Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ron Blaauw leidt in 'Restaurant Misverstand' mensen met dementie op

Iedere woensdag, 21.30 uur, SBS 6

Deel:

Heb je nog toekomst als je op jonge leeftijd met dementie moet leven? In Restaurant Misverstand (SBS 6) krijgen elf mensen met deze diagnose een horecaopleiding van Ron Blaauw. Een portret van de bekende chef-kok die met het programma aandacht vraagt voor een groeiend probleem.

De elf leerlingen gaan in Restaurant Misverstand aan de slag in de keuken en de bediening van een sterrenzaak in Haarlem. Ron Blaauw leidt de nieuwe medewerkers op. "Dat doe ik niet heel anders dan de andere mensen die ik opleid," legt de chef-kok uit. "Ik kijk hoe ik ze het beste kan laten functioneren, zodat ze gelukkig zijn als lid van een hecht team."

Wie is Ron Blaauw?

• 54 jaar
• Chef-kok en culinair ondernemer
• Eigenaar van o.a. Ron Blaauw Central Station (Diemen) en vier Ron Gastrobars
• Zat in de jury van de tv-programma’s Topchef (RTL) en Junior Masterchef (SBS 6)
• Sinds 2020 te zien in Restaurant Misverstand (SBS 6), dat wordt gepresenteerd door Johnny de Mol (iedere woensdag, 21.30 uur, SBS 6)

"De leerlingen in Restaurant Misverstand weten dat ze dementie hebben en daardoor dingen vergeten, en dat is een groot verdriet. Maar het helpt hen enorm dat ze erover kunnen praten met mensen die in hetzelfde schuitje zitten.”

Confronterend

“Mijn vader had ook alzheimer. Dat maakt dit werk voor mij confronterend, omdat ik vaak het gedrag, de houding en de mimiek van de deelnemers herken," vertelt Ron. "Ik leer ze dat ze bij mij fouten mogen maken. Het moet zelfs, dat houd ik ook mensen zonder dementie voor die bij mij komen werken. Fouten maken is nodig om beter te worden.”

Welk moment in je leven wil je opnieuw beleven?
“De laatste goede jaren van mijn vader. Misschien had ik hem nog wel meer willen vragen of hem mee willen nemen op tripjes. Ook zou ik de jonge jaren van mijn kinderen nog weleens mee willen maken, ongeveer van 3 tot 7 jaar. Prachtig hoe kinderen dan steeds meer praten, ontdekken en echt kleine mensjes worden.”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Restaurant Misverstand Johnny de Mol Ron Blaauw
Johnny de Mol presenteert 'Restaurant Misverstand', waarin Ron Blauw mensen met dementie begeleidt.

Wat neem je mee als je huis in brand staat?
“Als mijn vrouw, de kinderen en de honden veilig buiten zijn, zou ik een schilderij proberen te redden dat ik voor mijn 50e verjaardag van mijn personeel heb gekregen. Daarop staat Johan Cruijff. Ik ben een groot fan van hem als voetballer, trainer, icoon en Amsterdamse held.”

Met welke eigenschap heeft God je royaal bedeeld?
“Ik denk dat mijn ouders me mijn eigenschappen hebben meegegeven, waaronder een sterk ontwikkelde empathie. Het is voor mij heel belangrijk om begrip te tonen voor mensen en ze in hun waarde te laten, ongeacht hun huidskleur of achtergrond.”

Bij mij mag, nee móét je zelfs fouten maken

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Het is niet echt een favoriet verhaal, maar ik moet denken aan de geschiedenis van Jezus, die werd verraden door iemand die Hij goed kende. Hoe dicht je ook bij iemand staat, je weet niet of je die persoon helemaal kent. Een mens blijft ondoorgrondelijk, met duizend geheime vakjes en kamertjes waar je niet in kunt kijken.”

Wat is je belangrijkste levensles?
“Wees blij dat je leeft en blijf positief, in goede en in slechte tijden. Dat leer ik ook van mijn leerlingen in Restaurant Misverstand. Als dat deze mensen lukt, waarom zou je dan klagen over een dag hoofdpijn of een gekneusde enkel?”

'Restaurant Misverstand' in 'Museum van de Geest'

Elf relatief jonge mensen met dementie krijgen in Restaurant Misverstand een horecaopleiding van chef-kok Ron Blaauw. Deze week zijn de medewerkers te gast in het Museum van de Geest. Silvy, die alzheimer heeft en gek is op kunst, krijgt samen met Johnny de Mol een rondleiding. Rob en José krijgen opdracht een softijsbar te openen op het terras. Een groep kinderen komt de ijsjes testen. Ze willen ook graag weten waarom het 'Restaurant Misverstand' heet. Maar de medewerkers zijn zelf even vergeten wat de naam van hun zaak is.

Woensdag 15 september, 21.30 uur, SBS 6

Geschreven door

Bart van Delen

--:--