Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Saamhorigheid troef bij 'Song and Relation' uit Emst

Kijk aflevering 4 van 'Zing!' nu op NPO Start

Gemengd koor ‘Song and Relation’ heeft een feestje in het vooruitzicht: in 2024 viert de overkoepelende zangvereniging (Zang & Vriendschap) waar het koor deel van uitmaakt haar 100-jarig bestaan. De vereniging uit Emst is na al die jaren een begrip voor jong en oud. Willia is secretaris bij de vereniging én enthousiast koorlid van niet één of twee, maar drie koren! Ze vertelt over de dynamiek binnen ‘Song and Relation’ en natuurlijk over hun deelname aan ‘Zing!’.

Deel:

“Ik was zelf nooit zo van het zingen”, zegt Willia eerlijk. “Tot ik in 1999 het jubileumconcert van zangvereniging Zang & Vriendschap bezocht.” Het concert wekte Willia’s interesse en ze sloot zich bij het koor aan. “Het is een leuke, gezellige groep. We hebben veel schik samen. Je zingt de zorgen niet van je af, maar je bent even met iets anders bezig.”

Voor ieder wat wils

“Vereniging ‘Zang en Vriendschap’ heeft voor ieder wat wils”, vertelt Willia. “Alle leeftijden kunnen bij ons zingen. Naast ‘Song and Relation’ is er een kinderkoor, het koor ‘In Between’ (voor jongens en meiden tussen de 13 en 21 jaar), een gemengd koor en vocal group ‘Next!’.” Meezingen in meerdere koren is geen probleem. Zo zingt Willia bij ‘Song and Relation’, vocalgroup ‘NEXT!’ en bij het gemengd koor. “Het gemengd koor repeteert het uur vóór Song and Relation, dus ik kan lekker doorzingen.”

Ook de dirigent – Marten van der Worp – groeit met de koren mee. “Hij is volgend jaar al 35 jaar dirigent bij de vereniging. Leden die ooit bij hem op het kinderkoor zaten, hebben hem nu als dirigent bij een van de andere koren.”

Kippenhok

“Soms is ‘Song and Relation’ door de grote hoeveelheid dames net een kippenhok”, lacht Willia. “Maar we zijn heel goed in het toewerken naar een doel. Dan merk je direct de saamhorigheid. En het is altijd gezellig: elke donderdagavond voor de repetitie zitten we – jong en oud – altijd aan een grote tafel om samen een kopje koffie of thee te drinken.”

Topklasse

Een van de doelen waar het koor naartoe werkt, is het BALK TOPfestival. “BALK is de landelijke bond voor koren”, legt Willia uit. “Om de twee jaar organiseren ze een festival, waar koren zich met andere koren kunnen meten. We zijn een paar keer in de top-5 geëindigd in de topklasse (de hoogste klasse) en werden in 2013 eerste in de eerste klasse.”

Van Korenslag naar ‘Zing!’

Ervaring met zingen op televisie had het koor ook al: in 2007 deed ‘Song and Relation’ mee aan Korenslag. “Een week van tevoren werden we als reservekoor ingevlogen.” Bij Zing! ging dat anders: “Meerdere koorleden zagen de oproep op Facebook langskomen en informeerden het bestuur. ‘Is dat niet wat voor ons?’, vroegen ze.” Het bestuur meldde ‘Song and Relation’ aan en ze werden uitgenodigd om auditie te doen.

Die auditie is inmiddels achter de rug; al blijft de uitslag voor de kijker nog tot 17 juni een verrassing. “Tijdens de auditie kwamen we trouwens een oude bekende tegen: Re-flax. Verder was ik onder de indruk van Six O’ Clock. Daar staat me een portie power op het podium!”

Choir Festival

Naast ‘Zing!’ maakten de koorleden de afgelopen jaren nog meer muzikale hoogtepunten mee. Zo trad de groep samen met een band op in theater Orpheus in Apeldoorn, ter gelegenheid van het 95-jarig jubileum van ‘Zang en Vriendschap’ en werken ze regelmatig samen met fanfarekorpsen uit de regio. Maar dromen zijn er ook: “Je ziet weleens van die koorreizen. Dat zou erg leuk zijn!”, zegt Willia. “Of met elkaar naar het Choir Festival in Praag of Korea… Dat zou een droom zijn, dat je daar nog eens heen kunt. Maarja, de financiën hè?”

Feestje op het podium

Waar Willia tijdens het zingen het meest van geniet? “Van nummers waarmee we samen een feestje maken. Bijvoorbeeld bij het nummer ‘Count on me’ van Bruno Mars; dat zing je echt samen en naar elkaar toe. En een beetje bewegen erbij. Daar zijn we heel goed in! We moeten zelfs oppassen dat we niet té enthousiast worden.”

Benieuwd naar de auditie van ‘Song and Relation’? Kijk aflevering 4 van 'Zing!' nu op NPO Start.

Blijf op de hoogte van 'Zing!'

Ontdek de uitgebreide programmapagina

Blijf op de hoogte van 'Zing!'

Leer de zanggroepen kennen, ontdek de mooiste fragmenten en stem tijdens de uitzending op jouw favoriete optredens.

Geschreven door

Linda Mast - van de Pol

--:--