Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Sintvoorieder1: omdat elk kind op 5 december een cadeautje verdient

Cadeaus voor gezinnen die het minder breed hebben

‘Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe’, een regel uit het bekende Sinterklaaslied. Ieder kind is lief en verdient een cadeautje van Sinterklaas. M aar wat als jij je dit als ouder financieel niet kunt veroorloven? Stichting ‘Sint voor iedereen’ komt daarom ieder jaar in actie en verwent kinderen uit gezinnen die het minder breed hebben, zodat zij op vijf december óók met een glimlach Sinterklaas kunnen vieren.

Deel:

Ruim dertien jaar geleden ontstond het hartverwarmende initiatief ‘Sintvoorieder1’. Lieke de Reus is een van de vele vrijwilligers en zet zich al jaren in voor de stichting. Ze vertelt hoe het initiatief is ontstaan: “Oprichter Esther Blom vierde jaren geleden de verjaardag van een van haar kinderen en schrok toen ze om zich heen keek. Haar kinderen kregen zoveel cadeaus, grote en kleine, terwijl andere kinderen niets van hun ouders kunnen krijgen. Zij vond dit zo’n ontzettend naar gevoel, dat ze besloot om in actie te komen. Samen met een van haar vriendinnen, Karin, richtte ze Sintvoorieder1 op.”

De vrijwilligers van Sintvoorieder1 maken op 5 december 22.500 kinderen blij

In het eerste jaar haalde Esther ruim 350 cadeaus op, waarmee ze verschillende cadeaupakketjes voor allerlei gezinnen kon samenstellen. Deze schonk ze via het Leger des Heils aan gezinnen. Daarna is Sintvoorieder1 langzaam uitgebouwd tot een stichting. “Inmiddels zetten 75 vaste vrijwilligers zich het hele jaar door in”, licht Lieke toe. “Daarnaast helpen meer dan 1.000 vrijwilligers met het inpakken van cadeaus, sjouwen van pakketten en meer taken om 22.500 kinderen op 5 december blij te maken. De cadeaupakketten worden via organisaties zoals de voedselbank, het Leger des Heils, Schoolmaatschappelijk werk en bibliotheken geleverd. Deze organisaties komen namelijk in contact met gezinnen die het niet breed hebben en zij geven aan waar pakketten nodig zijn.”

Lieke vertelde dat alle cadeaupakketten zijn gevuld met een hoofdcadeau, een tweede cadeau en een boek. “Omdat lezen belangrijk is.” Sinterklaassnoepgoed mag natuurlijk niet ontbreken. “Voor kinderen vanaf vijf jaar krijgen er een gedicht bij met als kern: Sint vindt jou belangrijk en ziet jou! Wij vinden het ontzettend belangrijk dat de kinderen weten dat ze gezien worden, waardevol zijn en meetellen in de maatschappij.”

Wij vinden het belangrijk dat de kinderen weten dat ze gezien worden

Hoe blij kinderen met de pakketten van Sintvoorieder1 zijn, horen we van Gerda van de Geest, kindercoach bij Het Fort Amsterdam Noord Noord (De Banne). Donderdag 1 december vierden de kinderen van haar groep Sinterklaas (zie foto) en werden zij verrast met een cadeaupakket van  Sintvoorieder1. “De kinderen gilden van blijdschap", aldus Gerda. "Ze waren echt super verrast en heel dankbaar. ‘Oh, dit is mijn geluksdag’, zei iemand. Ze kregen ook echt een ontzettend mooi pakket. Eén cadeautje was al leuk geweest, maar dit was echt een verrassing.”

Ook al hebben ze niet veel, toch dachten de kinderen van Het Fort ook aan anderen, vertelt Gerda: “Bij de meiden zat ook een pakketje met bodylotion en douchegel. Toen ze dat uitpakten zeiden sommigen: ‘Oh, dit ga ik aan mijn moeder geven, dan kan ik haar ook blij maken.' Uiteindelijk vroeg ik de kinderen wat ze het leukste cadeau vonden. ‘De waterfles, want die had ik nog niet’, zeiden een paar jongens. Terwijl ik nog had gedacht: zouden ze dat wel leuk vinden?”, vertelt Gerda een beetje beschaamd. “Het was echt een prachtig Sinterklaasfeest, dankzij de cadeaus van Sintvoorieder1. Zij doen echt heel mooi werk.”

Vrijwilligers

Vanzelfsprekend is alles voor het Sinterklaasfeest van dit jaar al in kannen en kruiken bij Sintvoorieder1. “Alle pakketten zijn al ingepakt en verzonden naar de organisaties die de gezinnen blij zullen maken”, zegt Lieke. “Maar voor 2023 zoeken we nog vrijwilligers dus als iemand die dit leest graag wil meehelpen, dan kan hij of zij zich aanmelden. Voor de ‘inpakkers’ kan dit vanaf eind augustus. Je kunt je dan inschrijven om enkele avond(en) en/of weekend(en) te helpen. Maar ook vaste vrijwilligers zijn welkom. Dan kan je direct reageren door een mail te sturen naar: info@sintvoorieder1.nl

Lieke maakt nog even van de gelegenheid gebruik om een oproep te doen: “Helaas moet Sintvoorieder1 op 9 december uit hun huidige pakhuis vertrekken. We zijn ze nog dringend op zoek naar een nieuw pakhuis! Mocht iemand een beschikbaar pakhuis waar wij voor 9 december nog terecht kunnen weten, dan houden wij ons aanbevolen.”

Geschreven door

Stephanie Blijd

--:--