Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Stop de onderlinge jaloezie: vijf tips

Draai jaloezie richting eenheid

Waarom veroordelen we elkaar vaak als vrouwen, wat zit daaronder en hoe kan jaloezie juist een kans op eenheid zijn? Vijf tips om jaloezie om te draaien richting eenheid.

Deel:

1. Onderschat jaloezie niet en sta stil bij waar jij het doorgeeft

Zowel mannen als vrouwen hebben ermee te maken: gevoelens van afgunst en jaloezie. Bij vrouwen kan jaloezie voor ingewikkelde problemen zorgen in relaties of op de werkvloer. Misschien heb je het wel eens meegemaakt: een andere vrouw hield informatie voor je achter of maakte een vervelende opmerking over je. De prijs van deze problemen is hoger dan je denkt. Uiteindelijk ondermijnen we als vrouwen onze geloofwaardigheid richting de volgende generatie. Je voelt je door jaloers gedrag niet meer veilig bij elkaar en dat werkt door.

2. Onderzoek je onderliggende gevoelens en behoeften

Als we jaloers zijn op een andere vrouw, heeft dit vaak iets met onszelf te maken. We vinden onszelf niet goed, mooi of sportief genoeg. En meestal kennen we weinig liefde voor onszelf. Pijn van vroeger kan hierbij een rol spelen: werd je als kind niet opgemerkt, dan ervaar je dat nu misschien ook nog snel. Vraag je daarom af waarom je jaloers bent, en waaraan je behoefte hebt. Voel je je wellicht boos, verward, eenzaam? Bied die gevoelens aan aan God.

3. Bespreek de behoefte achter de jaloezie met de ander

In een een goede (werk)relatie kan het helpen om je gevoelens en behoeften bespreekbaar te maken. Als je vriendin, kennis of collega hiervoor openstaat, is het mogelijk dat door de openheid de spanning vermindert, en dat er ruimte komt voor de behoeften van jullie allebei. Dan kan er meer eenheid komen.

4. Wees mild richting je gekwetste zelf

Vergelijk je eigen dieptepunt niet met het hoogtepunt van de ander; de achterliggende omstandigheden van haar succes of falen ken je nooit helemaal. Innerlijke groei ontstaat niet door je te focussen op de ander, maar door zelf dieper te wortelen op je eigen plek, met jouw unieke eigenschappen. De een bloeit uitbundig, de ander meer ingetogen. De uitdaging is dat we iedere bloem op waarde schatten en op zo’n manier schikken in een boeket, dat elke bloem het meest tot zijn recht komt.

5. Leer je gevoeligheid en loyaliteit in te zetten voor het goede

Wanneer we als vrouwen elkaar aanmoedigen, is dat enorm krachtig. In het Oude Testament lezen we over rechter Debora, die de heldendaad van Jaël bezingt in een lied (Richteren 5:24). Laten we als vrouwen elkaars heldendaden benoemen en ons aansluiten bij goede ideeën van andere vrouwen. Vergeet ook zeker de onzichtbare vrouw niet. Jezus zelf prees haar daden toen ze een kruikje olie over hem uitgoot, vlak voordat hij zou sterven. Deze vrouw die voor velen onzichtbaar was, zal voortaan bij het verspreiden van het Evangelie worden genoemd. (Marcus 14: 1-9)

Tekst: Mirjam van der Vegt

In Eva 5 lees je meer over jaloezie. Meer van Eva lezen? Neem dan nu een abonnement met korting!


Lees ook: Gifgroen van jaloezie: hoe jaloers ben jij?

--:--