Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Stilte en luisteren

Deel:

Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.

Stilte en luisteren – PopUpGedachte 12 december 2018

Het is stil en donker, en veel later dan ik zou willen op deze ochtend. Al dagen gaat de wekker wel om 6u, maar sta ik nog niet direct naast mijn bed te springen. Er moeten iets teveel uren gemaakt, er zit iets teveel spanning op. En toch, vanochtend, toch even kijken. Wat zeggen de teksten in dit geval? Zal ik er nog iets van kunnen delen?

En kijk dan: weet je het niet? Heb je het niet gehoord? Een eeuwige God is de Heer, schepper van de einden der aarde. Hij wordt niet moe, hij raakt niet uitgeput, zijn wijsheid is niet te doorgronden.
Hij geeft de vermoeide kracht, de machteloze geeft hij macht in overvloed. Jonge strijders worden moe en raken uitgeput, zelfs sterke helden struikelen, maar wie hoopt op de Heer krijgt nieuwe kracht: hij slaat zijn vleugels uit als een adelaar, hij loopt, maar wordt niet moe, hij rent, maar raakt niet uitgeput.

Weet je het niet vraag je? Nou, het was me even ontschoten inderdaad. Want ik was wel een beetje moe aan het raken. Al doet adrenaline wonderen overigens. Of is dat geen adrenaline. Is dat hoop? Mwah, ik denk dat ik wel wat nieuwe focus kan gebruiken. Nieuw vertrouwen op iets anders, een andere kracht. Een vertrouwen dat er een energie, een god, een aanwezigheid aan het werk is in de wereld die zelf iets wil realiseren. Dat ik iets verder achterover leun.

En dan is de evangelielezing: “In die tijd nam Jezus het woord en sprak: Komt allen tot Mij die uitgeput zijt en onder lasten gebukt, en Ik zal u rust en verlichting schenken. Neemt mijn juk op uw schou­ders en leert van Mij: Ik ben zachtmoedig en nederig van hart; en gij zult rust vinden voor uw zielen, want mijn juk is zacht en mijn last is licht.”

Verwacht je niet, he? Rust en verlichting. Ik ben niet uitgeput hoor, bij lange niet. Heb alleen even niet de ruimte om stil te staan. En dan dit soort teksten tot me door laten dringen. Rust vinden voor uw zielen. Ik ga de dag door dit maar een beetje herkauwen.

Zachtmoedig. Nederig van hart. Een zacht juk. Een lichte last. Het is niet zo dat er niets te dragen valt, maar het mag licht vallen en zacht drukken op de schouders. Daarnaar op zoek. En de rest afleggen. Zou toch mooi zijn.

Hier vind je drie tekstgedeeltes die Rikko vanochtend las.


afbeelding
afbeelding.

Deze rubriek heeft een eigen boek: Lazarus staat op. Daarin zijn de 25 mooiste ochtendgedachtes van de afgelopen tijd gebundeld en geïllustreerd door Joanne Zwart.

Lazarus staat op | Rikko Voorberg | Vuurbaak | ISBN 9789460050404 | € 17,95

Geschreven door

Rikko Voorberg

--:--