaars visie op het leven. Allebei weten we hoe belangrijk het is om los te laten en te accepteren wat er op je af komt. Wij zijn van het zaaien en we zien wel wat we kunnen oogsten, dat willen we niet van tevoren te bepalen. Suzanne doet de dingen vanuit feeling, vanuit haar persoonlijke ervaring en ik vanuit geloof.

Suzanne is sterk in het verbinden van mensen, in relaties leggen en innoveren, Clary in communicatie, marketing, planning en online. “We werken sinds 2017 samen en ons bedrijf werd steeds professioneler. Van een project op zolder werd het een bedrijf. We voelden intuïtief: dit kan groot worden. Toen we in 2018 de ASN Wereldprijs wonnen, konden we nog bewuster stappen zetten. Met het prijzengeld hebben we het product op de markt gebracht en geïnvesteerd in onder meer voorraden.”

Dragons Den

De volgende stap is het zoeken naar een grote investeerder. Suzanne en Clary werden door meerdere mensen getipt om mee te doen aan het investeringsprogramma Dragons Den op WNL. “Eerlijk gezegd waren we niet meteen enthousiast. Het is een commerciële en mannelijke omgeving en we vroegen ons af of dat de plek is waar we gezien wilden worden.”

Uiteindelijk wagen ze de stap en Shawn Harris biedt anderhalve ton om te investeren in het bedrijf. “Pas toen realiseerde ik me het effect. Het aantal bestellingen steeg van honderdtien per maand naar honderddertig per week.” Op korte termijn komt er naast de lichtgewicht Qup ook een Qup met iets meer gewicht. Later dit jaar wordt gestart met de ontwikkelingen voor een deelprothese voor vrouwen die een borstsparende operatie ondergingen. Er zijn ook concrete plannen om naar het buitenland uit te breiden.”

Ik voel dat ik bij ProudBreast op de goede plek zit

Net nu het bedrijf enorm groeit, is er opnieuw kanker bij Suzanne geconstateerd. Ditmaal is het ongeneeslijk, menselijk gesproken. “Dat is heel heftig. Suzanne heeft een stap terug moeten zetten in het bedrijf. Op de achtergrond blijft ze meedenken. Gelukkig hebben we nieuwe medewerkers kunnen aannemen. En het is bijzonder dat de twee meest betrokken vrouwen ook gelovig zijn, dat hadden we niet geregisseerd. Het is heel mooi dat we besprekingen kunnen beginnen met gebed.

Ik voel dat ik nu als directeur van ProudBreast op de goede plek zit. Hier kan ik mijn kwaliteiten en talenten gebruiken. We hebben al voor zoveel meer vrouwen een verschil kunnen maken dan ik van tevoren had durven hopen, dat kunnen er alleen nog maar meer worden. Alles wat we méér bereiken is gaaf, een cadeautje! Ik vertrouw op God dat we met onze missie wereldwijd vrouwen na borstkanker kunnen inspireren om positief te blijven en trouw te zijn aan zichzelf. Dat is nu mijn pad. En daarna? Dat is aan God.”

Lees ook: Lidy fotografeerde twee jaar lang haar vriendin met borstkanker

Foto’s: Annechiene Photography

proudbreast.nl

Geschreven door

Anneke Houtman

--:--