Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Strafrechtadvocaat Veerle Hammerstein: ‘Achter elk strafbaar feit zit een verhaal’

‘Dit vonnis kon ik niet uitleggen, aan niemand’

Als jong meisje kwam ze al op voor haar gepeste klasgenootjes. In de rechtszaal staat strafrechtadvocaat Veerle Hammerstein (43) het liefst de underdog bij. Ze verdedigt verdachten van criminele misdrijven zo lang en zo vaak als dat nodig is. Veerle: “De verdachte verdient óók iemand die naast hem of haar staat.”

Deel:

Strafrechtadvocaat Veerle Hammerstein, komt uit een ‘rechtenfamilie’, zoals ze het zelf noemt. Haar beide ouders zijn rechter, haar opa en ooms advocaat. Ze woont samen met haar man Marcel van Gessel – eveneens advocaat – stiefdochter (14) en zoon (6).

Het zorgde ervoor dat ik zelf ook mikpunt werd, maar ik zou het morgen weer doen

“Ik nam het altijd al op voor de underdog”, vertelt Veerle. “Op de lagere school kwam ik op voor twee kinderen die gepest werden. Het zorgde ervoor dat ik zelf ook mikpunt werd, waardoor ik uiteindelijk van school ben veranderd. Maar ik zou het morgen weer doen.”

De geliquideerde advocaat Derk Wiersum was een vriend van Veerle. “Dat is zo’n dag waarvan je hoopt dat ‘ie nooit komt”, zegt ze over zijn dood. “Het heeft mijn leven niet veranderd, maar heeft me wel doen beseffen hoe belangrijk het is om te genieten van de mensen om je heen.”

Bekijk het gesprek met Veerle Hammerstein

Interview: Griëtte Vonck
Tekst: Charlotte van Egmond
Foto: Nienke van Denderen
Visagie: Joselien Hoogendam

Geschreven door

Charlotte van Egmond

--:--