Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Schrijver Anne-Marije Baars raakte burn-out

‘Bijzonder dat je lijf zo ingenieus in elkaar zit, dat het zelf aan de noodrem trekt als de energie op is’

Theoloog, influencer en schrijver Anne-Marije Baars weet hoe ze naar haar lichaam moet luisteren. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. ‘Het is natuurlijk ontzettend bijzonder dat je lijf zo ingenieus in elkaar zit dat het zelf aan de noodrem trekt als de energie op is.’

Deel:

Anne-Marije Baars voelde vroeger al dat ze anders was dan anderen. “An is anders, dacht ik dan.” Toen de diagnose autisme werd gesteld, vielen alle puzzelstukjes op hun plek. “Mijn man vindt het fantastisch dat ik ben zoals ik ben, met autisme. Maar voor de mensen om mij heen is het soms lastig, te eerlijke uitspraken deed ik ook naar bijvoorbeeld mijn schoonzussen.”

Toen de diagnose autisme werd gesteld, vielen alle puzzelstukjes op hun plek

“Mijn angststoornis is ontwikkeld doordat ik dingen niet snapte, ik maakte mijn eigen verhaal en bedacht zelf een logica. Een directe aanleiding was dat ik op mijn zestiende met een baptistenechtpaar meeging naar Thailand, een bemoedigingsreis voor zendelingen. Ik was naïef en ging met idealen naar de andere kant van de wereld, om daar te ontdekken dat God gebeden niet altijd beantwoordt. Wij kwamen om hen te bemoedigen, want dat was nodig. Ik had die reis verkeerd begrepen, daarnaast had ik heimwee en de reis werd een litteken. Daar is het tobben en het piekeren begonnen.”

Na haar studie theologie krijgt Anne-Marije een baan als onderwijscoördinator binnen de Vrije Universiteit (VU). “Na vier maanden ging ik op vakantie met mijn man, in Frankrijk. Ik heb een week niet geslapen en was vervuld van angst. Ik maakte me veel zorgen en besloot naar de dokter te gaan. “Je ogen staan niet goed”, zei hij. Ik moest ontspannen en een paar weken vrij nemen. Ik kon alleen maar huilen. Het was een burn-out.”

Een burn-out is een voedingsbodem voor depressie

Ik had niet door dat het tijd werd om naar mijn lichaam te luisteren. Ik deed met mijn verstand wat de experts mij opdroegen, maar ik snapte het niet. Het is natuurlijk ontzettend bijzonder dat je lijf zo ingenieus in elkaar zit, dat het zelf aan de noodrem trekt als de energie op is. Ik had bijvoorbeeld hartkloppingen en allerlei vage klachten, bijvoorbeeld duizeligheid. Ik viel ook flauw.”

“Tijdens een burn-out moet je eigenlijk reserves bijvullen. Een burn-out is een voedingsbodem voor depressie en omdat ik niet snapte waarom ik een burn-out had, werd ik depressief. De buitenkant en de binnenkant van je lichaam zijn samen één, je kunt die twee niet goed van elkaar scheiden, zo bleek.

Na de geboorte van haar eerste dochter gaat het opnieuw bergafwaarts met Anne-Marije. Een postnatale depressie is de diagnose.

Het uitgebreide verhaal van Anne-Marije en hoe zij haar leven weer op de rit heeft gekregen en hoe het voor haar als influencer was dat haar Instagramaccount werd gehackt, lees je in het nieuwste Eva-magazine met als thema ‘love my lijf’. 

Tekst: Ilse Brandemann
Fotografie: Jeannine Rijsdijk
Visagie: Joselien Hoogendam

Lees ook: Angelique leed aan pleinvrees en kwam een half jaar niet buiten

--:--