Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Reli-coach Joline Zuidema in EO-podcast 'Levensbepalend'

Interview over leven en geloofszoektocht

Deel:

In de podcast Levensbepalend is Joline Zuidema te gast. Ze is theoloog, spreekster, reli-coach en trainer in 'christfulness'. In 2019 kwam haar boek Hier is rust uit. Elsbeth Gruteke interviewt haar over de geloofszoektocht die ze als tiener maakte, het verlies van haar vader en over het leven in een gemeenschap in Zuid-Frankrijk.

Joline Zuidema kijkt graag over kerkmuren heen, vertelt ze in Levensbepalend. In de podcast blikt ze terug op haar jeugd. Ze groeit op in een ondernemersgezin in de omgeving Renswoude. Haar ouders nemen haar mee naar een PKN-gemeente. Toch voelt ze zich daar niet helemaal thuis. Via schoolvrienden maakt ze ook kennis met evangelische wereld.

Geloofszoektocht

Haar ouders geven haar volop de ruimte in haar geloofszoektocht. Joline gaat theologie studeren aan de Christelijke Hogeschool Ede. Tijdens haar studie ontdekt ze de spiritualiteit van Taizé en Iona, waardoor er een nieuwe wereld voor haar opengaat.  

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Joline Zuidema Levensbepalend
Joline Zuidema is in de EO-podcast 'Levensbepalend' een uur lang te gast bij Elsbeth Gruteke.

Een bepalend moment voor Joline is het verlies van haar vader. Hij overlijdt plotseling aan hartfalen als Joline 21 is. De avond daarvoor is het hele gezin nog naar een concert geweest waar het nummer ‘Fragile’ van Sting gezongen werd. Die woorden blijken achteraf op een verdrietige manier toepasselijk. Hoewel Joline de tijd neemt om het verlies te verwerken, heeft ze in die tijd niet de behoefte om aan God de ‘waarom-vraag’ te stellen.

De woorden uit 'Fragile' blijken achteraf op een verdrietige manier toepasselijk

Een andere ervaring die ze bespreekt vond plaats afgelopen zomer. Ze leefde in Zuid-Frankrijk voor een aantal weken in een gemeenschap, een ervaring die naar meer smaakte. Ze vindt het bijzonder om optrekken met mensen die uit allerlei verschillende tradities komen, maar wel gemeenschappelijk hebben dat ze zoeken naar God.

Luister naar Joline Zuidema in 'Levensbepalend'

Elk mens komt in zijn of haar leven momenten tegen die van grote invloed zijn. Kantelpunten, levensbepalende momenten die het leven daarna voorgoed kleuren: een studie, een huwelijk, een scheiding of de dood van een geliefde. In Levensbepalend gaat Elsbeth Gruteke in gesprek met mensen over deze bijzondere momenten. Luister hier naar het gesprek met Joline Zuidema

--:--