Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Seks moet je niet verafgoden –

én niet verwaarlozen

Wist je dat er in de Bijbel staat dat getrouwden met enige regelmaat met elkaar naar bed moeten gaan? Het is een advies van Paulus en dat is in onze hectische tijd geen overbodig advies.

Deel:

We hebben het in ons ‘wilde westen’ vaak te druk. Of we máken onszelf te druk, omdat we verkeerde prioriteiten stellen en in ons leven vaak geen genoegen nemen met minder dan perfect. Dat heeft de nodige impact op ons seksleven: ‘In BV gezin schiet de seks erbij in.’ Een smartphone of tablet in je slaapkamer schijnt ook geen goed te doen. ‘Minder seks door Netflix,’ kopte een nieuwssite. Seksuoloog Astrid Kremers trekt in het blad Vrouw eveneens aan de bel. “Als we dan uiteindelijk in bed liggen, willen we nog maar één ding en dat is …. slapen! Seks is het sluitstuk geworden van ons leven. Vrouwen hoor ik soms zeggen: 'Ik leg de hand wel aan mezelf, dat kost me tenminste weinig tijd en energie.’” Terwijl seks, aldus Kremers, het cement in een relatie is.

“Tijdens het vrijen met je geliefde maak je veel oxytocine, het knuffelhormoon, aan. En bij een orgasme maak je helemáál veel oxytocine aan. Vrijen met je partner heeft dus wel degelijk een functie; het verbindt je met je partner.”

In de Bijbel lezen we over mensen die het lichaam minachten en daarom een leven zonder seks voorstonden. Er waren zelfs mensen die zeiden dat christenen niet zouden mogen trouwen. Dat lees je in 1 Timotheus 4:3 BGT. Maar in de brief aan de gemeente van Korinthe zet Paulus nuchter en zonder omwegen uiteen dat het goed is dat elke man zijn eigen vrouw heeft en andersom (1 Korinthiërs 7:2) en dat getrouwden ook met enige regelmaat met elkaar naar bed moeten gaan (1 Korinthiërs 7:5).

Lees ook: Openhartig, nuchter en enthousiast over seks
Lees ook: Openhartig, nuchter en enthousiast over seks

Verafgoden

Naast het advies van Paulus – seks moet je niet verwaarlozen – vind je in de Bijbel nóg een grondlijn als het gaat om seks. Namelijk: seks moet je niet verafgoden. In de tijd van het Oude Testament werden er door de volken om Israël heen bij de afgodendienst allerlei seksuele uitspattingen gepropageerd. Israël moest in opdracht van God midden tussen de volken heilig en zuiver leven.

In het Nieuwe Testament legt Paulus in een brief de vinger bij misstanden in de gemeente van Korinthe. Korinthe was een havenstad, waar een vrije seksuele moraal regeerde. De prostitutie was misschien niet gelegaliseerd, maar werd wel volop gepraktiseerd, zelfs door gemeenteleden (1 Korinthiërs 6:15). Dit was geen lokaal probleem, vandaar dat Paulus ook in andere brieven praktische aanwijzingen geeft rondom seks: ‘Dit is wat God wil: jullie moeten een heilig leven leiden en je op seksueel gebied goed gedragen.’ Die regels zijn niet door mensen bedacht. Ze komen van God. Wie zich niet aan die regels houdt, verzet zich tegen God’ (1 Tessalonicenzen 4:3,8 BGT).

Seks sells

We leven in een tijd met een overkill aan seksuele prikkels. Geen film zonder bedscène. Geen billboard zonder bloot. De mening ‘doe wat je fijn vindt’ wordt ons opgedrongen. Zo leven we inmiddels in een wereld waarin een levenslange, duurzame relatie eerder uitzondering dan regel is, en waarin voor vreemdgaan schaamteloos reclame wordt gemaakt. Maagd zijn is het nieuwe taboe geworden. Gods goede en liefdevolle regels worden arrogant terzijde geschoven. We redeneren vanuit zelfbeschikking en volstrekte autonomie. Als je zelf maar aan je trekken komt.

Lees ook: Gods droom voor jouw seksleven
Lees ook: Gods droom voor jouw seksleven

Kies voor het licht

Om het smalle pad van God te blijven gaan, is het goed om het volgende in gedachten te houden:

  1. In het huwelijk is het van belang om de frequentie van seks af te stemmen op elkaar. Een-hoe-vaak-wil-jij-hoe-vaak-wil-ik-gesprek. Probeer in het midden uit te komen en vraag de ander regelmatig wat hij/zij van jullie seksleven vindt.
  2. Gods geboden zijn goed, zelfs als wij ze niet begrijpen.
  3. Leef in het licht. Wees open en spreek met mensen die je vertrouwt over dingen die je lastig vindt, jouw specifieke strijd.
  4. Mensen die met vallen en opstaan leven in Gods nabijheid en Zijn wil boven de algemene norm stellen, worden beloond: ‘Iedereen die volhoudt tot het einde, zal gered worden  (Matteüs 24:13 BGT).
  5. Train in zelfbeheersing, al in het begin van je relatie. Probeer met ‘echte seks’ te wachten tot je huwelijk. Het is fantastisch als je later van elkaar kunt zeggen dat je ‘elkaars eerste en enige bent’. Een prachtig huwelijksgeschenk voor De Ander, dat levenslang meegaat.

Kortom: heb de moed om tegen de stroom in te zwemmen. Niet de publieke opinie, maar Gods gebod is onze norm.

Tekst: Michel en Annemarie van Heijningen

Annemarie van Heijningen-Steenbergen (1977) is schrijfster en spreekster. Zij is getrouwd met Michel van Heijningen (1976). Michel is voorganger in hervormd Dorkwerd en hervormd Wijnjewoude. Zij hebben twee zoons en een dochter.

Lees ook: Pikante details over seks
Lees ook: Pikante details over seks

Geschreven door

Annemarie van Heijningen

--:--