Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Rachel Rosier: ‘De dood is onderdeel van het leven’

Gezien: openhartig gesprek in 'De Kist'

Eva-columnist en EO-presentator Rachel Rosier is bekend met verlies. Al jong verloor ze haar broer en haar moeder. Ze praat er openhartig over met Kefah Allush in het EO-programma ‘De Kist’.

Deel:

Ze is de stoere presentator van populaire kinderprogramma’s als Checkpoint en Topdoks: Rachel Rosier (30), getrouwd met Jaap en moeder van twee kinderen. In De Kist praat ze met Kefah Allush over de dood, iets waar ze ondanks haar jonge leeftijd regelmatig over nadenkt. Bang is ze er niet voor, vertelt ze aan Kefah, maar: “Ik voel gehaastheid. Het kan zo voorbij zijn. Het ergste dat ik me kan voorstellen, is dat je spijt hebt op je sterfbed.”  

Ik dacht: dit is het moment dat ze Jezus gaat ontmoeten

Rachel kwam in haar eigen leven verschillende keren van zeer nabij in aanraking met de dood. Haar broer overleed op zijn veertiende, toen Rachel elf jaar was. En haar moeder was vijftig toen ze na een lang ziekbed stierf. Het waren traumatische gebeurtenissen die bepalend voor haar leven bleken. Ze vertelt openhartig over het overlijden van haar broer en moeder. “Toen mijn moeder overleed dacht ik: dit is het moment dat ze Jezus gaat ontmoeten. Het is een heel troostrijke gedachte dat ik Jezus’ hand hier op aarde vasthoud en zij aan de andere kant. Hij verbindt ons.”

Die grauwheid is soms zo overweldigend, kleine dingen maken het een beetje dragelijk

Rouwen viel haar zwaar. “Alles wat ik niet hoefde te voelen, heb ik niet gevoeld. Je probeert jezelf te beschermen voor al die nare gevoelens. Maar dat beschadigt ook.” Ze vertelt ook dat ze al dat zwart helemaal niks vindt en dat het haar hielp dat er een vrolijk gekleurd kleedje over de kist van haar moeder lag. “Een mooie kleur of iets vrolijks, deed heel veel met mijn gemoed. Die grauwheid is soms zo overweldigend, dan zijn dat kleine dingen die het een beetje dragelijk maken.”

Na de dood houdt het niet op, gelooft Rachel. “Maar hoe de hemel eruitziet, dat weet ik niet.

Bekijk het hele gesprek van Rachel en Kefah in De Kist op maandag 19 oktober, 23.30 uur, NPO2.

Lees hier een uitgebreid interview met Rachel: 'Ik ben niet meer dat meisje dat al die vreselijke dingen meemaakte'

Geschreven door

Annemarie Kok-van Twillert

--:--