Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Stichting De Haven start hulpverlening in Rotterdam

'Minder zichtbaar, maar prostitutie is ook hier enorm aanwezig'

Omdat er “duizenden mensen” in de Rotterdamse seksindustrie werken, begint Stichting De Haven ook daar met hulpverlening. Maatschappelijk werkers en vrijwilligers zullen sekswerkers in de havenstad opzoeken.

Deel:

Hoewel er in Rotterdam geen sprake is van raam- of straatprostitutie, zijn er volgens de stichting wel tientallen sexclubs en privéhuizen.

Is het voor jullie werk lastig dat prostitutie in Rotterdam minder zichtbaar is?
Woordvoerder Gerjan van den Heuvel: “Dat maakt het voor een deel inderdaad wat ingewikkelder, omdat het vooral om sexclubs en privéhuizen gaat. Daar kunnen we op zich naar binnen, maar dat vraagt wel meer lef en onverschrokkenheid. En met een deel van de sekswerkers kunnen we minder direct in gesprek gaan. Tegelijk hebben we daar ook in Den Haag en omgeving al ervaring mee, dat scheelt.”

Het zit letterlijk achter de voordeur

Jullie hebben berekend dat er in 2021 op verschillende sekssites 4795 unieke advertenties in Rotterdom stonden, en dat er dagelijks op de twee grootste aanbodsites gemiddeld tussen de 700 en 800 unieke advertenties actief zijn. Om hoeveel sekswerkers gaat het?
“Duizenden, en veruit het grootste deel hiervan is vrouw. Een concreter cijfer kunnen we niet noemen, omdat dit alleen het onlineaanbod betreft. We weten dat er ook via dating-apps prostitutie-afspraken worden gemaakt en prostitutie wordt aangeboden, dus dat maakt het wat minder transparant.”

Pinnetjes op een rij
Credits: Unsplash.

Zijn jullie geschrokken van die cijfers?
“Niet zo, want dit lag voor ons wel in de lijn van de verwachting op basis van wat we wisten over Den Haag en – via collega-organisaties – Amsterdam. Toch vinden we het belangrijk om die cijfers te noemen: hoewel minder zichtbaar, is prostitutie ook in deze havenstad enorm aanwezig. Op ons inloopkantoor in Den Haag hebben we een plattegrond van Rotterdam met pinnetjes erop, die aangeven waar in ieder geval sexclubs en privéhuizen zitten. Een Rotterdammer die op bezoek was, keek ernaar en reageerde verbaasd: ‘Ik fiets elke dag langs een aantal van die plekken, maar had geen idee…’ Het zit letterlijk achter de voordeur.”

Wat betekent deze uitbreiding van het veldwerk voor jullie financiën en de bemensing?
“Op dit moment kunnen we het nog aan, maar we beseffen dat we zullen moeten groeien: op beide vlakken is er in de toekomst meer nodig.”

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Beeld: Unsplash

Geschreven door

Gert-Jan Schaap

--:--