Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ria zingt bij popkoor LEF!: "Door zingen kan je zoveel winnen"

Dit koor zie je op zaterdag 17 juni in aflevering 4 van 'Zing!'

Lef. Dat toonde het bestuur van het gelijknamige Zaanse koor toen het in 2016 een andere koers wilde varen. Het koor wilde meer, ingewikkelder, beter. Een stap omhoog op de muzikale ladder. In aanloop naar de vierde auditie-aflevering van ‘Zing!’ praten we met koorlid en secretaris Ria den Hollander. Ze vertelt over ambities, uit je comfortzone stappen en de bijzondere band die ontstaat door samen zingen.

Deel:

“Een jaar of 14 geleden nam mijn vriendin mij mee naar een repetitie van het koor, dat toen nog een andere naam had”, vertelt Ria. “Ik was altijd al veel met muziek bezig, maar meer in de alternatieve hoek. Daarom dacht ik in eerste instantie dat dit koor niet bij mij zou passen. Toch ging ik na die eerste keer nóg een keer. En nog een keer. Het was gezellig, ik werd lid en ben dat sindsdien gebleven.”

‘Lef tonen is lef krijgen’

“Zeven jaar geleden namen we als bestuur het besluit om het koor radicaal te veranderen. We zochten – en vonden – een dirigent die ons weer kon motiveren. We wilden meer: ingewikkeldere arrangementen, theatervoorstellingen, betere zang, noem het maar op. Louis van Dijk werd onze dirigent en hij motiveert ons als geen ander. Hij is zelf ook muzikant en één brok creativiteit. Daarmee is hij een enorme inspirator. Het is heerlijk om met hem te werken! Hij heeft ons ‘opgestuwd’. Nu durven we dingen te doen die we niet voor mogelijk hielden. Lef tonen is lef krijgen! Zo kom je steeds een stapje verder.”

Stap uit de comfortzone

“We hebben zo’n geweldige fijne club. Het koor bestaat uit mensen die elkaar heel goed kennen en elkaar alles gunnen. ‘We zijn zo sterk als onze zwakste schakel’, zeggen we altijd. Dus we trekken elkaar overal doorheen. Zo vinden sommige koorleden het heerlijk om in het middelpunt van de belangstelling te staan, terwijl anderen meer verlegen zijn. Aan ‘Zing!’ meedoen was voor een aantal leden een enorme stap uit de comfortzone, maar samen durven we bijna alles.”

Samen zingen schept een band

“Als we iets voor elkaar hebben gekregen – zoals meedoen aan ‘Zing!’ - hebben we dat echt sámen gedaan. Ons koor bestaat uit 28 mensen en we zijn allemaal verschillend. Van begin dertig tot in de zeventig, allerlei opleidingsniveaus en uiteenlopende interesses… In het dagelijks leven zou je misschien niet zo snel met elkaar omgaan, maar door samen zingen ontstaat een geweldige band.”

Die band wordt versterkt door de feestcommissie van het koor. “De feestcommissie organiseert leuke avondjes. Denk aan uitjes als samen naar de bioscoop, kijken bij andere koren of het bezoeken van een theater. En één keer per jaar gaan we een heel weekend met elkaar weg. Zo’n weekend is van begin tot eind lachen.”

Aandacht voor het individu

Het koor blijft bewust relatief klein: “Ons maximum is 30 personen”, vertelt Ria. “We vinden het belangrijk dat er aandacht is voor ieder individu. Bij een koor van honderd leden ben je al snel één van de honderd. Bovendien kunnen we mensen nu ook iets gunnen: als iemand graag een keer een solo wil, kan dat. Dat is in een groot koor een stuk lastiger.”

Wat het mooie is aan (samen) zingen? “Door zingen kan je zoveel winnen aan zelfvertrouwen. Ik zou zeggen: durf te leven, durf te zingen! Kijk wat er op je pad komt. Stap uit je comfortzone! Daag jezelf uit!”

'LEF!' in het theater

De leden van ‘LEF!’ roepen niet alleen anderen op om uit hun comfortzone te stappen. Zelf zoeken ze ook voortdurend naar nieuwe uitdagingen. “Joke – de voorzitter – en ik zijn de creatieve denktank van het koor. Een paar jaar geleden droomden we ervan om met het koor een theatervoorstelling te maken. Dus we gingen aan de slag. We hebben alles zelf op poten gezet, samen met een regisseur. Inmiddels hebben we twee goed bezochte theatervoorstellingen gemaakt en nu zijn we druk bezig met de voorbereidingen van de derde voorstelling.”

Ambities verwezenlijken

Kortom: als popkoor ‘LEF!’ iets graag wil, gaan de koorleden ermee aan de slag. “Op die manier hebben we al een aantal ambities kunnen verwezenlijken”, zegt Ria. “Zo wilden we graag met een live band optreden. Dat is bij onze vorige voorstelling gelukt. Daarna droomden Joke en ik ervan om zelf een theatervoorstelling te schrijven. Dat doen we nu, dus dat hebben we ook weer voor elkaar.”

Op de vraag of Ria nog dromen heeft voor het koor, zegt ze: “Misschien een keer met het koor naar het buitenland om mee te doen aan een festival. Of – waar we ook weleens over gesproken hebben – een creatieve, internationale uitwisseling.”

'We gaan ervoor'

Voordat ‘LEF!’ internationaal haar krachten kan meten, toont het koor op 17 juni eerst haar kwaliteiten in ‘Zing!’. De groep kijkt positief terug op de auditie, die enkele weken geleden al is opgenomen. “Het was heel gezellig. We hebben lekker met elkaar gepraat en kennisgemaakt met koorleden van andere koren. En als de zenuwen soms even opstaken, praatten we elkaar moed in: ‘Kom op, komt goed! Een grote glimlach op en we gaan er gewoon voor!’

Tot in den treure gerepeteerd

"We doen niet mee om te winnen, maar om te kijken: 'Kunnen we dit? Vinden we dit leuk?'. Maar we hebben ons wel uit de naad geoefend. We hebben demo’s gemaakt, goed nagedacht over onze kleding en bedacht hoe we onszelf zouden presenteren. En onze zang hebben we tot vervelens toe geoefend.” Lachend zegt Ria: "Ik denk niet dat het auditie-nummer ooit nog terugkomt op een van onze sets. Zo vaak hebben we het gehoord."

Benieuwd naar de auditie van popkoor ‘LEF!’? Kijk zaterdag 17 juni naar aflevering 4 van ‘Zing!’, om 20.30 uur op NPO 1.

Blijf op de hoogte van 'Zing!'

Ontdek de uitgebreide programmapagina

Blijf op de hoogte van 'Zing!'

Leer de zanggroepen kennen, ontdek de mooiste fragmenten en stem tijdens de uitzending op jouw favoriete optredens.

Geschreven door

Linda Mast - van de Pol

--:--