Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Tachtig zweepslagen om één slok avondmaalwijn

Keiharde straf voor ex-moslim Iran die christen werd

De Iraanse ex-moslim Mohammad Reza (Youhan) Omidi heeft op 14 oktober tachtig zweepslagen ontvangen. Deze straf was hem opgelegd omdat hij had deelgenomen aan het heilig avondmaal. In Iran is het verboden voor moslims om alcohol te drinken, en Youhan wordt – evenals andere ex-moslims – niet erkend als christen.

Deel:

Dit meldt de organisatie Article 18, die zich inzet voor godsdienstvrijheid in Iran en opkomt voor vervolgde christenen. Youhan nam deel aan het avondmaal in zijn huisgemeente, wat voor een ex-moslim zoals hij de enige plek is om met andere gelovigen samen te komen.

Op eigen kosten

Youhan bracht de laatste twee jaar al door in de gevangenis. En vorige maand werd hij, op grond van zijn lidmaatschap van een huisgemeente, veroordeeld tot een ‘interne verbanning’ van twee jaar: hij moest verhuizen naar de stad Borazjan, in het zuidwesten van Iran (meer dan duizend kilometer van zijn woonplaats, de noordelijke stad Rasht).
Op zondag 10 oktober ontving hij een dagvaarding van de autoriteiten om, op eigen kosten, terug naar Rasht te reizen en daar de tachtig zweepslagen te ontvangen waartoe een rechtbank hem eerder had veroordeeld.

Tweede keer

Het wrange is dat Youhan (47) dezelfde straf al eens eerder ontving, om exact dezelfde reden: hij had, als ex-moslim, avondmaalwijn gedronken. In 2013 moest hij eveneens tachtig zweepslagen incasseren.
Iran staat op de negende plek van de Ranglijst Christenvervolging 2020 van Open Doors. Het land "blijft onverminderd de vrijheid van godsdienst beperken voor religieuze minderheden. Christenen staan bloot aan intimidaties van politieke bestuurders," meldden vier organisaties begin dit jaar in een gezamenlijk jaarrapport over 2019.

Aantal christenen in Iran

Schattingen over het aantal christenen in Iran lopen uiteen; volgens sommige waarnemers zijn het er inmiddels al meer dan één miljoen, terwijl anderen het op "minstens het dubbele" houden.

Beeld: Article 18

Geschreven door

Gert-Jan Schaap

--:--