Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ritueel van de week: herdenk tijdens het eten

Week 3 - thema Verlies - dinsdag

Soms is een afscheid voorgoed. Neem er dan de tijd voor, dat is belangrijk. Die tijd moet je soms ook nemen als het afscheid al plaatsgevonden heeft.

Deel:

Eten

Een ritueel dat helpt bij het afscheid nemen, is iets eten voor degene die overleden is. Tijdens het eten herdenk je de persoon. Monniken in het Midden-Oosten eten bijvoorbeeld koliva, een gerecht van gekookt graan met honing en suiker (zie vrijdag). De koliva wordt bestrooid met poedersuiker, waarin de initialen van de overledene worden geschreven. Dan wordt er een kaars aangestoken en wordt het gegeten.

Andere manieren

Naast eten zijn er talloze andere manieren om een afscheid te vieren. Zo kun je iets bij je dragen wat die ander dierbaar was. Je kunt een kaars aansteken voor de overledene, een brief aan de ander schrijven, of naar hun favoriete plek gaan.

Wat je ook doet, onthoud vooral: als je niets doet met je verdriet, gebeurt er ook niets.

Ook interessant voor jou

Rouwen: hoe gaat dat in andere culturen?
Rouwen: hoe gaat dat in andere culturen?

Eva zocht uit hoe er doorgaans bij verschillende bevolkingsgroepen gerouwd wordt. Hoe gaat dat in andere culturen?

--:--