Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus staat op | Wat wil je nog meer?

Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.

Deel:

PopUpGedachte maandag 14 oktober 2019 – Wat wil je nog meer?

‘Ik ben weleens jaloers op die mensen die net tot geloof gekomen zijn, die hebben zo’n godservaring. Terwijl ik, opgegroeid met dat geloven, die diepe emotie en dat directe plezier niet zo heb. Dan denk ik: zit het wel goed met mij, eigenlijk?’
Een van de vele zelfreflecties gisteren na een preek in een kerkje in Amsterdam. Willen voelen, willen zeker weten, willen weten hoe het zit, het goed willen doen. Maar tegelijk natuurlijk ook: je niet zomaar overgeven, kritisch en ironisch je eigen weg gaan en distantie houden van wat je is overgeleverd. En dat is geen verwijt, hè. Dat is de constatering van wie je bent als hippe stedeling, als vrolijke dorpeling, als reizende millennial en Westerse de-wereld-ligt-aan-mijn-voeten-denker.

Hoe weet je nu of je goed zit? Hoe weet je nu wat waar is? Dat je kritisch bent op die gasten van Extinction Rebellion, niet om de zaak waarvoor ze staan, maar omdat ze zo goed lijken te weten hoe het zit. Dat wil je wel, maar je bent daar te kritisch voor. Ja toch, er zitten altijd zoveel kanten aan de zaak. En je zo uitspreken in een conflict in Syrië, terwijl ja, het toch ook een complexe werkelijkheid is op de grond en dan keuzes maken daarbinnen, dat kan toch niet zomaar.

Of het nou om geloof of om maatschappij gaat, je roept soms om een teken. Dat de dingen onomstotelijk duidelijk zijn. Want je wilt wel kiezen, maar je kunt het niet. Of vindt dat je dat niet zomaar kunt doen. Je hebt wel je eigen kritische geest te bewaren, ja toch? En dat lijkt allemaal heel erg van nu, maar Jezus van Nazareth liep er net zo hard tegenaan. Mensen die niet konden kiezen, die riepen om een teken, die enerzijds anderszijds en weer enerzijds de kat uit de boom keken en hij lijkt er een beetje chagrijnig van te worden, of erger: hij vindt het in zijn tijd zelfs een vorm van kwaad. Dit staat er vanochtend in een van de lezingen:

‘In die tijd, toen het volk samenstroomde, begon Jezus te spreken: 'Dit geslacht is een verdorven geslacht; het verlangt een teken, maar geen ander teken zal het gegeven worden dan het teken van Jona. Zoals namelijk Jona een teken werd voor de Ninevieten, zo zal ook de Mensen­zoon het zijn voor dit geslacht.
De koningin van het Zuiden zal bij het oordeel opstaan samen met de mensen van dit geslacht
en hen veroordelen, want zij kwam van het uiteinde der aarde om te luisteren naar de wijsheid van Salomo; welnu hier is meer dan Salomo. De mensen van Nineve zullen bij het oordeel opstaan samen met dit geslacht en het veroor­delen, want zij hebben zich bekeerd op de prediking van Jona: welnu, hier is meer dan Jona.'

Wat wil je nog meer, zegt Jezus van Nazareth. Je kunt altijd roepen om meer. Maar de bewoners van de stad vol mensen die er moreel met de pet naar gooiden, hadden maar één wat onwillige profeet nodig die drie dagen lang rondmopperde in de stad met ‘Bekeer u, heb spijt van je slechte manieren van doen en ga het goede doen’ en ze deden het. Geen debat, geen kat uit de boom kijken, geen enerzijds-anderszijds of ‘de wereld is ook complex’. Gewoon keuzes maken, spijt betuigen, beter doen.

En van verre kwamen de mensen om naar de wijsheid van koning Salomo te luisteren. Terwijl de burgers van Israel niet doorhadden hoeveel er in hem aan het volk gegeven was. En die wijsheid herken je in de Rabbi, of niet dan. En die oproep van Jona. Ja, toch? Nou dan. Maak je keuze, trek je conclusie en handel ernaar. Wat wil je nog meer.

Ik wil weten of het goed zit, ik wil meer kennis, ik wil kunnen zeggen dat het complex is en me niet zomaar baseren op de mening van een groep activisten. En zomaar zit ik stil. Kritisch te zijn en iedereen de mond te snoeren die een keuze maakt of die wél gekozen heeft. Of zit ik mezelf toch een beetje te beklagen dat ik met dat geloofsgebeuren ben opgevoed, want dan kun je niet zo’n toffe spectaculaire bekering meer meemaken. Hoe begrijpelijk ook, als ik de rabbi vanochtend goed begrijp zegt hij: zit niet zo te miepen, je hebt meer voor je neus aan info en guidance dan zoveel anderen hebben nodig gehad om hun goede keuzes op te baseren. Kies en ga, geloof en handel ernaar. En de Eeuwige zal voor je zorgen.

Tot zover deze PopUpGedachte. Of deze versie van interpretatie van deze tekst de juiste is? Ik weet het niet. Het hoeft ook niet. Het is wel verfrissend voor mezelf ontdek ik al schrijvend. Dus wie weet, raakt dit ook aan jouw werkelijkheid. Heb een goede dag, check lazarusstaatop.nl voor meer, abonneer je op podcast of whatsappservice en tot slot nog dit: Voor vandaag, vrede. En alle goeds.

Hier vind je drie tekstgedeelten die Rikko vanochtend las.

Geschreven door

Rikko Voorberg

--:--