Sluit je aan

Gratis inloggen

Doe je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen op alle sites van de EO.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Recept tompoucen

24 april 2022 · 09:15

Update: 19 november 2024 · 14:33

In het programma EO Life maak Elizabeth Lopez, winnares van Heel Holland Bakt, iedere week iets lekkers in de keuken. Elizabeth maakt deze keer traditioneel koningsdag gebak: de tompouce!. En jij kunt ze ook maken!

Ingrediënten

  • 20 vellen bladerdeeg (uit de diepvries)
  • Enkele druppels kleurstof naar keuze
  • Slagroom:
  • 250 ml koud slagroom 35% vet
  • 50 g poedersuiker

Banketbakkersroom

  • 500 ml volle melk
  • 1 vanille stokje
  • ¼ tl zout
  • 45 g custard poeder
  • 100 g kristalsuiker
  • 2 eidooier

BEREIDINGSWIJZE:

Maak eerst de banketbakkersroom

  • Breng 450 ml volle melk, samen met de vanillestokjes, zout en 50 g kristalsuiker aan de kook.
  • Meng in een andere kom de custard poeder met 50 g kristalsuiker en 50 ml volle melk.
  • Klop alles goed met een garde.
  • Voeg nu de eidooiers toe en klop alles tot een papje.
  • Maak eerst familie: haal de pan van het vuur en giet wat melk in het papje, roer tot alles goed gemengd is en giet dit terug in de pan. Breng de pan al roerend weer aan de kook voor ongeveer 3 minuten.
  • Stort de room in een glazen schaal, dek meteen af met plasticfolie en laat dit afkoelen in de koelkast.

    Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snij de vellen in gelijke plakken of in cirkels met behulp van een glas uit.
  • Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg.
  • Bak het deeg in 20 a 25 minuten goudbruin.
  • Klop de slagroom.
  • Giet de koude slagroom in een mengkom.
  • Voeg de poedersuiker toe en klop dit in enkele minuten stijf.
  • Meng nu 1/3 van de slagroom met de afgekoelde banketbakkersroom. Klop dit kort tot je geen slagroom meer ziet.
  • Bewaar de rest van de slagroom voor de versiering .
  • Besmeer één van de plakken bladerdeeg met de banketbakkersroom. Je kunt een spuitzak gebruiken.  
  • Leg de andere plak hier vervolgens bovenop. 
  • Maak het geheel af met klassiek glazuur. Dit maak je simpel zelf door 100 gram poedersuiker te mengen met één eetlepel water en enkele druppels kleurstof.
  • Spuit de rest van de slagroom er bovenop en geniet van je tompoucen.

Eet smakelijk!

EO Life

Dit artikel hoort bij het programma

EO Life

EO Life

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook