Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ronald Koops leefde in zelfgecreëerde angst en negatieve gedachten

‘Ik heb kwetsbaarheid altijd verkeerd beoordeeld’

Muzikant, schrijver en spreker Ronald Koops (45) leefde jarenlang onder het juk van zelfgecreëerde angst en negatieve gedachten. Een bijzondere ontmoeting zorgde er uiteindelijk voor dat hij tot geloof kwam. “Ik heb kwetsbaarheid altijd verkeerd beoordeeld, ten diepste is het iets prachtigs.”

Deel:

Ronald: “Ik was een creatief, hooggevoelig, onzeker jongetje. Die onzekerheid is enorm versterkt toen ik later tijdens mijn vervolgopleiding stotterend bleef hangen in een vraag die ik klassikaal wilde stellen. Ik werd uitgelachen, zeer vernederend. Het plantte een zaadje van diepe afwijzing. ‘Zie je wel, hij was al een sukkel en kan nog niet eens een vraag stellen.’ Een leugen die ik begon te geloven. Ik struikelde over steeds meer woorden, op het dieptepunt kon ik m’n eigen naam niet eens zeggen.”

Herman Boon

“Als inmiddels afgestudeerd journalist moest ik op een dag cabaretier Herman Boon interviewen. Na het interview zei hij opeens: ‘Ik heb nog een vraag voor jou. Ken je Gods liefde eigenlijk wel?’ Evangelische gast, dacht ik, en begon m’n Bijbelkennis te etaleren. ‘Prachtig,’ zei hij, ‘maar wéét je dat Hij van je houdt? Voel je dat in je hart?’ Toen ik weer bevestigend antwoordde, zei hij de legendarische woorden: ‘Ik geloof er geen sikkepit van. Maar ik heb een medicijn voor je: een gebed. Schrijf op: Vader, laat me zien hoeveel U van me houdt. En beloof dat je dit, geknield, een paar keer hardop uitspreekt.’ Om van het gezeur af te zijn, beloofde ik het.”

‘Ik ervoer Gods aanwezigheid’

“Op een avond deed ik alle gordijnen dicht; niemand moest mij zien in mijn benarde evangelische houding, geknield. Ik bad: ‘Vader, laat me zien hoeveel U van me houdt.’ Eigenlijk was ik opgelucht dat er niks gebeurde. Toch kreeg ik wel opeens de behoefte om voor mezelf piano te spelen en te zingen, terwijl ik dat nooit deed. Het was aanbidding, al kende ik dat woord toen niet. Die momenten gebeurden steeds vaker, en meestal werd ik erg emotioneel en ervoer ik Gods aanwezigheid. Zo is een soort genezingsproces op gang gekomen van wat beschadigd was. Ik ontdekte dat hoe meer ik Gods liefde ontving, hoe ontspannener ik werd en des te makkelijker ik sprak. Het stotteren was uiteindelijk vooral angst.”  

‘Ik heb kwetsbaarheid altijd verkeerd beoordeeld’

“Ook al weet en geloof ik: ik ben Gods geliefde kind, ik denk nog steeds weleens: wat zullen anderen van me vinden? Doe ik het wel goed? Ben ik wel een goede vader, echtgenoot, collega? Op die momenten proclameer ik: God zorgt voor mij, ik hoef mezelf niet te bewijzen, het is oké. Loslaten is het enige wat werkt. Plus: ik leer die zwakte als kracht te gaan zien en ontdek dat God erdoorheen kan werken. Heel bijzonder dat juist praten nu onderdeel van mijn beroep als trainer en spreker is. Ik heb kwetsbaarheid altijd verkeerd beoordeeld, ten diepste is het iets prachtigs.”

Kijktip

Benieuwd naar meer levensveranderende verhalen? In het EO-programma De Verandering ontmoet presentator Mirjam Bouwman mensen die een bijzondere verandering hebben meegemaakt, waarin het geloof een belangrijke rol speelt. eo.nl/deverandering

Tekst: Wilfred Hermans
Fotografie: Nienke van Denderen

Lees ook: 'God heeft me bevrijd van mijn angststoornis' 

--:--