Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Suzanne ging meerdere keren vreemd, maar haar huwelijk werd gered

‘Scheiden was de enige optie’

Jaarlijks eindigen tienduizenden huwelijken in een echtscheiding. Suzanne*(29) stond eveneens op het punt om te gaan scheiden, maar haar huwelijk is gered. God liet haar beseffen dat ze alleen druk was geweest met haar eigen geluk, waardoor ze het geluk van haar man volledig uit het oog was verloren.

Deel:

Suzanne*: “Ik ben niet trots op mijn verhaal. Toch wil ik graag met jullie delen hoe God, door mijn ogen te openen voor de fouten die ik maakte, mijn huwelijk heeft gered. Ik heb leren inzien dat ons huwelijk alleen stand kan houden als wij God in alles betrekken. Zoals in Prediker 4: 12b staat: ‘Een koord dat uit drie strengen is gevlochten is niet snel stuk te trekken.’”

Ik ging over grenzen heen

“Als kind werd ik erg gepest. Hierdoor was ik onzeker en altijd op zoek naar bevestiging. Ik zocht aandacht van jongens en ging over grenzen heen, om leuk gevonden te worden.Toen ik mijn man ontmoette dacht ik dat de liefde die hij mij gaf, voldoende was om mijn onzekerheid weg te nemen en mezelf te accepteren. We besloten te trouwen en kort na ons huwelijk raakte ik zwanger. 

Tijdens mijn zwangerschap kreeg ik een appje van mijn ex-vriend. We appten een tijdje over en weer en onze appjes kregen langzaam maar zeker een andere ondertoon. Ik voelde me gevleid door zijn complimenten en begon te twijfelen aan mijn liefde voor mijn man. Ik besloot met mijn man te bespreken waar ik mee worstelde, want mijn gevoelens waren een grote warboel.”

Een stapje terug

“Mijn man vond het erg moeilijk dat ik aan mijn liefde voor hem twijfelde. Hij hield van mij en wilde me niet kwijt. Uit respect voor mijn gevoelens, deed hij een stapje terug en gaf mij de tijd om na te denken. Ik kwam gelukkig bij zinnen en verbrak al het contact met mijn ex-vriend. Ik begreep achteraf dat ik een andere voorstelling van het huwelijk had gehad, waardoor ik openstond voor een stukje spanning en waardering van iemand anders.” 

Communiceren

“Na verloop van tijd groeiden mijn man en ik weer naar elkaar toe. We hadden geleerd om meer te communiceren, om herhaling te voorkomen. Vijf jaar later trad er, mede door ons drukke leven, opnieuw verwijdering op tussen ons. Ik miste aandacht en waardering en wilde me weer vrouw voelen en mooi gevonden worden.

Op het moment dat mijn huwelijk in een dip zat, ontmoette ik een man die mij overstelpte met complimenten. We appten veel en ontmoetten elkaar regelmatig. Achteraf gezien onbegrijpelijk dat ik zó op mezelf gericht was en mijn man bedroog!”

Ik vertelde mijn man dat ik hem bedroog

“Er waren momenten dat ik erg in de knoop zat met mezelf en gefrustreerd tegen God schreeuwde dat Hij mij moest veranderen. Ik vond het vreselijk dat ik zo’n ziekelijke hang naar de waardering van andere mannen had. 

Mijn geweten begon te knagen en ik besloot mijn man te vertellen dat ik een relatie met een andere man had. Ik had geschreeuw en woede van hem verwacht, maar hij zei geen woord. Hij ging naar buiten en vertrok met zijn auto. Uren later kwam hij terug en zei uiterst kalm: ‘het lijkt me het beste dat we gaan verhuizen en ergens opnieuw gaan beginnen.’ Ik vond deze lauwe reactie onbegrijpelijk en dacht dat zijn gevoel voor mij over was, wat ik goed had kunnen begrijpen.”

Scheiden was de enige optie

“Toen we eenmaal verhuisd waren, gingen we naar een eendaagse counseling. Alle misverstanden tussen ons werden uit de weg geruimd en we hoopten na deze counseling met een schone te beginnen.

Toch vond mijn man het erg moeilijk om mij te vertrouwen en hij controleerde regelmatig mijn telefoon. Ik vond dat begrijpelijk, want daar was alle ellende tenslotte mee begonnen. Helaas werd mijn zwakke punt opnieuw mijn valkuil, toen mijn ex-vriend weer contact met mij opnam. Mijn hart begon verwachtingsvol te kloppen toen een nieuwe spanning zich aandiende.  

Ik werd moedeloos van mezelf; keer op keer verviel ik in dezelfde fout. Ik besloot dat ik mijn man niet langer waard was en zag geen andere oplossing dan een scheiding aan te vragen.” 

Waar ben je mee bezig?!

“Ik was hard op zoek naar een huis, een nieuwe baan en een andere school voor onze zoon. Op een dag schoot er opeens een confronterende vraag door mijn hoofd: waar ben je in vredesnaam mee bezig?! Ik probeerde uit alle macht deze gedachten te negeren, maar de vraag bleef maar in me opkomen en ik werd overvallen door een grote onrust. 

Ik ben in mijn auto gestapt en naar een plek gereden waar ik rustig kon wandelen. Ik appte een vriendin om te vertellen dat ik me heel onrustig voelde en ze beloofde voor mij te bidden. Ik werd steeds onrustiger en besloot terug te gaan naar mijn auto. In de auto zette ik een cd van Rend Collective op, in de hoop dat ik daar rustig van zou worden. Het lied every giant will fall klonk door de auto en de tekst raakte mij diep: 

‘Every giant will fall, the mountains will move
Every chain of the past, You've broken in two
Over fear, over lies, we're singing the truth
That nothing is impossible with You’ “

God heeft mijn huwelijk gered

“De tekst was zo toepasselijk. Ik zat ook vast in ketens die mijn leven en mijn huwelijk verwoestten. God opende mijn ogen. Opeens besefte ik hoe erg ik op mezelf gericht was geweest en hoeveel pijn ik de mensen om me heen had aangedaan. Het was alsof er een sluier werd opgetild en ik eindelijk alles helder zag.

Ik heb meteen mijn man geappt en gevraagd of hij naar mij toe wilde komen voor een gesprek. We hebben uren met elkaar gesproken en ik heb hem alles verteld wat ik had gedaan. Hij was er kapot van. Ik voelde mij vreselijk schuldig. We zijn daar op onze knieën gevallen en ik heb al mijn zonden voor God beleden en Hem en mijn man om vergeving gevraagd.

Dat was zo`n bijzonder moment. Doordat ik alles aan het licht had gebracht voelde ik me zo bevrijd. Doordat ik de vergeving van God in mijn hart voelde, werd er een enorme last van mij afgenomen. Het heeft mijn huwelijk gered.”

Hij maakt alles nieuw

“Het is bizar hoe ik veranderde. De onrust en de hang naar spanning, die ik mijn hele leven had gehad, waren verdwenen. De duisternis was uit mijn hart verdreven en had plaats gemaakt voor de liefde van God. Ik was een nieuw mens geworden. Samen met God begonnen wij aan een nieuw hoofdstuk van ons huwelijk. Onze relatie is sindsdien zoveel beter en mooier geworden; we mogen weten dat een koord dat uit drie strengen is gemaakt, niet snel kapot gaat!

Mocht je in een soortgelijke situatie zitten: wanhoop niet, maar vraag God om hulp! Hij kan en wil je helpen.”

Lees ook: Vreemdgaan: 'Ik had hem de deur moeten wijzen'

Geschreven door

Rita Maris

--:--