Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Raya and the last dragon’: prinses zonder prins

‘Een stoere, maar wat kleurloze Disneyheldin’

Klassieke Disneyprinsessen als Sneeuwwitje, Doornroosje en Assepoester hadden nog bescherming nodig van een dappere prins, maar die dagen zijn voorbij.

Deel:

In moderne Disneyfilms als Rapunzel (2010) en Frozen (2013) kunnen de heldinnen uitstekend voor zichzelf zorgen en zijn de prinsen vooral lachwekkend. (Overigens waren de prinsessen in die oudere films ook al veel interessanter dan de prinsen; in die zin heeft Disney altijd wel een feministisch tintje gehad.)

'Veel te druk om verliefd te zijn'

De nieuwste Disney-animatiefilm Raya and the last dragon (in het Nederlands: Raya en de laatste draak) gaat nog een stapje verder: romantiek speelt überhaupt geen rol in het verhaal. Hoofdpersoon Raya heeft een warme band met haar vader, haar huisdier en diverse vrienden, maar is veel te druk met het redden van de wereld om verliefd te zijn. Ze is zonder meer de stoerste Disneyheldin tot nu toe – al vond ik haar ook wel een beetje kleurloos.

Raya woont in een Aziatische fantasiewereld, die wordt bedreigd door geheimzinnige wezens die mensen in steen veranderen. Om dat kwaad te kunnen verslaan, moet ze op zoek naar vijf delen van een magisch kristal, die verspreid liggen in verschillende landen. Ieder land heeft een eigen karakter en introduceert een nieuw kameraadje en een nieuwe vijand – een opzet die doet denken aan een computerspel, waarin verschillende levels moeten worden doorlopen. Zodra alle schatten zijn verzameld, is het game over.

Lees ook: 'Soul': knotsgekke parabel over de zin van het leven
Lees ook: 'Soul': knotsgekke parabel over de zin van het leven

Niet het meest geïnspireerde verhaal dus, al heeft de film heus ook geslaagde elementen. De animatie is mooi gedetailleerd, de actiescènes zijn enerverend, en de koddige draak uit de titel geeft het nogal ernstige geheel wat lucht. De boodschap – over de noodzaak van vertrouwen en samenwerking – ligt er wat dik bovenop, maar is wel uiterst actueel.

Al met al een aardige Disneyfilm voor een grauwe middag op de bank. Tot 4 juni moet je er op Disney+ maar liefst € 21,99 voor bijleggen, daarna wordt hij gratis. Ik zou persoonlijk even wachten.

Bekijk de trailer van 'Raya and the last dragon'

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Raya and the last dragon

Animatiefilm van Don Hall en Carlos López Estrada. Kijkwijzer: vanaf 6 jaar wegens angst en geweld. Nu te zien op Disney+.

Geschreven door

Rick de Gier

--:--