Navigatie overslaan
Sluit je aan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Ritueel van de week: herdenk tijdens het eten

28 april 2022 · 17:54

Update: 19 november 2024 · 14:39

Soms is een afscheid voorgoed. Neem er dan de tijd voor, dat is belangrijk. Die tijd moet je soms ook nemen als het afscheid al plaatsgevonden heeft.

Eten

Een ritueel dat helpt bij het afscheid nemen, is iets eten voor degene die overleden is. Tijdens het eten herdenk je de persoon. Monniken in het Midden-Oosten eten bijvoorbeeld koliva, een gerecht van gekookt graan met honing en suiker (zie vrijdag). De koliva wordt bestrooid met poedersuiker, waarin de initialen van de overledene worden geschreven. Dan wordt er een kaars aangestoken en wordt het gegeten.

Andere manieren

Naast eten zijn er talloze andere manieren om een afscheid te vieren. Zo kun je iets bij je dragen wat die ander dierbaar was. Je kunt een kaars aansteken voor de overledene, een brief aan de ander schrijven, of naar hun favoriete plek gaan.

Wat je ook doet, onthoud vooral: als je niets doet met je verdriet, gebeurt er ook niets.

Ook interessant voor jou

      Deel dit artikel:

      Meest gelezen

      Lees ook