Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Scheiden wilden we niet, maar samen in een huis was onhoudbaar’

Minke en haar man wonen niet meer samen

Minke’s man heeft een persoonlijkheidsstoornis. Vijf jaar geleden was de situatie niet langer houdbaar, maar scheiden wilden ze niet. Daarom wonen ze inmiddels niet meer samen, maar zijn ze nog wel getrouwd.

Deel:

“Scheiden wilden we niet, maar samen verder ging ook niet meer”, vertelt Minke* (52). Inmiddels is ze vijfentwintig jaar getrouwd en wonen zij en haar man Peter zo’n vijf jaar apart. “Peter heeft een persoonlijkheidsstoornis en lijdt aan ernstige depressies. In 2014 – na zijn laatste suïcidepoging – kon ik niet meer. Na twee dagen belde het ziekenhuis dat ik Peter kon komen halen. Ik zei: ‘Dat gaat niet’. We hebben vier kinderen en die woonden nog thuis. Toen zei het ziekenhuis: ‘Nou, breng hem dan maar naar het Leger des Heils’. Uiteindelijk hebben we een plek gevonden in een zorghotel en daar woont hij nog steeds.”

De beslissing om gescheiden te wonen nam Minke vooral met het oog op de kinderen. “Je moet je voorstellen dat een kind uit school komt en geen idee heeft wat het thuis aantreft. Peters buien zijn heel onvoorspelbaar. Voor een kind is het heftig om altijd zo alert te moeten zijn. De angst die daarbij hoort, gaat diep in je systeem zitten.”

De beslissing om gescheiden te wonen nam ik vooral met het oog op de kinderen

In de weekends komt haar man wel naar huis. “Vorig jaar ging het opnieuw slecht met Peter. Toen ben ik twee maanden bezig geweest om hem opgenomen te krijgen. Ik moet er niet aan denken dat de kinderen dat drama van dichtbij hadden meegemaakt. Ik veroordeel het absoluut niet als mensen wel gaan scheiden. Van familie krijg ik veel steun en ik ervaar dat ik de kracht krijg om mijn huwelijk vol te houden. Dat heeft niet iedereen. Ons verhaal heeft trouwens ook zijn mooie kanten. Dankzij alle moeilijke en pijnlijke dingen waar we met elkaar doorheen zijn gegaan, zijn onze kinderen uitgegroeid tot ontzettend lieve, empathische mensen die niet snel zullen oordelen. Dat is toch prachtig?”

Corona

Ook tijdens de coronacrisis woont Peter doordeweeks in het zorghotel. “In het weekend komt hij nog steeds thuis. Dat kan, want in het zorghotel houdt iedereen zich netjes aan de regels. De mensen eten op hun eigen kamer en iedereen houdt 1,5 meter afstand. Ook komt Peter hier met schone kleren, ontsmette schoenen, enzovoort. Helemaal niet naar huis komen zou een te groot offer voor hem zijn en voscor ons hier is het niet haalbaar als hij de hele week thuis zou zijn. Dus lossen we het zo op. We hopen dat we zo allemaal overeind blijven.”

Minke is een van de geïnterviewden voor een artikel over alternatieven voor echtscheiding, in het aprilnummer van Eva. Wil je nooit meer iets van Eva missen? Neem dan een abonnement met korting!

* De naam Minke is om privacyredenen gefingeerd.

Tekst: Liesbeth Goedbloed

--:--