Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Slechts twee minderjarige vluchtelingen uit Moria naar Nederland

'Alleenstaande, minderjarige vluchtelingen moeilijk te vinden'

Het kabinet haalt slechts twee minderjarige, alleenstaande vluchtelingen uit Griekenland naar Nederland. Wel komen er meer kwetsbare gezinnen met kinderen deze kant op dan eerder was afgesproken.

Deel:

Dat laat staatssecretaris Ankie Broekers-Knol dinsdag aan de Tweede Kamer weten. In totaal gaat het om 57 kinderen en 43 volwassenen.

'Moeilijk te vinden'

Na de verwoestende brand in het Griekse vluchtelingenkamp Moria vorig jaar, werd er een deal gesloten in de coalitie om honderd slachtoffers van de brand hierheen te halen: vijftig alleenstaande vluchtelingen jonger dan 14 jaar, en vijftig vluchtelingen in gezinnen. Maar volgens Broekers-Knol waren deze alleenstaande, minderjarige vluchtelingen (amv's) moeilijk te vinden.

Vergunning

"Het is gebleken dat de amv’s tot en met 14 jaar en tevens afkomstig uit kansrijke landen nauwelijks beschikbaar zijn voor herplaatsing vanuit Griekenland", schrijft de staatssecretaris. "Voorkomen moet worden dat alleenstaande kinderen naar Nederland worden gehaald waarvan de kans reëel is dat zij na het doorlopen van de asielprocedure niet in aanmerking komen voor een vergunning en uiteindelijk moeten terugkeren naar hun herkomstland."

Ook zaten lang niet alle vluchtelingen die naar Nederland komen in het kamp op het eiland Lesbos ten tijde van de brand. "Negen gezinnen, van in totaal 45 personen, hebben op enig moment in Moria verbleven", schrijft de bewindsvrouw.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--