Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Schrijf jezelf gezond - Eerste opdracht Eva's EveryBody Happy-Week

Schrijfcoach Coby kremer tipt hoe je woorden uit je hart op papier krijgt

Eva's EveryBody Happy-Week begint met een liefdevolle opdracht. Op de dag van de liefde willen we jou namelijk uitdagen om jezelf of een ander te verrassen met een brief vol woorden vanuit je hart. Hoe? Daar helpt schrijfcoach Coby Kremer jou bij.

Deel:

Professor James W. Pennebaker schreef er meerdere boeken over: expressief schrijven is gezond. Wie regelmatig schrijft over zijn emoties, kan daarmee zijn nachtrust, mentale gezondheid en stemming verbeteren. We beginnen Eva’s EveryBody Happy-Week niet voor niets op 14 februari, de dag van de liefde. De missie: jezelf of een ander raken met de allermooiste boodschap die er is: dat je er mag zijn en dat er van je gehouden wordt.

Heb je ooit een brief verstuurd aan jezelf?

Als je precies op papier zou kunnen verwoorden wat je zou willen zeggen tegen jouw geliefde vriendin, partner, moeder of lievelingspersoon, welke woorden zouden hem of haar bereiken? Welke brief zou je versturen als je je hart zou laten spreken?

Brief aan jezelf

Schrijven brengt je uit je hoofd en in je hart. Een liefdesbrief schrijven kan je helpen om dichter bij jezelf te komen en je eigen behoeftes te leren kennen. Zo’n brief schrijven is ook een uitdaging. Schrijfcoach Coby Kremer geeft tips.

 • Schrijf alsof je aan een vriendin schrijft. Het is makkelijk om kritisch op jezelf te zijn, terwijl je voor anderen lief en begrijpend bent. Wees ook lief voor jezelf. Hoe kun je jezelf bemoedigen? Wat waardeer je aan jezelf?
 • Weet dat je geliefd bent. Of je dit nu ervaart of niet, schrijf vanuit het uitgangspunt dat je geliefd bent.
 • Benoem ook je minder mooie kanten. Wat vind je niet mooi of goed aan jezelf? Geef ze extra liefde. Voorbeeld: Hou je niet van je benen? Schrijf eens een ode aan je benen. Ze brengen je overal naartoe.
 • Gebruik warme en respectvolle woorden. Ook voor wat je lastig of lelijk aan jezelf vindt.
 • Omarm je weerstand. Het kan gebeuren dat je vastloopt tijdens het schrijven, of je voelt al weerstand bij het lezen van deze opdracht. Misschien voel je irritatie, boosheid of jaloezie. Straf jezelf niet af om je negatieve gevoelens. Ze zijn er nou eenmaal en dat is oké. Je kunt nú juist iets over jezelf leren.

Uitdaging: Schrijf tien tot vijftien regels over waarom je nu weerstand voelt. Er is altijd een reden waarom je ergens moeite mee hebt. Probeer erachter te komen waar dat negatieve gevoel vandaan komt. Dat geeft inzicht in jezelf.

 • Niks is fout. Er is geen goed of fout wanneer je vanuit je hart schrijft. Het gaat erom dat jij dichter bij jezelf komt. Dat je inzicht krijgt in wat jij nodig hebt en wat jij wilt.
 • Hier zijn een aantal vragen die je kunnen helpen om je brief persoonlijk te maken. Je mag ze allemaal gebruiken, of je kiest er één of twee. Loop een poosje rond met de vragen in je hart.
 • Wat van jezelf heb je lief?
 • Wat van jezelf heb je juist niet lief? Waarom niet?
 • Wat maakt je blij?
 • Wat raakt jou in het leven?
 • Wat verlang je?
 • Wat mis je?
 • Beken eens een fout van jezelf?
 • Waar ben je dankbaar voor?
 • Sluit je brief af met een wens aan je zelf. “Ik wens je toe dat…” of “Ik hoop…”. Onderteken met je naam: “Liefs, je naam.”

Geliefd zijn heeft alles te maken met acceptatie. Als jij jezelf kent en accepteert, heb je minder behoefte aan bevestiging van een ander. Dan kun je ruimhartig liefhebben en aan de ander uitdelen.

Brief aan de ander

Richt je je liever tot een ander? Lees dan deze schrijftips om de juiste woorden te vinden voor een onvergetelijke brief aan je dierbare(n).

Gratis: ​p​​​​​rachtig briefpapier

Tip: Bewaar de brief aan jezelf en lees jouw eigen woorden na een jaar opnieuw. Briefpapier nodig? Klik dan hier, om briefpapier te downloaden en uit te printen. 

Volgende opdracht

Een brief schrijven aan jezelf of een ander is de eerste opdracht van Eva's EveryBody Happy-Week. Ben je klaar met schrijven? Klik dan hier voor de volgende opdracht: koken met kleur waarbij Trix Douwstra je helpt om eten klaar te maken dat dichtbij Gods schepping staat.

Eva's EveryBody Happy-Week

Onze gezondheid houdt ons bezig – meer dan ooit zelfs. Daarom organiseert Eva vanaf zondag 14 februari de Eva’s EveryBody Happy-Week! Zeven dagen lang geven we extra aandacht aan lichaam en geest. Met elke dag een opdracht om jezelf uit te dagen. Van spread the love op Valentijn tot lui – ja, dat lees je goed – sporten met Arie Boomsma. Ga naar Eva's EveryBody Happy-Week en doe mee!

--:--