Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Reis door het hart van de Reformatie in 'Rail Away'

Donderdag, 16.30 uur, NPO 2

Deel:

In Rail Away (EO) reizen we vanmiddag door Saksen-Anhalt en Thüringen. In deze oostelijke Duitse deelstaten volgen we het spoor van de beroemde kerkhervormer Maarten Luther. Onze reis door het 'hart van de reformatie' eindigt op de Wartburg.

Eerst nemen we een kijkje in Saksen-Anhalt, bij het kleine Slot Oranienbaum. Een stukje Holland in Duitsland. Het werd gebouwd in opdracht van prinses Henriette-Catharina van Oranje-Nassau, een dochter van stadhouder Frederik Hendrik. Prinses Beatrix bezocht het tweemaal. We brengen ook een bezoek aan Wittenberg, de plaats waar Luther in het jaar 1517 zijn 95 stellingen aan de Slotkerk bevestigde. De treinreis begint in Lutherstad Eisleben, waar de kerkhervormer werd geboren en – na veel omzwervingen – ook stierf.

Rail Away Luther Schlosskirche Wittenberg
Deur van de Slotkerk in Wittenberg, waaraan Maarten Luther in 1517 zijn 95 stellingen bevestigde. Credits: Rail Away.

Na een tussenstop in Erfurt eindigt onze reis in Eisenach, een plaats die niet alleen door Luther bekend is. Het is ook de geboorteplaats van Bach, die sterk door Luther is beïnvloed, al leefde hij twee eeuwen later. Boven Eisenach ligt de Wartburg. Hier vertaalde Luther in een luttele tien weken het Nieuwe Testament in ‘gewoon’ Duits. En hier eindigt in deze aflevering van Rail Away onze treinreis door het ‘hart’ van de Reformatie. Een historische omwenteling, waarvan de sporen tot op de dag van vandaag zijn terug te vinden.

Rail Away

Donderdag 17 september, 16.30 uur, NPO 2 

Beeld: Rail Away

--:--