Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De opvoeding van Alexia: zo deden Willem-Alexander en Máxima dat de afgelopen 18 jaar

Van klein prinsesje tot jongvolwassene

Op 26 juni blaast prinses Alexia achttien kaarsjes uit. Wat zijn de opvoedhoogtepunten (en dieptepunten) geweest in Paleis Huis ten Bosch? Tirza van der Graaf, royaltydeskundige en het gezicht van de online community bij Blauw Bloed, vertelt.

Deel:

Publiek en privé

Tirza: “Net als haar zus Amalia en haar jongere zusje Ariane is Alexia bijzonder populair. Ze lijkt natuurlijk veel op koningin Máxima. Zelfs de klank van hun stem hebben ze gemeen. Een belangrijk middel waarmee de koning en koningin hun dochters zo normaal mogelijk laten opgroeien, is de mediacode. Er mogen niet zomaar privéfoto’s van hen worden gemaakt en gepubliceerd. Ondanks de discussie hierover met sommige media, hebben de meiden in relatieve vrijheid kunnen opgroeien. Alexia heeft net als Amalia in Wassenaar op Gymnasium Sorghvliet gezeten en nu rondt ze het Atlantic College in Wales af. Dezelfde kostschool als waar haar vader naartoe ging, in een wat moeilijkere periode van zijn leven.”

ANP Willem en Alexia en Ariane
Aan wat voor moeilijkheden moeten we denken? 

“Vlak voor zijn achttiende verjaardag zei de koning in een interview: ‘Kijk, ik vond mezelf niet lastig. Mijn ouders vonden zichzelf ook niet lastig. Maar elkaar vonden we wel lastig.’ Dat citaat is nog vaak aangehaald. Hij was gewoon een puber, en Atlantic College was voor hem een manier om even van omgeving te wisselen en op een wat vrijere manier zijn school af te maken. Misschien is Alexia net als hij naar deze kostschool gegaan om even weg te zijn uit Nederland en te ontdekken wie ze is en wat ze leuk vindt. Het is natuurlijk sowieso een belevenis om je schooltijd in het buitenland door te brengen. Op Atlantic College wordt van alles georganiseerd: theater, cursussen, kooklessen, kampeertrips….”

Alexia’s hobby’s

  • Mode
  • Muziek (Tirza: ‘Ze kan goed zingen en speelt ook gitaar, net als koningin Máxima')
  • Hockey
  • Paardrijden (haar paard heet Pixie)

De opvoedstijl van Willem en Máxima

“De koning en koningin hebben een druk leven en zijn vaak weg, maar ze hechten ook veel waarde aan tijd met familie. Vakanties, zoals hun verblijf in Griekenland, zijn heel belangrijk voor ze. Gezellig bij elkaar zijn, uit eten gaan, spelletjes spelen. De dingen die andere gezinnen ook doen.”

Welke normen of waarden vinden ze belangrijk?

“Als ik afga op hun uitspraken, vinden ze het belangrijk dat hun kinderen leren en ontdekken wie ze zelf zijn. Ik herinner me een interview met de koning een tijdje geleden. Hij gaf aan geen contact te hebben met de beveiligers van prinses Amalia over waar ze bevindt, omdat hij zijn dochters ruimte wil geven zichzelf te ontplooien.

Er is ook een video waarin Máxima voor de VN op reis is en een van de meiden aan de telefoon heeft. Daarin is ze heel strikt: ‘Nee, het mag niet, tenzij het van papa ook mag.’ Máxima kan streng zijn (zie hier bijvoorbeeld hoe ze de afstandsbediening van de Wii van haar dochters afpakt), maar ze geeft haar dochters ook gelegenheid te leren van hun fouten.”

Meer interessante artikelen lezen over opvoeding?

Meld je aan voor de gratis tweewekelijkse Opgroeien & Gezin-nieuwsbrief!

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

Sociale media 

“Alexia houdt van sociale media. Ze heeft verschillende Instagram-accounts gehad. Dat gaat niet altijd goed.Ze is gek op mode en opende een tijdje geleden op Instagram een mode-account, waarop ze outfits plaatste die ze naar school wilde aantrekken. Eronder konden mensen hun voorkeuren geven. Hoewel Alexia zelf niet in beeld kwam, lekte haar account snel uit en al gauw had ze duizenden volgers. Het account werd afgesloten. Dat is wel vaker voorgekomen. Bekend is ook een filmpje op TikTok, waarin ze samen met een paar vriendinnen danste en playbackte op een nogal heftig nummer met racistische en seksistische teksten. Toen de pers er bij de koning en koningin navraag naar deed, antwoordde Máxima: “Als je opgroeit, maak je fouten, en je mag ook fouten maken zolang je er maar van leert. Dat is wat wij hopen dat de kinderen en hun omgeving hier weer van meenemen." Verder zei de koning dat hij dit soort dingen geregeld met zijn dochters bespreekt: wat je op social media zet, verdwijnt nooit meer.”

ANP Willen en Maxima met kleine prinsesjes
Heeft het koningspaar weleens kritiek gekregen op hun opvoeding?

“Dat zou ik niet zo snel weten. Of wacht, ik herinner me nu een moment rond de doop van Ariane. Dat ontaardde in een kinderfeestje waarbij de kinderen van de Oranje-familie rondom het doopvont aan het rennen waren. Waarom worden die kinderen niet in bedwang gehouden?, vroegen sommigen zich af. En dus dat TikTok-filmpje van Alexia, daar zijn ook kritische vragen over gesteld.”

Feestjes, school en vriendjes

Worden er weleens puberfeestjes gegeven in Paleis Huis ten Bosch?

“We weten natuurlijk van het verjaardagsfeestje van Amalia in coronatijd, waar te veel gasten waren uitgenodigd. Voor Alexia’s aanstaande verjaardag en de afsluiting van haar studie aan Atlantic College worden vast ook feestjes georganiseerd. Begin juli hoort ze of ze is geslaagd.”

Is al bekend waar ze hierna gaat studeren?

“Er gaan wel geruchten rond, maar we zullen moeten wachten tot het officiële bericht van de RVD. Leiden is een logische optie omdat haar vader daar heeft gestudeerd, maar het zou kunnen dat ze, net als Amalia, kiest voor een andere stad.”

Alexia op Koningsdag in 2019, met zangeres Maan.
In hoeverre bemoeien haar ouders zich met haar keuze?

“Ik vermoed dat ze zelf een grote stem heeft, maar ongetwijfeld zal ze net als veel andere pubers haar keuze samen met haar ouders maken: wat vind ik een leuke opleiding? Wat zijn de voor en nadelen?”

En is er al sprake van een vriendje in haar leven?

Dat weet ik niet. Als er al iets speelt, wordt dat goed geheim gehouden, net als bij haar zus Amalia. Soms gaan er geruchten, maar tot nu toe is er nog niets concreets bekend gemaakt. Ik kijk natuurlijk uit naar die periode, die laat vast niet zo lang meer op zich wachten.”

Alexia over haar ouders

Op Koningsdag 2021 heeft Alexia een gesprek gehad met Enzo Knol dat is opgenomen op video. Daarin zegt ze over haar ouders: “Mijn moeder moet heel veel tijd besteden aan haar baan, maar ze is er heel vaak. En zo niet, dan is er altijd wel iets wat we samen kunnen doen. Ik breng nog steeds heel veel tijd met haar door. Wij allemaal. Ik vind mijn ouders best wel eh.. heel goede ouders!’’

Zien: Blauw Bloed-special over Alexia

Ter ere van Alexia’s verjaardag zendt Blauw Bloed een special uit: Alexia 18 jaar, schaduwprinses uitgelicht. De special is te zien op 25 juni om 18.02 uur op NPO2, daarna op NPOStart.

Meer lezen over de opvoeding van de Oranjes?

Over de prinsessen die een Tikkie sturen

Over sociale media

Foto's: ANP

--:--