Ga naar submenu Ga naar zoekveld

René de Reuver spreekt nieuwjaarszegen uit voor alle Nederlanders

Nationale Nieuwjaarszegen; zaterdag, 8.55 uur, NPO 2

Deel:

Voor de tweede keer zendt de EO op 1 januari de Nationale Nieuwjaarszegen uit. Met een Bijbelverhaal, beeldende kunst en muziek wordt het begin van 2022 ingeluid. Een portret van ds. René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, die op Nieuwjaarsdag een zegen uitspreekt voor alle Nederlanders.

“De zegen sluit aan bij een gewoonte die we eigenlijk allemaal hebben, om elkaar al het goede toe te wensen voor het nieuwe jaar," vindt René de Reuver. "Daarbij vind ik het heel mooi – en een eer – dat ik een zegen over het hele land mag uitspreken. Dat we daarbij iedereen op het oog hebben, ook mensen buiten onze vertrouwde, kerkelijke kring. Juist in deze tijd van verdeeldheid mogen we elkaar niet uit het oog verliezen.”

Wie is René de Reuver?

• 62 jaar
• Studeerde theologie in Utrecht (promoveerde in 2004 in Amsterdam)
• Was gemeentepredikant in Sebaldeburen, Boskoop en Den Haag
• Sinds 2016 scriba van de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland

Wat wilde u als kind worden?
“In mijn kinderjaren wilde ik soms schoolmeester, dan weer acteur of rechter worden. Op de middelbare school groeide het verlangen om dominee te worden. Ik wilde met de Bijbel en God bezig zijn, maar ook met mensen optrekken op de meest exis-tentiële momenten van hun leven: rond geboorte, huwelijk en overlijden.”

Met welke eigenschap heeft God u royaal bedeeld?
“Ik kan met uiteenlopende mensen goed opschieten, een eigenschap die ik ook wel vanuit mijn familie heb meegekregen. Mijn vader kon dat ook goed. Zonder iets van mijn eigen identiteit te willen verliezen, vind ik het heel prettig om mensen met verschillende achtergronden te ontmoeten.”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Nationale Nieuwjaarszegen René de Reuver Thomas Quartier Joy Wielkens
René de Reuver, Tabitha van Krimpen, Ai Hashimoto, Thomas Quartier en Joy Wielkens (zie kader).

Wat neemt u mee als uw huis in brand staat?
“Het is vooral belangrijk dat iedereen veilig het huis kan verlaten. Verder is bijna alles vervangbaar, zelfs mijn bijbel. Als het lukt, pak ik nog snel mijn telefoon, gewoon omdat daar veel berichten en contacten in staan.”

Met wie zou u een dagje willen ruilen?
“Met een gevangenispredikant, om van de gevangenen zelf te horen wat hen daar heeft gebracht, hoe ze hun leven ervaren en wat hen bezighoudt. Maar ik zou ook wel willen ruilen met een minister als Hugo de Jonge, om heel even te ondervinden wat het is om met die druk en hectiek te leven.”

Tweede Nationale Nieuwjaarszegen op Nieuwjaarsdag

Op de eerste ochtend van het nieuwe jaar zendt de EO de tweede editie van de Nationale Nieuwjaarszegen uit. Vanuit de Haagse Kloosterkerk vraagt ds. René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, een zegen voor alle Nederlanders. De Nationale Nieuwjaarszegen wordt omlijst door verhalen, kunst en muziek. Zo hebben ook de Theoloog des Vaderlands Thomas Quartier, de jonge Theoloog des Vaderlands Tabitha van Krimpen, kunstenares Ai Hashimoto en zangeres Joy Wielkens een rol in het programma. De EO startte begin 2021 met deze nieuwe traditie om zo vol hoop aan een nieuw jaar te beginnen.

Zaterdag 1 januari, 8.55 uur, NPO 2

Waar staat de mooiste kerk?
“Het maakt altijd indruk op me als ik een kerk binnenloop en meteen iets van God en eeuwigheid ervaar. Zoals in de Sint-Janskerk in Gouda, waar mijn opa en oma kerkten. Een kerk waar ik voel dat de geslachten samenkomen en ik maar een klein schakeltje ben in een lange ketting.”

Als 'keurige' kerkmensen kunnen we soms zo snel ons oordeel klaar hebben

Wat is uw favoriete Bijbelverhaal?
“Dat is het eerste verhaal uit Johannes 8, een geschiedenis die eigenlijk ‘tussen haakjes’ staat, want het ontbreekt in de oudste handschriften. Jezus’ reactie op de overspelige vrouw die bij Hem wordt gebracht, is bevrijdend, zonder dat Hij het kwaad goedpraat. Een mooie les voor ons als ‘keurige’ kerkmensen. We hebben soms zo snel ons oordeel klaar, maar hebben we nog oog voor de mens, waarover Jezus zich hier ontfermt?”

Foto René de Reuver: Eljee Bergwerff

Kijk de Nationale Nieuwjaarszegen hier terug

Geschreven door

Bart van Delen

--:--