Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Rutger Bregman: 'Door de evolutietheorie verloor ik mijn geloof'

Rutger Bregman in gesprek met David Boogerd en Stefan Paas in De Ongelooflijke Podcast

De Britse krant The Guardian noemde hem 'het Nederlandse wonderkind van de nieuwe ideeën'. Hier in Nederland is Rutger Bregman beter bekend als schrijver voor De Correspondent. In De Ongelooflijke Podcast praat de domineeszoon over zijn geloof en zijn nieuwe boek: De meeste mensen deugen, een nieuwe geschiedenis van de mens.

Deel:

Evolutietheorie en christelijk wereldbeeld

"Op de christelijke school waar ik zat, leerde ik dat de evolutietheorie niet klopt", vertelt Bregman. "Later leerde ik in een hoorcollege van Bas Haring dat het bewijs voor de evolutietheorie overweldigend is. Sindsdien begrijp ik waarom Charles Darwin sprak over het bekennen van een moord. Volgens mij is het moeilijk te combineren met een christelijk wereldbeeld."

Andere wang

In het boek 'De meeste mensen deugen' betoogt Bregman een denkbeeld dat hij zelf in de praktijk geeft. Hij leende op straat geld uit aan een onbekende man die het nooit terugbetaalde. "Als je nog nooit bent opgelicht, heb je te weinig vertrouwen in mensen. De andere wang toekeren wordt vaak omschreven als naïef en soft, maar eigenlijk is het een knetterrationeel principe wat Jezus voorstelde." 

Deze aflevering is via de diverse podcastapps te beluisteren. Vind op deze pagina de app waarmee jij wilt luisteren

Rutger Bregman Ongelooflijke pc
De Ongelooflijke Podcast
De Ongelooflijke Podcast

De Ongelooflijke Podcast is een boeiende podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland.

Meer inspiratie nodig?
Meer inspiratie nodig?

Neem een kijkje op onze podcastpagina en laat je verrassen of inspireren door de diversiteit aan podcasts. Jouw nieuwe podcast vind je hier zeker.

--:--