Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Redden wat er te redden valt

Blog van Jeroen Snel

In Spanje was het op 12 oktober Día de la Hispanidad. Op deze nationale feestdag is er een grote militaire parade in het centrum van hoofdstad Madrid.

Deel:

Koning Felipe, koningin Letizia en hun dochters Leonor en Sofía staan dan op een podium terwijl er verschillende onderdelen van het leger voorbij marcheren. Eerlijk gezegd is het ietwat saai, maar voor Felipe is het een belangrijk moment om zichzelf te laten zien.

De monarchie is in Spanje niet zo populair als in Nederland. Zo ging een gepland bezoek aan Barcelona een paar weken geleden niet door, omdat de veiligheid van Felipe niet gegarandeerd kon worden. Barcelona ligt in Catalonië, een regio die strijdt voor onafhankelijkheid en niets van het Spaanse koningshuis wil weten. Daar komt bij dat de vader van Felipe, voormalig koning Juan Carlos, flink onder vuur ligt. Hij is betrokken bij corruptieschandalen en nam zijn huwelijkse trouw niet zo serieus. Dat doet het imago van het koningshuis geen goed. Felipe zegt nu dat hij niets meer met zijn vader te maken wil hebben en neemt al afstand van de erfenis, want die bestaat voor grote delen uit onterecht verdiend geld.

Al met al werkt Felipe keihard om het koningshuis te redden. Samen met Letizia reist hij het hele land door om mensen een hart onder de riem te steken. Maar de republikeinse stemmen die zeggen dat de monarchie afgeschaft moet worden, klinken steeds harder.
Voor Felipe reden te meer om over te komen als gezaghebbend koning, en dat kan heel goed als je in uniform op een podium staat terwijl er een militaire parade langskomt. Een uitgebreid verslag hiervan ziet u zaterdag 17 oktober in Blauw Bloed.

Geschreven door

Jeroen Snel

--:--