Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Rail Away' viert jubileum met nachtelijke treinreis

Zaterdag, vanaf 23.50 uur, NPO 2

Deel:

Het EO-programma Rail Away bestaat dit jaar 25 jaar! Beelden van mooie landschappen, unieke spoorlijnen en de rustgevende commentaarstem van Bob van der Houven typeren het programma. Op de late zateragavond gaat er een heuse Nacht van Rail Away van start. Een marathon van veertien herhalingen van verschillende seizoenen van het programma.

De Rail Away-nachttrein rijdt de hele nacht door! Volgers op social media gaven hun voorkeur voor een uitzending op. Zo is er een reis van veertien afleveringen ontstaan langs 25 jaar Rail Away, door onder andere Zwitserland, Kroatië en Polen. Ook zien we de allereerste aflevering uit 1996. Hier begint de rit met een klim naar een van ’s werelds hoogstgelegen stations op de berg Pikes Peak in Colorado.

Jubileumboek en nieuwe afleveringen

Ter ere van het 25-jarig jubileum is Het Grote Rail Away Boek verschenen, dat is geschreven door programmamakers Joanne Brouwer en Gerben van Ommen. De boeklancering vond op 20 november plaats in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Het prachtige koffietafelboek staat boordevol bijzondere verhalen van de makers van het programma en geeft zo een uniek kijkje achter de schermen.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Het Grote Rail Away Boek
Gerben van Ommen, Bob van der Houven en Joanne Brouwer bij de boekpresentatie in Utrecht.

In de kerstperiode komt Rail Away met vijf gloednieuwe afleveringen. Het nieuwe seizoen begint op maandagavond 27 december aan de rand van het Zwarte Woud in Duitsland. Via de bergtoppen rondom Trento in Italië naar de ‘Malediven van Europa’, zoals het Italiaanse eiland Sardinië ook wel wordt genoemd. Sneeuwlandschappen mogen in deze wintertijd natuurlijk niet ontbreken.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Rail Away nieuw seizoen Sardinië
Dit stationnetje op Sardinië is een oase van rust.

Op donderdag 30 december stapt de kijker met Rail Away op een unieke treinreis door een volledig witte wereld van Zwolle naar Zutphen. Nederland in de sneeuw. De treinreis eindigt in de laatste aflevering met een rit in een stoomtrein in de valleien rondom Weizen en Blumberg, vlakbij de Zwitserse grens.

Nacht van Rail Away

In het kader van het 25-jarig jubileum van het treinreisprogramma Rail Away zendt de EO de Nacht van Rail Away uit. Veertien afleveringen, die zijn gekozen door fans op social media. 

Zaterdag 4 december, vanaf 23.50 uur, NPO 2

--:--