Smullen met Pasen: bak deze overheerlijke paastaart volgens recept van Erna Wien
27 maart 2024 · 17:16
Update: 27 maart 2024 · 20:33
Heb jij al plannen voor een paasbrunch op eerste- of tweede paasdag? Dan mag een lekker paastaartje niet ontbreken. Erna Wien - bekend van Heel Holland Bakt 2023 - helpt je op weg! Bak samen met haar dit smakelijke paastaartje van een Sablé Breton deeg met een heerlijke citroen-, mascarpone– en slagroomvulling. Klaar? Bakken maar!
Ingrediënten
Amandelspijs (je kunt ook kant en klaar kopen)
- 100 gram amandelmeel
- 100 gram fijne suiker
- 1tl amandelextract
- ½ tot 1 ei
Sablé Breton deeg
- 80 gr kristalsuiker
- 80 gr roomboter, kamertemperatuur
- 140 gr patentbloem
- 5 gr bakpoeder
- 2 gr fleur de sel (zeezout)
- 2 eidooiers
Citroenjam voor de vulling
- rasp van 1 citroen
- 60 gr citroensap (2 citroenen)
- 60 gram gelei suiker
Mascarpone-slagroomvulling met een vleugje citroen
- 200 ml slagroom, 40% vet
- 30 gram poedersuiker
- 250 gram mascarpone
- 20 gram poedersuiker
Bereiding (stap voor stap)
Zo maak je Sablé Breton
- Meng alle ingrediënten (behalve de eidooiers) tot een zanderig deeg. Voeg vervolgens de eidooiers toe en meng tot het deeg samenkomt tot een bal.
- Laat het deeg afgedekt tenminste 2 uur tot een nacht opstijven in de koelkast.
- Rol het koude deeg uit tot 5 mm dikte en snijd een cirkel uit van 20 cm doorsnede of een eivorm van 21x16x5 cm (te koop bij baktotaal) Leg het deeg in een taartring van 20 cm of eivorm taartring en zorg dat het deeg de randen van de ring aanraakt.
- Rol van een restje deeg een lange pil en leg die aan de binnenkant van de taartring. Druk deze voorzichtig tegen de rand van de taartring en op het deeg.
- Bedek de bodem zo’n 1 centimeter vanaf de buitenrand met spijs.
- Bak het in zo’n 18 tot 20 minuten op 180 °C of tot mooi goudbruin.
Zo maak je amandelspijs
- Meng het amandelmeel met de kristal suiker.
- Voeg een deel van het losgeklopte ei toe.
- Voeg het amandelextract toe.
- Voeg eventueel nog wat ei toe tot een smeuïg geheel.
- Wikkel de spijs in huishoudfolie en laat rijpen in de koelkast tot gebruik.
Zo maak je citroenjam
- Pers de citroenen uit.
- Kook het sap samen met de geleisuiker ongeveer 5 minuten. Roer continue.
- Laat de jam afkoelen.
Zo maak je de mascarpone-slagroomvulling met een vleugje citroen
- Klop de slagroom (40% vet) stevig met 30 gram poedersuiker.
- Roer de mascarpone los met 20 gram poedersuiker.
- Voeg een klein beetje slagroom toe en maak familie.
- Voeg de rest van de slagroom door de mascarpone tot een romige massa.
- Voeg 2 à 3 eetlepels citroenjam en de citroenrasp toe aan het mascarpone slagroom mengsel en meng goed.
- Schep het mascarponeslagroom mengsel in een spuitzak met een spuitmond naar keuze (afhankelijk van soort toefjes die je wilt maken).
- Leg de taartbodem op een schaal of bord en besmeer het taartje eerst met wat (kwastje) citroenjam.
- Spuit er willekeurig toefjes van mascarponeslagroom mengsel op. Maak de toefjes juist niet allemaal even groot, dus af en toe een kleine en dat naast een grote.
- Decoreer het taartje naar eigen wens met vers fruit en bijv. chocolade eitjes.
- Serveer koud. Het Breton zanddeeg kan snel zacht worden door het vocht dus is het aan te raden de afwerking op het laatste moment te doen. Omdat je hem vers serveert, hoef je het fruit ook niet met gelei te beschermen.
Eet smakelijk!!!
Erna deelt haar recept in 'Wat is... Pasen?'
Ben je benieuwd hoe Erna dit taartje bereidt? Kijk dan op zondag 31 maart (eerste paasdag) naar het tv-programma Wat is... Pasen?. Vanuit een gezellige huiskamer praat presentator Mirjam Bouwman met Erna, maar ook zangeres Desray en boer Bart over hun paastradities. Hoe vieren ze deze dagen en wat vieren ze eigenlijk?
Wie is Erna Wien?
Je kunt Erna kennen van het televisieprogramma Heel Holland Bakt. In seizoen 10 (2023) was Erna één van de kandidaten. Ze is haar leven lang al dol op gebakjes, maar ging pas fanatiek zelf bakken toen ze ziek werd. Bakken hielp haar door deze moeilijke periode heen. Ze vertelde daar meer over in het EO-programma Bid, bedank, bewonder.
Meest gelezen
- Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
Elbert over alle kinderprogramma's die zijn gezin kijkt
Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
- Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
‘Een van m’n zussen riep: ‘Jezus, red onze broertjes!’’
Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
- Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
'Het graf van Rachel': 6 mei om 22.20 uur bij de EO op NPO 2.
Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
Lees ook
- Van podcast tot tv-programma: EO-podcast 'De Ongelooflijke' maakt tv-debuut
Vanaf 12 mei op NPO 2
Van podcast tot tv-programma: EO-podcast 'De Ongelooflijke' maakt tv-debuut
- Anne-Meta Kobes presenteert 'Bijbelen met sterren': ‘Lees de Bijbel! Al zijn het maar drie verzen’
Nieuw seizoen met Ferry Somogyi, Sylvia Geersen en Sander de Kramer
Anne-Meta Kobes presenteert 'Bijbelen met sterren': ‘Lees de Bijbel! Al zijn het maar drie verzen’
- Speel mee: speciale EO-editie van '30 Seconds'
Hoe zou jij Jurjen ten Brinke omschrijven?
Speel mee: speciale EO-editie van '30 Seconds'