Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Staphorst en de massamedia

Column van Tijs van den Brink

Deel:

“Ik zit hier niet om mezelf te verdedigen, ik sta met de rug tegen de muur.” Arie den Ouden, SGP-voorzitter te Staphorst, wond er geen doekjes om afgelopen dinsdag in Op1.

Het was een ronduit indrukwekkend optreden. Als redactie hebben we de afgelopen tijd vaak moeite gedaan goede vertegenwoordigers te vinden van de Biblebelt. We wilden graag met ze in gesprek, omdat velen prangende vragen hebben bij de gebeurtenissen daar rond corona. Waarom bleven veel kerken op Urk en in Staphorst toch met zo veel mensen samenkomen? En waarom ligt de vaccinatiegraad daar zo laag?

Meestal liepen onze pogingen om een representant van deze reformatorische wereld in de studio te krijgen dood. We hebben zelfs een keer geprobeerd de Op1-tafel te verplaatsen naar Staphorst, in de hoop dat dat drempels zou slechten. Maar helaas, het vertrouwen tussen de Biblebelt en de massamedia is broos – en dat is begrijpelijk. De karikaturen zijn vaak niet van de lucht.

Arie den Ouden had daar geen boodschap aan. Hij reed dinsdag van Staphorst naar Amsterdam. Niet om zich te verdedigen dus, maar om verantwoording af te leggen waarom hij zich niet laat vaccineren – en veel Staphorsters met hem.

Het is niet omdat ze in Staphorst en omgeving denken dat ze toch geen corona krijgen, benadrukte hij. Dat is het punt niet, hij ziet de hoge besmettingscijfers ook en bestrijdt ze niet. Als er daarom extra maatregelen nodig zijn in Staphorst: prima! Nee, het is iets heel anders. “Wij belijden dat gezondheid en ziekte uit Gods hand komt,” legde hij uit, “en dat God daar een bedoeling mee heeft.” En zijn geweten staat hem niet toe die daad van God op voorhand af te weren.

De andere gasten aan tafel, viroloog Marion Koopmans, theaterproducent Albert Verlinde, Andries Knevel en een ziekenhuisdirecteur legden Den Ouden respectvol het vuur na aan de schenen. Hun voornaamste punt: je kunt zoiets wel voor jezelf beslissen, maar dat kan toch ook consequenties hebben voor anderen?

Den Ouden erkende het voluit. Vandaar zijn opmerking dat hij “met de rug tegen de muur” staat. En toch, en toch, en toch: zijn geweten staat hem niet toe zich te vaccineren.

De openhartige, kwetsbare verdediging van Den Ouden riep alom respect op, zelfs op de doorgaans zure social media. De Biblebelt en de massamedia – het kan best goed samengaan!

Geschreven door

Tijs van den Brink

--:--