Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Stille ramp' in 'Levenslucht: een week op de IC tijdens corona'

'Laten zien hoe serieus dit is'; woensdag, 21.30 uur, NPO 1

Deel:

Nederland is in de greep van het coronavirus. Op de IC's van Nederland wordt er dag en nacht gewerkt om zoveel mogelijk mensen er weer bovenop te krijgen. In Levenslucht – Een week op de IC tijdens corona (BNNVARA) volgt Jessica Villerius IC-artsen in drie Nederlandse ziekenhuizen. 

In deze reportage laat Jessica Villerius zien hoe artsen en medisch specialisten van Meander Medisch Centrum in Amersfoort, CWZ Nijmegen en het Maxima Medisch Centrum (locatie Veldhoven) zich inzetten voor coronapatiënten. Hoe doen zij in deze uitzonderlijke situatie hun werk? In Levenslucht zien we hoe de dokters omgaan met de enorme druk en de race tegen de klok, letterlijk op leven en dood. 

'Golf van heel zieke mensen'

"Mijn motivatie om aan Levenslucht mee te werken is dat ik wil laten zien hoe serieus dit is," zei intensivist Oscar Hoitink van het Nijmeegse CWZ Ziekenhuis gisteren in Op1. "Want bij een groot deel van de bevoking heerst nog steeds het idee dat het een griepje is. Veel mensen hebben ook alleen maar verkoudheidsklachten en soms koorts. Maar er is een golf van erg zieke mensen, van wie er veel op de IC terechtkomen, en zelfs kunnen overlijden."

(Tekst loopt door onder de video.) 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

"Normaal gesproken is de Intensive Care een gesloten wereld, helemaal in dit soort omstandigheden'" zegt Oscar Groot, internist/intensivist in het Meander Medisch Centrum Amersfoort, in de reportage: "De crisis die we nu meemaken, is heel abstract voor mensen. Je ziet ook helemaal geen kapotgeschoten gebouwen of ontheemde mensen. Het is een heel ‘stille’ ramp en daarom vind ik het belangrijk dat mensen dat zien."

'Geschrokken van snelheid corona'

Voor Jessica Villerius was het uitzonderlijk om artsen in deze situatie aan het werk te zien. "Ik was geraakt door de manier waarop zij nu moeten werken: volledig ingepakt in beschermende kleding, maar toch met heel veel persoonlijke aandacht voor hun patiënten." Wat ze aantreft, is schrijnend. "Ik schrok ervan hoe snel corona zich manifesteert. Sommige mensen komen 's ochtends met ademhalingsklachten binnen en overlijden een dag later."

Levenslucht – een week op de IC tijdens corona

Woensdag 1 april, 21.30 uur, NPO 1

Beeld: BNNVARA

--:--