Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Royalty- en modejournalist Josine Droogendijk volgt Máxima op de voet

‘Ons huis begon in een Oranjemuseum te veranderen’

Josine Droogendijk (29) raakte als vierjarig meisje geïnteresseerd in de mode van het Koninklijk huis. Inmiddels is zij een bekende royalty- en modejournalist en is zij een graag geziene gast in onder andere het royaltyprogramma Blauw Bloed. Ook schrijft zij rubrieken voor diverse kranten en tijdschriften en ‘praat’ zij de lezer bij over mode en royalty.

Deel:

Als vierjarig meisje raakt Josine Droogendijk al geïnteresseerd in de mode van het koninklijk huis. “Ik keek vol bewondering naar de jurken van prinses Diana en bewonderde de hoeden van Koningin Beatrix. Ik vond het geweldig om in tijdschriften ze bladeren en naar die beelden te kijken.”

Toen Máxima in 2001 aan het Nederlandse volk werd voorgesteld, werd Josine meteen fan van haar. “Ik was altijd al een typisch prinsessenmeisje, dat hield van sprookjes en prinsessenjurken. Ik knipte alle plaatjes uit die ik van Máxima en haar kleding kon vinden en was gek op de mode van de royalty’s.”

Ons huis begon in een Oranjemuseum te veranderen

Omdat Josine, naast alle plakboeken van het koninklijk huis, ook mokken en andere prullaria begon te verzamelen, gaf haar moeder haar het advies om een website te beginnen. Josine: “Mijn moeder zag haar huis steeds meer in een Oranjemuseum veranderen. Ik volgde haar advies op en startte in 2003 met de website ModekoninginMaxima.nl.

Tot 2012 beheerde Josine haar site puur hobbymatig en postte zij veel foto`s over prinses Máxima. Josine: “Ik ging me daarnaast steeds meer verdiepen in het ontwerp en de oorsprong van de kleding die Máxima droeg en deelde alle informatie die ik had weten te achterhalen op mijn site. Ik merkte dat er veel behoefte was aan informatie over Máxima. Het is tenslotte een erg romantisch verhaal over een burgermeisje dat een prins ontmoet, verliefd wordt en Koningin wordt. Heel veel vrouwen willen zich met Máxima identificeren; het zou ons tenslotte allemaal kunnen overkomen. ”

Inhuldiging

De site van Josine Droogendijk is vanaf dag één populair. Rond de inhuldiging van Koning Willem-Alexander kreeg de site ModekoninginMaxima.nl landelijk bekendheid en trok maar liefst twintigduizend bezoekers per dag. Josine werd gezien als dé Máxima-deskundige en mocht in die hoedanigheid op de dag van de inhuldiging voor Radio1 verslag doen. Josine: “Het was enorm gaaf om alles van zo dichtbij mee te kunnen maken. Het was een historisch moment en ik zat er als het ware bovenop.

Na mijn interview met de NOS op de avond van de inhuldiging en mijn verslag van de inhuldiging voor Radio1, kwam alles in een stroomversnelling terecht en werd ik als deskundige gevraagd door de televisieprogramma’s Blauw Bloed, SBS Shownieuws en Omroep Max. Daarnaast werd ik door diverse tijdschriften en kranten gevraagd om als royalty- en modejournalist te schrijven. Ik besloot van mijn hobby mijn werk te maken. Van het één kwam het ander en in 2014 bracht ik het boek Modekoningin Máxima uit.”

Een hoog feel good gehalte

Alles rondom Máxima heeft een hoog feel good gehalte en dat zorgt ervoor dat er altijd veel belangstelling is voor de activiteiten die Máxima onderneemt en de kleding die zij draagt. “Máxima is erg glamorous, maar tegelijk heerlijk nuchter. Het leuke aan haar is dat ze niet altijd perfect is. Met haar houding en haar uitstraling heeft zij het hart van bijna alle Nederlanders gewonnen. Dat zie ik ook terug aan de reacties op mijn site; het komt maar zelden voor dat iemand iets lelijks over haar zegt. Gebeurt dat wel, dan zie je aan de tegenreacties dat dit niet in dank wordt afgenomen.

Het is niet mijn bedoeling om iets te schrijven of te zeggen wat Máxima zal kwetsen. Ik heb een christelijke levensovertuiging en dat speelt zeker mee bij de keuzes die ik maak. Ik heb respect voor mijn medemens en wil mij niet laten lenen voor roddels of ongefundeerde kritiek.  Er zijn bepaalde onderwerpen die ik bewust mijd of waarbij is gas terugneem, zoals het uiterlijk van de prinsessen. Ik heb daar heel duidelijk mijn grens getrokken; ik schrijf over wat ze dragen, maar vergelijk ze niet qua kleding, kapsel, et cetera. Het zijn jongedames in de pubertijd, die verdienen echt nog wat rust.”

Bron van vermaak en ontspanning

Josine ziet de bezoekersaantallen van haar website, meteen na het achtuurjournaal omhoog schieten. “Ik merk dat mijn website voor veel mensen een soort dagelijkse bron van vermaak en ontspanning is. Even wat luchtigs en wat leuks, na het sombere achtuurjournaal.

Luchtig en leuk betekent niet altijd dat je niet kritisch mag zijn. Er zijn namelijk weleens kledingstukken die niet mooi zijn.  Dat mag ook gezegd worden, maar het is niet mijn doel om kritiek te leveren.”

Eindeloos googelen naar informatie

Josine haalt haar informatie van internet en volgt daarnaast de laatste informatie van de Rijksvoorlichtingsdienst, zodat zij op de hoogte is van alle activiteiten van Koningin Máxima. “Google is mijn beste vriend. Ik ben dan ook dagelijks veel aan het googelen en aan het rondbellen. Het is erg belangrijk dat ik de ontwerpers en de materialen van de kleding die Máxima draagt, meteen herken.”

In een uitgebreid archief heeft Josine meer dan honderdduizend foto`s van Máxima opgeslagen. “Als zij iets draagt wat zij al eerder heeft gedragen, zie ik dat meteen.”

Inmiddels is Josine getrouwd en moeder van drie kinderen, waardoor ze weinig op locatie aanwezig kan zijn. “Ik kan gelukkig heel goed vanuit huis werken en als ik weet dat Máxima iets op haar programma heeft staan, volg ik nauwlettend de informatie die hierover vrijkomt op internet. Zodra er een foto online komt, ga ik aan de slag. Ik zoek uit wat zij aanheeft, wie de ontwerper is en of zij dit al eerder heeft gedragen en deel mijn informatie op mijn site of in een rubriek.”

Verkapt compliment van de RVD

Op haar website heeft Josine Droogendijk nog nooit iets moeten verwijderen dat tegen de mediacode inging. “Ik ben daar erg zorgvuldig in en blijf bij de grens vandaan. Dat voelt voor mij het beste, en je ziet dat deze keuze ook wordt gewaardeerd vanuit het hof. Als buitenlandse media aan de RVD om informatie vragen over Máxima’s kleding, verwijzen ze vaak ook naar mijn site. Ik beschouw dat maar als een compliment.”

Josine ziet echter wel de humor in van bepaalde kritische reacties op foto`s die zij op haar site plaatst. “Ik vind dat je bepaalde dingen met een knipoog moet blijven zien. Er zijn mensen die op mijn website bijvoorbeeld een grappige benaming geven aan bepaalde kledingstukken van Máxima. Zo had Máxima een keer een rok aan met allemaal kleine flapjes. Dat werd de ‘Post-it rok’ genoemd, omdat het deed denken aan al die kleine kleefpapiertjes. Sommige dingen zijn erg grappig bedacht en daar zie ik zeker de humor van in. Gelukkig zijn de mensen op mijn website over het algemeen heel respectvol. Als er een keer een uitschieter tussen zit, reageren er genoeg mensen en lost het zich vanzelf op.”

Lees ook een interview met Tirza van der Graaf: 'Het koningshuis blijft iets fascinerends.”

Klik hier voor meer informatie over de site van Josine Droogendijk.

--:--