Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Stiekem hoop ik nog steeds dat we snel onze adoptiezoon kunnen ophalen'

Veel interlandelijke adopties opgeschort

Maandag maakte minister Dekker bekend dat interlandelijke adoptie per direct wordt opgeschort, naar aanleiding van een vernietigend rapport over het adoptiesysteem. Ongeveer 450 adoptiedossiers van Nederlanders die een kind uit het buitenland wilden adopteren, worden niet meer afgerond.

Deel:

Het besluit volgt op een snoeihard rapport van een commissie die onderzoek deed naar misstanden in adopties uit het buitenland. Dekker heeft besloten om grofweg 400 dossiers waarin al wel 'beginseltoestemming' was verleend, door te laten gaan. "Degenen die reeds over een beginseltoestemming beschikken stel ik in de gelegenheid om hun procedure af te ronden", schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Beginseltoestemming

Maar mensen die minder ver in het traject zijn, zoals mensen in de voorlichtingsfase of mensen die de 'beginseltoestemming' hadden aangevraagd maar nog niet ontvangen, vallen buiten de boot. Binnen die groep hadden ongeveer 150 mensen reeds een aanvraag gedaan, 300 waren nog niet zo ver, laat een woordvoerder van het ministerie van Justitie weten. Het traject om een kind uit het buitenland te adopteren kan jaren in beslag nemen.

Bedenktijd

Marleen van Burg (41) en haar man Joan (39) zijn al jarenlang bezig met het adopteren van een kindje. "Na lang wikken en wegen zijn wij onze adoptieprocedure ruim tien jaar geleden gestart," vertelt Marleen. "Hier ging wel flink wat bedenktijd aan vooraf. Is dit Gods weg met ons? Is het Zijn bedoeling dat we kinderloos blijven of schept Hij daardoor juist ruimte voor een adoptiekind? In de Bijbel lees je over Mozes. Ook hij werd geadopteerd door een Egyptische prinses. Is adoptie ook onze weg?"

Lees ook: Elise en Klaas kregen in één keer vijf adoptiekinderen
Lees ook: Elise en Klaas kregen in één keer vijf adoptiekinderen

Oeganda

Uiteindelijk besluiten ze zich in te schrijven en de verplichte voorlichtingscursus te doen. Na een cursus en nog een aantal stevige gesprekken met de Kinderbescherming krijgen ze toestemming om een kindje te adopteren. "Op het moment dat we de keuze voor het land Oeganda hadden gemaakt hoorden we dat alle adopties uit Oeganda per direct werden stopgezet omdat door de Nederlandse overheid misstanden waren ontdekt. Dat was uiteraard een enorme teleurstelling. Opnieuw legden we onze vragen bij Hem neer: Heere wilt U ons de weg wijzen?"

Corona

Via de NAS (Nederlandse Adoptie Stichting) komt het adoptieland Zuid-Afrika op hun pad. "Nadat we vijf jaar op de wachtlijst hadden gestaan kregen we eind januari 2020 een telefoontje dat er een jongetje was van bijna drie jaar oud dat bij ons zou passen. Zijn naam was Elijah, dat betekent 'Jahweh is mijn God'. We zouden hem in april 2020 ophalen. Maar corona gooide roet in het eten. Iedere keer hoopten we weer op een nieuw moment om af te reizen. April lukt niet maar eind mei kunnen we vast wel vertrekken. Voor de zomervakantie lukt niet, maar misschien kan het in september? Misschien lukt het nog in 2020? Helaas werden we keer op keer teleurgesteld."

Voor ons brengt het natuurlijk ook veel spanning mee

Nieuw onderzoek

Dan volgt begin 2021 wederom tegenslag. "Een nieuwe rechter wil nogmaals het dossier van Elijah onderzoeken. Het zou dus uiteindelijk zo kunnen zijn dat hij niet naar ons komt maar in Zuid-Afrika blijft. Dat is heel dubbel. Voor ons zou dit natuurlijk heel erg moeilijk zijn. Maar voor Elijah – mits hij daar in een stabiel gezin goed verzorgd wordt, veilig is en veel liefde krijgt – zou dit het beste zijn. Nu dit nieuws over alle misstanden naar boven komt beseffen we dat des te meer. Het draait niet om ons, maar om wat het beste is voor het kind."

Spannende tijd

Het is opnieuw een enorm spannende tijd voor Marleen en Joan. "We ervaren dat God ons in deze periode helpt en ondersteunt. Ik put veel kracht uit Psalm 113. 'De Heere is hoog boven alle heidenen, boven de hemelen is Zijn heerlijkheid. Hij die de onvruchtbare doet wonen met een huisgezin, een blijde moeder van kinderen. Halleluja!'"

Pauzestand

Dan komt eind vorige week het nieuws over het interlandelijk adoptierapport van de onderzoekscommissie onder leiding van oud-topambtenaar Tjibbe Joustra. De onderzoekers stuitten op ernstige misstanden, zoals kinderdiefstal, kinderhandel, onethisch handelen van ambtenaren en het onder valse voorwendselen brengen van kinderen naar Nederland. De ministerraad besloot vrijdag dat adoptieouders die al ver in de procedure zitten deze mogen afmaken. Maar het kabinet wil dat nieuwe adoptieouders die een kind uit een ander land willen laten overkomen hun aanvraag in de pauzestand zetten.

"In feite mogen wij onze adoptieprocedure dus wel voortzetten, maar we voelen pas zekerheid als het hele proces daadwerkelijk is afgerond. Ons rapport ligt nu al negen maanden bij de rechtbank. Stiekem hoop ik nog steeds dat we snel onze adoptiezoon kunnen ophalen."

Het aantal interlandelijke adopties nam de afgelopen jaren al flink af: in 2004 kwamen nog 1300 buitenlandse kinderen naar Nederland, in 2019 waren het er nog maar 145. De meeste kinderen kwamen in 2019 uit Azië (59). Daarnaast kwamen er 39 kinderen Europa, 24 uit Afrika en 23 uit Noord- en Zuid-Amerika.

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--