Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Single-zijn in Gods Koninkrijk: Hilde schreef er een boek over

'God kijkt niet naar je relatiestatus'

Hilde Pater vindt het maar niks dat ze single is, totdat ze erachter komt dat God ook singles goed kan gebruiken. In haar boek 'Beantwoorde liefde' beschrijft Hilde haar zoektocht naar hoe je je single-zijn op een vruchtbare manier kunt invullen. ''Ik wil laten zien hoeveel schoonheid er schuilt in single-zijn.''

Deel:

“Hoewel ik toen nog jong was, vond ik het op de middelbare school al lastig dat ik single was. Toen ik naar Groningen ging om te studeren, dacht ik: nu moet het gaan gebeuren. Voor mij zou ik er pas echt toe doen als ik een relatie had. In het dispuut van mijn studentenvereniging bleek bijna iedereen single te zijn. Ik was verbaasd dat sommige mensen juist geen behoefte hadden aan een relatie. Op deze manier had ik er zelf nog nooit naar gekeken en ik had er tot dan toe ook nog nooit anderen over gehoord.”

Singlesevangelie

“Een jaar later, toen ik met andere studenten in Keulen op onze hostelkamer zat, gingen veel meisjes met hun vriendje appen. Ik wilde zelf ook iets te doen hebben en ging een video over single-zijn van Ben Stuart kijken. Hij vertelde dat het ook goed kan zijn om alleen te zijn. Zo kun je je namelijk helemaal toewijden aan God en bouwen aan een relatie met Hem. Van deze boodschap werd ik ontzettend enthousiast. Ik besloot verder onderzoek te doen naar dit onderwerp. Ik sprak veel met vrienden en merkte dat de vragen rondom single-zijn niet alleen bij mij speelden. Voor mensen in mijn omgeving stond ik bekend als degene die het ‘singlesevangelie’ begon te verkondigen, haha.”

Inspirerend

“Tijdens mijn onderzoek kon ik wel veel Amerikaanse literatuur vinden over het onderwerp, maar in de Nederlandse literatuur vond ik niets dat helemaal bij mijn eigen zoektocht aansloot. Ik besloot zelf een boek te schrijven. In Beantwoorde liefde vertel ik over de processen waar ik doorheen ben gegaan en hoe ik ging van ‘ik wil zo snel mogelijk een relatie’ naar ‘ik ben tevreden als single’. Ook interviewde ik zeven inspirerende vrouwen die elk hun eigen ervaringen met het onderwerp deelden. Sommigen zijn hun hele leven single. Anderen hebben ondertussen een relatie, zijn getrouwd of zijn weduwe geworden. Ik ontdekte dat je als single veel vrijheid hebt om er voor anderen te zijn. Dat zegt niet dat het per se beter is als je single blijft, maar God kan je tijdens dit seizoen van je leven wel op andere manieren gebruiken dan wanneer je een relatie hebt.”

Onzekerheid

“Wat ik veel hoor van singles is dat de onzekerheid het lastigste is. Zeker als je al wat ouder bent en misschien een kinderwens hebt, is het logisch dat je je afvraagt of het nog wel gaat komen. Ook in mijn seizoen van single-zijn had ik er soms moeite mee en wist ik niet welke kant God op wilde. In die periode heb ik wel veel met God geleefd. Ik zag hoe Hij mijn als single gebruikte. Hoe het komt dat sommigen ineens een relatie krijgen en anderen nog steeds met dat verlangen blijven zitten, zal ik nooit helemaal begrijpen.”

Bruikbaar

“Ik hoop dat singles met het lezen van Beantwoorde liefde gaan groeien in hun relatie met God en met zichzelf. Er zitten ook heel leuke en mooie kanten aan single-zijn. Bovendien kijkt God niet naar je relatiestatus: je bent sowieso bruikbaar in Zijn Koninkrijk. Wanneer je ongewenst single blijft, brengt dat veel vragen en kwetsbaarheden met zich mee. Maar in al ons vallen, struikelen en opstaan mogen we weten voor Wie we leven. Dat is vaak al genoeg.”

Hildes tips voor christelijke singles

Tijdens haar eigen zoektocht ontdekte Hilde een aantal dingen die ze voor Eva heeft samengevat in drie tips. In haar boek vind je er nog meer!

  1. Ga met mensen in gesprek over je single-zijn. Aan andere singles kun je af en toe vragen: ‘Hoe gaat het met je single-zijn?’ Daarnaast is het belangrijk om dit niet alleen te bespreken met singles. Mensen met een relatie kunnen je ook goed helpen met je problemen, al lijkt dat soms misschien niet zo.
  2. Zoek naar mensen die met je meelopen, betrokken zijn bij jouw leven en met wie jij je donkerste geheimen kunt delen. Investeer in vriendschappen en durf te delen.
  3. Stel je keuzes niet uit omdat je wacht totdat er iemand met je mee komt lopen, maar ga! Wanneer de juiste persoon op je pad komt, vinden jullie wel een oplossing voor bepaalde situaties.

'Op ieder potje past een dekseltje'; deze ongemakkelijke opmerkingen krijgen singles te horen

Beantwoorde liefde bestellen kun je hier of bij je plaatselijke boekhandel. Meer weten over het boek of over single-zijn? Kijk dan op de website of volg @beantwoordeliefde op Instagram.

Beeld: Marinda Pierik

Geschreven door

Ruth Blankesteijn-Petri

--:--