Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Reizende Oranjes

Column van Jeroen Snel

Het werd vanwege de coronacrisis uitgesteld, maar deze week gaat ons koningspaar dan toch op staatsbezoek naar Noorwegen. In de uitzending van 'Blauw Bloed' besteden we hier uitgebreid aandacht aan.

Deel:

Reizen zit de Oranjes in het bloed, en het was dan ook afzien voor hen om allerlei werkbezoeken in coronatijd vanuit huis te moeten doen. Eind oktober zagen we koningin Máxima in haar functie als speciaal gezant voor de Verenigde Naties voor het eerst weer bij de G20-top in Rome, en wát had ze er een zin in!

Ook de koning is graag op pad en het verbaast me regelmatig hoe knap hij zijn uitstapjes met elkaar combineert. Is hij het ene moment nog in Oostenrijk, een paar uur later staat hij op de Dam voor de jaarlijkse kranslegging. En ’s zomers komt hij vanuit zijn vakantieadres in Griekenland even overvliegen voor de Indiëherdenking in Den Haag. Eigenlijk pakt hij het vliegtuig net zo makkelijk als wij de trein – en hij vliegt meestal ook zelf om aan zijn uren te komen en zo zijn vliegbrevet te behouden.

Dat opent deuren

Of zo’n staatsbezoek aan Noorwegen noodzakelijk is? Zeker weten! Ik herinner me het laatste staatsbezoek van 2020 nog goed. Dat ging naar Indonesië. Met eigen ogen zag ik – opnieuw – dat mensen onder de indruk waren van ons koningspaar. En dat opent deuren. De rode loper ligt uit, er staat een erewacht en ’s avonds vindt er een glamoureus staatsbanket plaats. Even zie je een sprookje dat tóch lijkt te bestaan en dat heeft effect; Nederland is een landje waar je toch wel zaken mee kunt doen.

We klagen in ons land vaak over de kosten van het koningshuis, maar je zou eens moeten uitrekenen wat het ons oplevert. Bij elk staatsbezoek of officieel bezoek worden er wel contracten getekend.

Lees ook: De kerk is (ook) een gebouw
Lees ook: De kerk is (ook) een gebouw

Er staat ons trouwens een divers programma te wachten in Noorwegen, met veel aandacht voor duurzaamheid. Zo houdt kroonprins Haakon een toespraak over het beheer van oceanen en spreken Noorse jongeren en Nederlandse studenten met elkaar over de impact van klimaatverandering in het Arctisch gebied. Dit alles wordt natuurlijk afgewisseld met de nodige pracht en praal rond het koninklijk paleis in Oslo. Ik kijk ernaar uit!

Geschreven door

Jeroen Snel

--:--