Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Relatietherapeut Julie Sharon: 'Een relatie moet onderhouden worden'

Beluister het gesprek met Julie in Hart tegen Hart

"Een sterke relatie van ouders is de grootste voorspeller voor het welzijn van een kind", zegt psycholoog en relatietherapeut Julie Sharon. In haar praktijk geeft ze therapie aan stellen die daar om wat voor reden behoefte aan hebben. Toch merkt ze dat mensen niet snel hulp vragen als er problemen in hun relatie optreden.

Deel:

In samenwerking met de Christelijk Hogeschool Ede deed Eva onderzoek naar de relaties van 1550 Nederlanders. Daaruit blijkt dat mensen hun relatie gemiddeld een 8,4 geven. Toch voelt 22% zich eenzaam binnen die relatie en vindt 31% zichzelf tekortschieten. Ook zien ze dat als mensen relatieproblemen ervaren, ze niet snel geneigd zijn om hulp te vragen. 82% van de respondenten heeft zelfs bij serieuze en structurele conflicten nooit hulp gezocht, ook niet binnen hun eigen netwerk. 60% geeft aan dat ook niet te zullen doen.  

Wonderpil

Die cijfers bevestigt ook Sharon. "Misschien komt dat doordat het een taboe is, of dat ze niet geloven dat dat kan helpen. Therapie is ook geen wonderpil, het is hard werken. Het aangaan van therapie is best zwaar. Mensen hebben vaak geen zin om met hun problemen aan de slag te gaan en om zich kwetsbaar op te moeten stellen."

Als problemen zich opdoen zijn veel stellen geneigd de problemen nog even aan te kijken, zegt Sharon. "Mensen stellen het ook vaak uit om naar de dokter te gaan en denken 'het zal wel overgaan'. Ze voelen een bobbel op hun huid die steeds groter wordt, maar ze willen niet geconfronteerd worden met wat het mogelijk kan zijn. Schaamtegevoel kan ook meespelen, maar het is vooral het niet aan het werk willen met de problemen. Mensen willen de confrontatie met zichzelf niet aangaan."

Gevolgen

Het uitstellen of vermijden van het zoeken naar hulp kan er uiteindelijk voor zorgen dat relaties stuklopen. Maar dat niet alleen: "Het hebben van een slechte relatie heeft gevolgen voor je eigen gezondheid. Als ruzies uit de hand lopen kun je elkaar fysiek of mentaal kwetsen." Tegelijk schetst Sharon ook een beeld van een gezonde relatie. "Een sterke relatie geeft je een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Je hebt een veilige basis van waaruit je vrij kunt leven."

Wanneer een stel een ongezonde relatie heeft kan dat ook voor de andere gezinsleden veel gevolgen hebben. "Als het niet goed gaat, heeft dat een negatieve impact op de kinderen. Ze voelen zich niet veilig of moeten zorgen voor hun ouders. Je ziet zelfs een verschil in hoe kinderen het op school doen als ze uit een goede of slechte relatie komen. Helemaal op lange termijn heeft dat veel impact." Niet willen scheiden omwille van de kinderen is dan ook niet altijd een goed idee, stelt Sharon. "Als je te veel ruzie maakt, is het fijner om op een respectvolle manier uit elkaar te gaan."

Aan de bel trekken

Als je serieuze relatieproblemen wil voorkomen is het belangrijk om vroeg aan de bel te trekken, zegt Sharon. "Als je pas na zes jaar begint met hulp, wordt je relatie steeds zwaarder en is het moeilijker om daar aan te werken." Ze benadrukt het belang van blijven werken aan je relatie. "Ik denk dat als mensen pro actief bezig zijn met hun relatie, dat dat helpt met het goed houden van je relatie. Een relatie moet echt onderhouden worden. Als je dat niet weet, doe je het ook niet. Terwijl als je van tevoren al had gewerkt aan bepaalde patronen had je toen al een verschil kunnen maken." 

In de podcast Hart tegen Hart, waar stellen vertellen over een moeilijke periode in hun relatie, komt Sharon ook aan het woord. "Mensen herkennen zich in de verhalen van de mensen uit de podcast. Je hoeft niet precies hetzelfde te hebben meegemaakt, maar je kunt kleine dingen herkennen." Sharon hoopt dat stellen die luisteren naar de podcast iets kunnen met het verhaal en de tips. "Soms is een crisis een kans om te groeien", aldus Sharon.

Meer weten? Luister de podcast 'Hart tegen hart'

Julie Sharon is ook de te horen in de podcast Hart tegen Hart, waarin Bert van Leeuwen praat met stellen wiens relatie bijna op de klippen liep, maar die tóch bij elkaar bleven. Beluister de podcast via je favoriets podcast app.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
--:--