Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Remco Hakkert ontdekt 'gouwe ouwe' gospels in 'Oh Happy Day'

Iedere zaterdag, 20.00 uur, NPO Radio 5

Deel:

Het EO-radioprogramma Nederland Zingt Gospel maakt plaats voor Oh Happy Day. Voortaan neemt presentator Remco Hakkert ons iedere zaterdagavond mee in de rijke geschiedenis van de gospel. “Er gaat een schatkist open waarvan velen de inhoud nog niet kennen.”

“We reizen wat verder terug in de geschiedenis dan voorheen, naar de tijd van namen als Johnny Cash, Ella Fitzgerald en Elvis Presley," vertelt Remco Hakkert over zijn muzikale zoektocht in Oh Happy Day. Artiesten met wie we zowel onze achterban als een seculier publiek aanspreken. Dat biedt ook veel kansen om de Bijbelse boodschap naar voren te brengen, die zo duidelijk uit die oude gospels spreekt. Zoals het bekende ‘Oh Happy Day’ van Edwin Hawkins, waarnaar het nieuwe programma is vernoemd.

Wie is Remco Hakkert?

• 57 jaar
• Presentator, zanger, dirigent, componist
• Studeerde aan Stedelijk Conservatorium Zwolle
• Won in 1994 talentenjacht Gospelpodium
• Bekend van vele optredens, solo en met koren
• Sinds 2014 muzieksamensteller en presentator bij de EO

Wat wilde je als kind worden?
“Ik voel me gezegend, omdat ik al op jonge leeftijd wist dat mijn toekomst in de muziek zou liggen. Het besef dat het nóg mooier zou zijn als ik die gave in dienst van God kon stellen, groeide toen ik in mijn tienerjaren op de jeugdvereniging van de kerk zat. Mijn levensdoel werd: het lied van de Koning bij de mensen brengen.”

Welk historisch moment had je graag willen meemaken?
“Ik had graag een van de discipelen willen zijn tijdens de uitstorting van de heilige Geest. Ook wij mogen weten dat Jezus ons na zijn hemelvaart niet alleen heeft gelaten, maar ons wil vervullen met zijn Geest. Maar toch, dat moment op de eerste pinksterdag moet wel heel bijzonder zijn geweest.”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Oh Happy Day Remco Hakkert Elvis Presley
Remco Hakkert vindt in de schatkist van 'Oh Happy Day' veel mooie gospelopnamen van Elvis Presley. Credits: nbsp;Dingena Mol/NPO Radio 5/ANP.

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Dat is geen verhaal, maar een Bijbelboek: Prediker. Hierin doet de wijze koning Salomo veel ontdekkingen over het leven, om tot de conclusie te komen dat het allemaal lucht en leegte is – behalve ontzag hebben voor God en zijn grootsheid. Hoe druk je ook kunt zijn met dagelijkse bezigheden, uiteindelijk gaat het erom dat je heel dicht bij Hem blijft.”

Stel, je mag een feest organiseren. Hoe ziet dat eruit?
“Dat wordt een kleinschalig feest. Ik kan enorm genieten van goede gesprekken met een groep vrienden, het liefst gevolgd door samen te zingen: opwekkingsliederen, maar ook psalmen. Op zulke avonden ben ik echt in een feeststemming.”

Mijn levensdoel werd: het lied van de Koning bij de mensen brengen

Waar staat de mooiste kerk?
“Voor mij is dat de Sint-Jan in Gouda, met al die prachtige gebrandschilderde ramen. Het is een groot kerkgebouw met mooie akoestiek. Toen ik er een keer solo mocht zingen in een trouwdienst, had ik maar een klein speakertje nodig om mijn stem te versterken.”

Welke vraag zou elk mens zichzelf moeten stellen?
“Hoe dicht blijven we bij Jezus’ opdracht om God lief te hebben boven alles en onze naasten als onszelf? Elke dag mogen we daarmee bezig zijn, maar wel op een ontspannen manier. We mogen uit genade leven, omdat Jezus voor ons aan het kruis ging en is opgestaan.”

Nieuw EO-gospelprogramma 'Oh Happy Day'

Zaterdagavond presenteert Remco Hakkert de eerste aflevering van Oh Happy Day. Een programma met ‘gouwe ouwe’ gospels en de mooiste hoopvolle muziek uit de jaren zestig, zeventig en tachtig. Met in iedere aflevering ‘Gospel in de pop’. In ‘Het Pareltje van de week’ bespreekt de presentator deze keer ‘Reach out to Jesus’, een van de vele gospels die Elvis Presley zo prachtig vertolkt heeft. 

Vanaf 7 mei, iedere zaterdag, 20.00 uur, NPO Radio 5

Beeld: Dingena Mol/NPO Radio 5/ANP

Geschreven door

Bart van Delen

--:--