Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Radio2-dj Martine ten Klooster: 'Een liedje is een kunstwerk. Wat voor verhaal vertelt het?'

Nieuwe podcast Tekstuele Voorlichting over de betekenis van songteksten

In de nieuwe podcast Tekstuele Voorlichting graaft Radio2-dj Martine ten Klooster met behulp van liedjesschrijver Matthijn Buwalda in een betekenisvolle tekst. Samen ontdekken ze uit welk hart de woorden komen en wat ze betekenen.

Deel:

Dat zoeken naar betekenis in teksten, is iets dat Martine als kind al deed: “Ik had een hele map met geprinte teksten. Deze podcast past bij wat ik leuk vind, het komt echt voort uit oprechte interesse.” Ik las vroeger al de teksten uit het CD-boekje mee. En om het samen met Matthijn te maken, geeft een extra dimensie. Hij is zelf tekstschrijver, een vakman die weer op een hele andere manier naar teksten kijkt. Ik heb een natuurlijke klik met hem. Die vibe hoor je terug in de podcast, dat maakt het óók leuk om naar te luisteren als je een artiest niet kent. We vinden elkaar in de interesse in de muziek, in net dat diepere laagje. In de teksten die we uitzoeken voor Tekstuele Voorlichting zit zingeving. Waarom resoneert een tekst?”

Muziek verbindt

Voor een deel hebben Matthijn en ik dezelfde muzieksmaak, maar voor een deel ook zeker niet. Dat maakt eigenlijk niet uit. Voor het selecteren van de teksten, luister je al met ‘werkoren’ naar muziek. Of je hoort een artiest in een interview iets zeggen hoe ze dingen verwerken door het schrijven van hun muziek. Als we dat ergens oppikken, appen we of we bellen erover. We onderzoeken: wat doet iets met je? Waarom pakt een bepaald thema je? Waar gaat het net wat verder dan het meisje om de hoek met wie je verkering wilt? Dát vind ik leuk. In de podcast staat bijvoorbeeld ook Merol op de planning. Zij staat voor sommigen bekend om haar extreme teksten. Wie zit daarachter, welk hart? Als je dat weet te achterhalen, verbindt muziek alleen maar meer. In gesprek met de artiest is het overigens niet zo dat we elk zinnetje kapot analyseren; het is een brug naar een groter gesprek.”

Kunstwerk

“Artiesten vinden het vaak leuk om over hun teksten te praten. Wat betekent de tekst voor henzelf? Tegelijkertijd mag de tekst voor iemand anders óók iets betekenen. Dat is de werking van muziek, die vrijheid is er altijd. Een liedje is een kunstwerk, wat is er leuker om iemand daarover te ondervragen?

Wat ik zelf bijvoorbeeld een interessante songtekst vind is van Bear’s Den. Ze hebben ervoor gekozen om mentale gezondheid als thema te pakken en dan vooral richting mannen. De eerste single is net uit: Spiders. Het gaat over stemmen in je hoofd. Prachtig hoe poëtisch dat verpakt is. Daarnaast vind ik Brandon Flowers van The Killers een hele goede tekstschrijver. En als het om Nederlandse tekstschrijvers gaat: Douwe Bob en Nielson vind ik ook erg goed. Toch ook wel heel origineel.“

Luister hier de eerste aflevering met Diggy Dex of ga naar Spotify.

Zin in meer Podcasts? Beluister hier Eva-podcasts.

--:--