Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Soms moet je (het jezelf naar de) zin maken!

Ontdekken hoe je meer geniet en veel meer plezier kunt halen uit je seksleven: is het een kwestie van ‘zin maken’? Eva’s Barbara* ging de uitdaging aan. Ze deed mee aan de challenge voor christelijke vrouwen: Genieten van intimiteit. En hoopte dat ze niet in haar blootje door de kamer hoefde te dansen.

Deel:

Dag 1

De opdrachten zijn netjes, is me beloofd. Enigszins gerustgesteld - want ik ben niet het type om geblinddoekt in mijn blote onderkantje door het huis te paraderen, begin ik aan dag 1.

Heleen daagt ons uit om de komende 14 dagen een halfuur per dag tijd te nemen voor onszelf, te beginnen met vandaag. We zijn geboren als ons eigen unieke zelf, maar als mens pas je je snel aan. Sterker nog: de man ejaculeert en de vrouw anticipeert, volgens Heleen. Zelf weten wie je bent en wat je wilt, is een belangrijke voorwaarde om van intimiteit te kunnen genieten. Daar heb je tijd voor nodig. Ik beloof mezelf een uurtje werken in de tuin vanmiddag. Wat dat met mijn seksleven te maken heeft, weet ik nog niet. Maar daar kom ik vast vanzelf achter.

Dag 2

Dat halfuur me-time was fijn gisteren. Het is nu bijna 23.00 uur en vandaag is het erbij ingeschoten. Alhoewel, ik ga me nu buigen over dag 2 van de challenge. Ook me-time. Zoals iedere dag krijgen we ook vandaag weer een mailtje van de Passiecoach, met een link naar de website voor deze dag. Ik klik door en kom terecht op een filmpje waarin Heleen het thema van deze dag toelicht. Ze staat eerst nog even stil bij de challenge zelf: “Deze challenge gaat over het belangrijkste dat nodig is om een fijn intiem leven te leven, namelijk jijzelf. Als we daadwerkelijk onszelf durven zijn, uniek dus, dan ben je zelfverzekerder.”

Vervolgens gaan we over tot het thema van vandaag: veelkleurigheid. Om te kunnen genieten van seksualiteit en jezelf te kunnen zijn, is het belangrijk dat je je eigen veelkleurigheid kent, ook op intiem gebied. Praktisch: “Zoek je lievelingskleur en zoek daar kleuren bij.” Ik zie mezelf niet direct naar de Gamma fietsen (“Waarmee kan ik u helpen, mevrouw? Een kleurenwaaier om mijn seksuele veelkleurigheid in beeld te brengen alstublieft”). Dus ik duik in de knutselkast en zoek mijn lievelingskleuren bij elkaar.

Dag 3

Heleen spreekt: “Seks en intimiteit is een deel van jouw persoonlijke leven vervullen. Speelser worden, expressiever, levendiger, het kan allemaal. Maar het gebeurt niet vanzelf: wij zijn de schepper van ons eigen intieme leven. Dat heeft God, de grote Schepper, als uitdaging aan ons gegeven. Jij bent verantwoordelijk voor de stappen die jij wilt nemen voor de ervaringen die jij wilt hebben.”

Ja, daar kan ik me iets bij voorstellen. Maar hoe? Daarbij blijf ik hangen. Daar is de opdracht van vandaag dan ook naar: “Bedenk één nieuwe ervaring, een wens. Schrijf die wens op een van je kleurstalen.” Tja, daar zit ik dan. Heb ik een wens? Nou, misschien zou ik wel meer zin willen hebben of willen maken en zelf het initiatief nemen.  Vooruit, ik schrijf ‘m op. Op de rode kaart. Bij initiatief nemen in bed hoort rood. Initiatief, hartstocht. Warempel, ik krijg er zin in. Zin van. Niet dat ik nu direct mijn man bespring (hij is trouwens ook niet thuis), maar er gaat ergens een luikje open. Goed bezig, Barbara.

Dag 8

We lezen Hooglied 7:1-6: ‘Het meisje danste naakt of met doorzichtige doeken’. Dan de uitdaging van vandaag: “Naakt dansen. Alleen, zonder toeschouwers.” Daar was ik al bang voor, het past echt helemaal niet bij mij.  Maar de Passiecoach vervolgt: “Niet zeggen: ‘dat kan ik niet’ of ‘dat past niet bij mij’. Dans, meisje, dans.” Het is niet voor niets een challenge, maar ik wil echt niet. Ik laat deze dans aan mij voorbijgaan. Misschien over een paar dagen?

Dag 9

De challenge voor vandaag is: “Stel je partner voor een tijd af te spreken om wat langer de tijd te nemen samen intiem te zijn.”

Geplande vrijpartijen, daar is inderdaad niets spontaans aan. Maar pas gaan vrijen als je ’s avonds laat en moe naar bed gaat is ook niet de beste omstandigheid om te leren genieten van intimiteit. Daar heeft de Passiecoach gelijk in. Dus: ‘Intimiteit plan je. Ware liefde is afspreken wanneer jullie de tijd nemen. Als je afspreekt dat je de tijd neemt voor elkaar, sluit je externe prikkels af, dan kan niemand of niets jullie storen. Zin in seks komt als je begonnen bent en opwinding komt nadat je begonnen bent. Kies voor elkaar, kies voor intimiteit, kies voor tijd.’

We trekken de agenda’s en plannen een woensdagavond. We lopen twee uur achter op schema als we ons eindelijk tegen elkaar aan vlijen. Te moe om te vrijen. Maar intiem is het wel. Missie toch geslaagd. En wat er dan later die nacht gebeurt? Ach…

Dag 10

Het is de kunst om je eigen intieme verlangens te verbinden met het verlangen naar je partner, zodat je er meer inhoud aan kan gaan geven en er je eigen plezier aan kan gaan verbinden. Allemaal noodzakelijke elementen om meer te leren genieten van intimiteit.

Opnieuw wordt de verbinding gelegd met de Bijbel. Wist je dat het meisje in Hooglied 7 verlangt naar buitenseks, tussen de bloemen en in de wijngaard? Ze durft het uit te spreken, ze is authentiek, ze neemt initiatief. Ze verlangt naar hem, maar ook naar de manier waarop. Ze zegt: “Laten we slapen tussen de bloemen (ja ja, slapen). Laten we als we wakker worden heel vroeg naar de wijngaard gaan (zeker voordat de werkers komen – spannend) en daar elkaar in de buitenlucht liefhebben”.

De uitdaging van vandaag: “Iets te verlangen, te fantaseren. Ook als je dat niet direct kunt uitvoeren. Het gaat om het durven verlangen op te wekken vanbinnen.”  Voor mij geen verlangen meer naar de liefde in de buitenlucht sinds die keer dat ik seks met 300 toeschouwers had op een picknickkleed in een idyllisch bos, met mijn lief en een leger rode mieren. Ik vond het wel heel stoer van ons dat we dat deden, trouwens. Van een bed versierd met kaarsjes en rozenblaadjes krijg ik alleen maar de slappe lach. Wat dan wel? Zo’n overdag gestolen moment, dat eindeloos lijkt te duren… De tijd hebben voor elkaar, zonder stoorzenders. Een hele zaterdagmiddag in bed, lekker eten, weer in bed, beetje televisiekijken, in slaap vallen en zo de nacht te laten verstrijken tot het weer ochtend wordt. Het is een saai verlangen, misschien, maar het is wel míjn verlangen van dit moment. Best trots op mezelf dat ik er één heb bedacht. En ik heb er wel zin in ook. Nu nog een logeeradres voor de kids.

Dag 11

Kerkvader Augustinus heeft ervoor gezorgd dat in onze cultuur het idee is verankerd dat seks alleen bedoeld is voor het stichten van een gezin en niet voor plezier en genot. Bewust of onbewust speelt deze gedachte mee in het jezelf toestemming (kunnen) geven om op intiem terrein te kunnen genieten. De opdracht van vandaag is om hierover iets te bedenken: “Wat vind ik zelf lastig, waar zou ik mijzelf toestemming voor willen geven?” Als voorbeeld noemt de Passiecoach het gebruik van hulpmiddelen.

Ik merk dat ik het een hele uitdaging vind om met deze onderwerpen bezig te zijn. En die nog op te schrijven ook. Dat de Passiecoach ons aanspoort om van seks te genieten en daarin een link naar de Bijbel legt, maakt het er voor mij misschien nog wel verwarrender op. Ik vind seks niet vies of eng, ik geniet ervan. Maar zo’n concrete link met God maakt dat het net lijkt of Hij meekijkt. Dat voelt een beetje gek.

Dag 12

De challenge vandaag is om zacht te zijn voor jezelf. Opdracht: “Geef jezelf toestemming en wees daarna zacht voor jezelf. Onder de douche, in bad, op bed of voor de spiegel jezelf strelen, aaien en voelen met je vingertoppen wat je voelt.”
Op het gevaar af dat de Passiecoach mij mailt met de mededeling dat ik echt een seksueel probleemgeval ben, moet ik toch toegeven dat dit een moeilijke opdracht is voor het gereformeerde meisje in mij. Vandaag beleef ik hier geen plezier aan, en dus ik doe het (vandaag) niet. Bij wijze van alternatief gun ik mijzelf deze avond me-time in de badkamer. Daar komt het ook niet vaak van, dus dat is al een cadeau op zich. Rozig, geurig en met gladde benen zweef ik de slaapkamer in. Dat miste zijn uitwerking niet.

Dag 14

De laatste dag alweer. “Elk thema dat ik heb aangestipt is eigenlijk een proces op zichzelf,” zegt de Passiecoach. En zo voelt het inderdaad ook. De impact verschilt per thema, maar er is zeker wat aangeraakt tijdens deze challenge – al dan niet door mijzelf J.

Conclusie

Deze challenge heeft weer wat vuur gebracht in mijn intieme leven. In deze challenge heb ik geleerd dat het niet gaat om “zin maken”, maar om “het jezelf naar de zin te maken”. Hierdoor werd het makkelijker om te genieten van intieme momenten met mijzelf en samen. God geeft ons bijbelse voorbeelden, waaruit blijkt dat dat ook mag. Op welke wijze? Dat verschilt per persoon. Daarom is het zo belangrijk om je eigen intieme kleur te kennen. Rood of geel of groen is: ‘Dans, meisje, dans!’

Ook meedoen?

Deze challenge wordt georganiseerd door Marc en Heleen Angenent, auteurs van het boek Zintimiteit (uitgeverij Royal Jongbloed). De deelneemsters krijgen 14 dagen lang elke dag een kort filmpje van Heleen Angenent waarin ze een thema aanstipt en afsluit met een klein opdrachtje/uitdaging.

--:--