Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Tekort IC-bedden door corona dreigt, maar wil je wel naar IC?

Medisch ethicus Theo Boer in 'EO Live': 'Zelf nadenken is belangrijk'

Deel:

Nederland kent ruim 900 intensive care-bedden, waarvan er 761 bezet zijn. Op 1 april komen er waarschijnlijk meer plekken beschikbaar, maar tot die tijd is dit het maximum. Wat gebeurt er als de IC’s vol liggen en er nieuwe patiënten blijven komen? Een gesprek met ethicus Theo Boer.

De vraag wat er moet gebeuren als alle IC-bedden bezet zijn en er patënten blijven binnenkomen, is spannend. Je kunt toch moeiijk een lootje trekken, maar hoe gaat het wel? In radiomagazine EO Live deelt medisch ethicus Theo Boer zijn gedachten over dit onderwerp. Een precair onderwerp, want niemand wil graag kiezen tussen twee of meer patiënten als er slechts één bed beschikbaar is. Toch moet de verantwoordelijk intensivist een afweging gaan maken.

Welke criteria gelden voor IC-opname?

“Er zijn een aantal criteria”, zegt Boer. “Zo kun je kijken naar de gezondheid van de patiënt. Wie maakt de meeste kans om te overleven. Of je kijkt naar de omstandigheden, toch die huisvader die meerdere jonge kinderen heeft? Wat ook kan meespelen is de oorzaak waarom iemand op de IC ligt," denkt de ethicus. "Wellicht heeft de patiënt door een stommiteit er zelf voor gezorgd dat een IC-opname nodig was. Dan is het een beetje eigen schuld, dikke bult.”

(Tekst loopt door onder de foto.)

IC-bedden tekort corona
'Behandeling op de IC is heftig," waarschuwt Theo Boer. "En er is kans op blijvende longschade.". Credits: Shutterstock .

Deze criteria zullen bij iedere patiënt opnieuw worden gewogen en de uitkomst verschilt dus ook per patiënt, benadrukt Boer. “Maar ze kunnen allemaal in meer of mindere mate meewegen in de beslissing die genomen wordt.” Belangrijker vindt hij de eigen afweging van Nederlanders. Hij vroeg daar vrijdag in een opinieartikel in het Nederlands Dagblad samen met anesthesioloog Paul Lieverse aandacht voor. “Het zou goed zijn als mensen zelf nadenken over een eventuele behandeling. Als ik ziek word, wil ik dan op de IC terechtkomen?”

Belangrijker dan de criteria voor IC-opname vind ik de eigen afweging van patiënten

De behandeling op de IC, eventueel met beademing, is heftig. Patiënten die met het coronavirus op de IC terechtkomen lijken bovendien meer kans te hebben op blijvende longschade. Dit kan een afweging zijn, maar er is ook een praktische reden. “Wie vooraf aangeeft niet op de IC behandeld te willen worden, voorkomt dat hij of zij daar toch terechtkomt. Hiermee wordt de druk op het beschikbare aantal bedden verlicht.”, stelt Boer.

'Geen coronapatiënten uitsluiten'

Wel waarschuwt de ethicus voor het doorslaan naar extremen. “In het ene uiterste wordt iedereen behandeld tegen corona, het andere uiterste is dat er groepen, zoals ouderen, worden uitgesloten van behandeling. Het midden zoeken hierin is enorm belangrijk en moet echt zorgvuldig gebeuren.”

Theo Boer over dreigend tekort IC-bedden door corona

Medisch ethicus Theo Boer vertelt in EO Live meer over de ethiek bij het kiezen tussen patiënten als er capaciteitsproblemen in ziekenhuizen zijn. Wie komt er in aanmerking voor opname op de IC als er door de uitbraak van corona te weinig bedden zijn? Luister hier naar het gesprek.

Zaterdag 28 maart, 19.00 uur, NPO Radio 5

Beeld: Shutterstock 

--:--