Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Simone Lamain schrijft 'Máxima, glans van Oranje'

Fotoboek bij 50e verjaardag koningin

Deel:

Op 17 mei hoopt Máxima 50 jaar te worden. Ter gelegenheid hiervan geven het ANP en het EO-royaltyprogramma Blauw Bloed het fotoboek Máxima, glans van Oranje uit, waarin de veelkleurigheid van de koningin centraal staat. Een portret van historicus Simone Lamain, die de teksten schreef voor het boek, dat zaterdag 3 april verschijnt. 

“Het fotoboek Máxima, glans van Oranje geeft in tekst en beeld een heel mooi overzicht van het leven van de koningin," zegt Simone Lamain. "Haar beginjaren in Nederland, maar ook haar rol als moeder, haar kleding en haar werkzaamheden als speciaal pleitbezorger voor de Verenigde Naties komen aan bod.”

Wie is Simone Lamain?

“De koningin is heel belangrijk voor Willem-Alexander," legt Simone Lamain uit. In Máxima, glans van Oranje is te zien hoe Máxima zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. Maar ze heeft ook een goede invloed gehad op haar man. "Ze heeft hem losser gemaakt en zelfvertrouwen gegeven. Toen Willem-Alexander met Máxima trouwde en ze samen kinderen kregen, was hij echt klaar voor het koningschap.”

Máxima, glans van Oranje Simone Lamain

Welk historisch moment had je graag meegemaakt?
“De kroning van koningin Elizabeth. De Britse kroningsceremonie heeft tradities die al eeuwen teruggaan. Van het lied Zadok the Priest van Händel, tot de verschillende kroningsmantels die de nieuwe vorst draagt, de aartsbisschop van Canterbury die de plechtigheid leidt, de zalving. Dat moment zou ik heel graag van dichtbij willen meemaken.”

Wat is het beste boek ooit geschreven?
“Dat zijn er zo veel! Van de historische romans van Thea Beckman, tot de romans van Jane Austen. Haar boek Pride and Prejudice is natuurlijk prachtig: de karakterontwikkeling, het taalgebruik, de manier waarop een cultuur wordt beschreven.”

Wat is de lekkerste filemuziek?
"Bij muziek van Chopin kom ik helemaal tot rust. Maar als ik het gaspedaal weer mag intrappen, graag iets meer tempo: de soundtrack van de musical Hamilton,of de Dire Straits. En het intro van Big in Japan, van Alphaville. Dat kan ik achter elkaar blijven draaien."

Máxima heeft Willem-Alexander zelfvertrouwen gegeven

Waar staat de mooiste kerk?
“De Dorpskerk in Voorthuizen, waar ik gedoopt ben en waar ik belijdenis heb gedaan, is voor mij de mooiste kerk. Ik ben er al jaren niet meer binnen geweest, maar vanuit mijn oude slaapkamer bij mijn ouders kan ik de kerk zien. Dat is nog eens een mooi uitzicht bij het wakker worden.”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Simone Lamain Máxima Glans van Oranje Dorpskerk Voorthuizen
Het uitzicht van Simone Lamain vanuit haar oude slaapkamer op de Dorpskerk in Voorthuizen.

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Het verhaal van Jozef maakt altijd diepe indruk op me. Er speelt zo veel in mee: familieruzie, jaloezie, eenzaamheid en uiteindelijk een happy end. Niet alleen omdat Jozef onderkoning van Egypte wordt, maar ook omdat hij zijn broers en zijn vader weer terugziet. ‘Ik ben Jozef, leeft mijn vader nog?’ Het is zo’n mooie zin, die perfect weergeeft waar het om gaat in het leven. Niet om een glanzende carrière, maar om de band die je hebt met familie en vrienden.”

Máxima, glans van Oranje Simone Lamain

Fotoboek 'Máxima, glans van Oranje'

Blauw Bloed
Iedere zaterdag, 19.55 uur, NPO 2

Geschreven door

Bart van Delen

--:--