Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Reinier Sonneveld over liefhebben: ‘Ruimte in je agenda, is ruimte in je hart’

De man achter Eva's online training 'Verbeter je relaties'

In onze online training ‘Verbeter je relaties’ leer je hoe je kunt groeien in liefde en relaties met alle mensen om je heen. De man achter deze training is schrijver en coach Reinier Sonneveld. Op basis van oude, beproefde wijsheid, gecombineerd met nieuwe, psychologische inzichten heeft hij negen online masterclasses ontwikkeld

Deel:

Reinier: “Ik ben heel erg geïnspireerd door Carl Jung, een bekende psychiater uit eerste helft van de vorige eeuw. Hij gebruikt vaak de begrippen ‘persona’ en ‘schaduw’. Persona is de publieke ‘ik’, dus waar je om bekend staat en waar mensen je om waarderen. Schaduw is je veronachtzaamde ‘ik’: dat wat je niet zo snel toont. En ik denk dat we met de uitdrukking ‘jezelf zijn’ bedoelen dat je die schaduw laat zien. De kanten die je normaal laat liggen, omdat die niet zo populair zijn. Kanten die je op je werk bijvoorbeeld niet laat zien, omdat het niet zo handig is om die daar te tonen. Waar je die wel kunt laten zien, daar ben je jezelf.”

Dingen delen en jezelf zijn is een bepaald cadeau dat je deelt met elkaar

Vriendschappen

In zijn relatie met zijn vrouw merkte Reinier dat ze na verloop van tijd in een nieuwe fase terecht kwamen. “Het was alsof er tien jaar lang nooit een vuiltje aan de lucht was geweest, maar ineens hadden we nare discussie en snapten we er niks meer van. Na twee jaar duwen en trekken hebben we iets gevonden dat ons helpt: heel eerlijk aangeven wat we nodig hebben. En dat voelde echt. Dat vond ik heel tof. Ik zag in onze omgeving allerlei huwelijken ingewikkeld worden, vaak rond iemands veertigste. Mijn indruk is dat dat een tijd is waarin veel huwelijken aan het duwen en trekken zijn. Ik ben mijn eigen ervaring gaan delen in onze kring en ik merkte dat het veel mensen hielp.”

Er zijn overeenkomsten tussen alle soorten liefdes

Rode draad

Reinier benoemt dat liefhebben een soort rode draad is door alles wat je doet: zowel in je werk en de dingen die je leuk vindt om te doen, als bij vriendschappen, je partner en je gezin. En ook daarin komt dagelijks duwen en trekken voor. “Er zijn overeenkomsten tussen alle soorten liefdes, en er zijn dus ook overeenkomsten in hoe dat mis kan gaan. Ik heb gekeken naar overeenkomsten tussen algemene wijsheden die ik van Jezus leer en die ik in de psychologie leer, om te kijken hoe dat beter kan. En aan de hand daarvan heb ik een rijke training ontwikkeld.”

Niemand wordt als drugsdealer geboren

Door het proces dat Reinier zelf heeft doorlopen merkt hij dat zijn relaties zijn verbeterd. Het toepassen van verschillende praktische tools helpen hem daarbij. Zo vertelt hij dat hij in de buurt woont waar crimineel Ridouan Taghi is opgegroeid. Situaties in de buurt voelen voor hem soms bedreigend, maar tegenwoordig gaat hij daar anders mee om. “Je hebt altijd een eerste impuls als reactie op anderen, maar als het geen acute bedreiging is, dan stel ik in mijn hoofd de vraag: wat is jouw pijn? En waar kom je vandaan? Het antwoord weet ik niet, maar ik kan me er wel iets bij voorstellen. Als het gaat om die ingewikkelde figuren: niemand wordt zo geboren. Niemand wordt als drugsdealer geboren. Dan probeer ik me iemand voor te stellen als kind en waar iemand toen mee te maken heeft gehad. Dan snap je het beter en dat maakt het zachter.”

Een belangrijke terugkerende factor is ‘ruimte’. “Hoe sterk is de samenhang tussen stress en het missen van liefde? Ruimte in je agenda, is ruimte in je hart. Dat is eigenlijk een heel eenvoudige tool. Je kunt wel willen groeien in relaties, maar dat moet dan wel passen in je agenda. De training geeft praktische tips over hoe je op het moment dat je agenda leger is, meer hersen- en hartruimte krijgt. We hebben allemaal duizend eigen gewoontes en patronen, maar dit kunnen de sleutels zijn waarbij er net een deurtje opengaat die een nieuwe mogelijkheid creëert."

Eva's online training 'Verbeter je relaties'

Lees ook over:

Eva's online training 'Verbeter je relaties'

Beluister hier de gratis podcast, waarin Reinier meer vertelt over hoe deze training tot stand is gekomen en welke persoonlijke ervaringen daaraan hebben bijgedragen.

--:--