Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Renates man verliet haar tijdens zijn midlifecrisis

'Na acht jaar zijn we opnieuw getrouwd'

Van de een op andere dag wilde haar man Niels scheiden. “Die opmerking sloeg in als een bom. We hadden een goede relatie,” vertelt Renate (47). “Hij liet mij en onze drie jonge kinderen aan ons lot over. En dat terwijl hij juist zorgzaam was. Ik vroeg me af hoe hij zichzelf nog aan kon kijken in de spiegel. Pas later begreep ik dat het een midlifecrisis was.”

Deel:

Renate en Niels waren een leuk stel. “We waren lange tijd getrouwd en doorstonden al diverse moeilijke situaties. Maar na de geboorte van onze jongste leek er iets te veranderen. Ik had het gevoel dat ik en het gezin voor hem van de radar verdwenen. Niels was lijfelijk aanwezig, maar geestelijk niet. We zijn niet echt praters, maar ik vond dat we dit moesten bespreken. Toen ik vertelde dat ik het gevoel had dat het gezin hem niet interesseerde, zei hij dat dit ook zo was en dat hij wilde scheiden. Het was net een bom die gedropt werd”, vertelt Renate.

Een muur

De verontwaardiging klinkt nog een beetje door in haar stem. “Het was onwaarschijnlijk. Ik vroeg wat ik dan aan de kinderen moest vertellen als ze later zouden vragen waarom we uit elkaar waren. Dat ik op een avond een vraag stelde en dat het toen klaar was? Maar ik liep tegen een muur aan en zag dat er geen redden meer aan was. Ik zag een hoop verwarring bij Niels. Hij wilde iets anders. Ik besloot tijdelijk weg te gaan met de kinderen, voor een time-out.”

Ik heb me nooit ongelukkiger gevoeld dan toen ik met de kinderen en vijf grote tassen op straat stond

Let go and let God

Het was “afschuwelijk” voor Renate. “Ik heb me nooit ongelukkiger gevoeld dan toen ik met de kinderen en vijf grote tassen op straat stond. Ik had geen huis en logeerde met de kinderen dan hier en dan daar. Het was één en al verwarring. Ik wist dat dit geen normale scheiding was, maar dat er meer aan de hand was. Een vriendin van mij zei: ‘Renate, let go and let God’. Dat was het enige wat ik kon doen, want het was trekken aan een dood paard”, vertelt ze. “Als ik het geloof niet had, had ik het absoluut niet gered. Steeds vaker moest ik zaken uit handen geven omdat ik het niet meer wist. Maar dan kwamen er dingen op mijn pad die ik nodig had. Bijvoorbeeld mensen met goede raad of een vergeten loonspaarregeling die opeens boven water kwam.”

Affaire

Renate zag haar man enorm veranderen. “Ik kende hem niet terug. Hij zocht naar een andere identiteit. Door afscheid te nemen van het gezin, maar ook door de manier waarop hij zich kleedde. Hij kocht ‘jongere’ kleding, liet tatoeages zetten en nam helaas ook afscheid van het geloof.” Tijdens de time-out ontdekte Renate ook dat Niels een affaire had. “Toen trok ik duidelijk een streep. Zolang hij die relatie had, wilde ik alleen maar zakelijk contact”, legt ze uit. “Later begreep ik dat mannen in de midlifecrisis erg op zoek zijn naar zichzelf en dat helaas vaak in de armen van een ander doen, die bevestiging geeft en waarbij alles nieuw is.”

Eerst deed hij meer wat van hem werd verwacht

Hertrouwen

Dat is ook wat ze ziet bij Niels. “We hielden contact in verband met de kinderen en dat verliep steeds meer vriendschappelijk. Zo’n acht jaar na de scheiding kwam hij naar me toe om te praten. Hij vertelde dat hij veel nagedacht had en rust had gevonden. Toen vroeg hij of ik het nog een kans wilde geven, omdat ons gezinsleven is wat hij wilde en dat het meeste waard is. Hoewel het niet helemaal als verrassing kwam, viel ik zowat van mijn stoel. Ik wilde het een kans geven. We praatten veel en gingen in therapie. Uiteindelijk besloten we te hertrouwen!”

Geloof

Voor een gedeelte is Niels dezelfde man als voor de crisis. “Hij heeft wel meer rust en weet nu duidelijk wat hij wil en wat hij belangrijk vindt in zijn leven. Eerst deed hij meer wat van hem werd verwacht”, vertelt ze. “We accepteren dat het gegaan is zoals het ging, want dat kunnen we niet veranderen. We richten ons op wat voor ons ligt. Het geloof hoeft voor hem helaas niet meer.” Glimlachend: “Maar ook dat komt vast goed.”

Teksts: Corina Schipaanboord

Ben of ken jij iemand die in een midlifecrisis zit? Lees dan 10 dingen die je nog niet wist over de midlifecrisis.

Meer zien over de midlifecrisis?

In het EO-programma ‘Mannen in het wild’ neemt presentator Bert van Leeuwen zes mannen mee op een lichamelijk en geestelijk uitdagende reis in de Italiaanse bergen. De mannen hebben één ding gemeen: ze zijn niet tevreden met hun dagelijkse leven en lijken in hun midlife gekomen. Zie: eo.nl/midlife

Geschreven door

Corina Schipaanboord

--:--