Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Survival met Emma Wortelboer in 'Last Family Standing'

Wedstrijd tussen vier gezinnen; zaterdag, 19.20 uur, NPO Zapp

Deel:

Er als gezin samen het beste van maken. Het kan in het dagelijks leven al een uitdaging zijn, maar in Last Family Standing (BNNVARA) worden vier families echt op de proef gesteld. Ze gaan twee weken op survival in de wildernis van Kroatië. Welk gezin komt als winnaar over de eindstreep? Een portret van presentator Emma Wortelboer, die vertelt dat de families allemaal iets moois overhouden aan dit avontuur.

“Van tevoren dacht ik dat het survivalaspect centraal zou staan, maar de grootste uitdaging is wel dat je 24 uur per dag op elkaars lip zit. Je krijgt een mooi inkijkje in gedragspatronen," vertelt Emma Wortelboer over Last Family Standing. "Zo is er een moeder bij die zich heel verzorgend opstelt, totdat er bij haar iets knapt: ‘Ik dóé het niet meer!’ Juist daardoor leren haar kinderen eindelijk om verantwoordelijkheid te nemen.”

Wie is Emma Wortelboer?

• 25 jaar
• Presentatrice
• Studeerde aan BNN University
• Bekend van tv-programma’s als Spuiten en slikken, Yung DWDD (De wereld draait door), Tik ’m aan en Dat snap je als je ouder bent
• Vanaf zaterdag 19 maart te zien in de survivalwedstrijd Last Family Standing

Wat is de lekkerste filemuziek?
“In de file laat ik me graag helemaal gaan bij muziek van Acda en De Munnik, het liefst met het raam open. Dat doe ik soms ook gewoon als de radio aanstaat. Wanneer degene naast me naar dezelfde zender blijkt te luisteren, levert dat meteen een bijzondere connectie op.”

Wat is het mooiste plekje op aarde?
“Ik ben opgegroeid in het Twentse Manderveen. Als je daarvandaan naar Ootmarsum rijdt, loopt de route door de Essen, een prachtig groen, glooiend landschap, met oude bomen en landweggetjes, dat een beetje aan sommige streken in Frankrijk doet denken. Daar voel ik me heel gelukkig.”

(Tekst loopt door onder de foto.)

Emma Wortelboer Last Family Standing
Vier families gaan onder leiding van Emma Wortelboer op survival in 'Last Family Standing'. Credits: Annemieke van der Togt/BNNVARA.

Wat is de leukste smoes die je ooit gebruikt hebt?
“Op de middelbare school kwam ik te laat bij meneer Hageman van Nederlands. Omdat ik ooit gehoord had dat een smoes zo absurd mogelijk moest zijn om ermee weg te komen, zei ik dat een ufo me omhoog had gebeamd. Jarenlang hadden aliens me gedwongen om te werken, maar omdat tijd in de ruimte relatief is, kwam ik toch nog in de les. Ik mocht gewoon in de klas gaan zitten.”

Denk je weleens aan de dood?
“Als ik op een hooggelegen plek ben, vraag ik me soms af hoe het zou zijn om me te laten vallen. Een wat vreemde, impulsieve gedachte, zoals: wat als ik mijn mobiel in het water gooi? Maar ik denk ook aan de dood als een overleden dierbare in mijn gedachten is. Of er na dit leven nog iets komt, weet ik niet. Een mooi, intrigerend idee, waarvan ik niet heel overtuigd ben.”

Ik ben nieuwsgierig en impulsief

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Als kind las ik in de Kijkbijbel, die ik van mijn oma had gekregen, over de ark van Noach. Dan vroeg ik me af hoe Noach wist of hij alle dieren had en hoe hij ze in zijn boot kreeg. In mijn jeugd begon ik altijd al in mijn hoofd te ‘factchecken’ als ik iets niet snapte. Dat leverde ook mooie gesprekken op met de priester die op school langskwam. Hoe kon hij leven met de zwijgplicht die hij had? Maar ik had er wel respect voor dat hij zichzelf zo kon wegcijferen.”

Wat is je belangrijkste levensles?
“Het hoeft niet allemaal in één keer. Een wijze les van mijn moeder. ‘Jij doet alles in de vijfde versnelling,’ zei ze eens tegen me. Daar heeft ze nog steeds gelijk in. Behalve nieuwsgierig ben ik impulsief, maar deze les helpt me wel. Soms kan iets wachten tot morgen.”

Last Family Standing

In Last Family Standing gaan de families Magh, Werps, Janssen en Ras onder leiding van Emma Wortelboer veertien dagen op survival in de wildernis van Kroatië. Ze zijn toegewezen op elkaar en trekken langs kampen rond het Krušćica meer. Ieder kamp staat in het teken van een van de vier elementen: water, aarde, vuur en lucht. Door opdrachten te doen, kunnen ze punten verdienen. Maar de belangrijkste taak die ze hebben, is het op peil houden van hun energielevel. Houden de families het allemaal vol? Of haakt er eentje voortijdig af? Het is voor de vier gezinnen een uitdaging om zo goed mogelijk te scoren en de sfeer goed te houden. 

Vanaf 19 maart, iedere zaterdag, 19.20 uur, NPO Zapp 

Kijk 'Last Family Standing' hier terug

Beeld: Annemieke van der Togt/BNNVARA

Geschreven door

Bart van Delen

--:--