Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Tessa trouwde met haar beste vriend

‘Ik wilde onze vriendschap niet op het spel zetten’

Tessa (26) kent Joeri al haar hele leven. Ze zijn beste vrienden, meer niet. Totdat het ineens toch gaat kriebelen. Wat doe je dan? Tessa: “Af en toe probeerde ik voorzichtig toenadering te zoeken, maar ik kon hem echt niet peilen.”

Deel:

Hoe kennen jullie elkaar?

“Toen iemand op onze bruiloft vroeg hoe we elkaar kenden, moesten we allebei heel hard nadenken. Ik ken Joeri eigenlijk mijn hele leven al. We zaten in dezelfde hervormde gemeente in Nunspeet, onze ouders kenden elkaar, we kwamen elkaar tegen in clubs van de kerk en mijn vrienden zaten bij hem op school.”

Hoe zag je hem?

“We waren gewoon heel goede vrienden. We kregen dezelfde vriendengroep en deden eigenlijk alles in groepsverband: samen eten, samen op vakantie en samen muziek maken. We zaten zelfs in dezelfde band. Joeri en ik hadden wel een iets specialere klik, we begrepen elkaar snel en hadden aan één blik genoeg. Maar Joeri was totaal niet met vrouwen bezig. Hij was druk met studie, werk, muziek en had helemaal geen oog voor vrouwen. Ik was meer met andere jongens bezig. Een van mijn vriendjes vroeg: hebben jij en Joeri niks gehad? Dat dacht hij omdat we zo’n bijzondere band hadden."

Hoe ontdekte je dat het meer was dan vriendschap?

getrouwd met je beste vriend Joerie en Tessa
Credits: Danielle Photography.

“Ongeveer drie jaar geleden dacht ik: misschien is Joeri toch wel wat voor mij. Ik was verliefd, maar durfde het niet toe te geven. Ik was bang dat Joeri er anders in stond en wilde de vriendschap niet op het spel zetten. Daarom zette ik sowieso niet de eerste stap. Sommige vriendinnen vroegen: ‘Joh Tessa, en Joeri dan?’ Dan gaf ik toe dat ik hem heel leuk vond, maar geen feedback van hem kreeg. Af en toe probeerde ik voorzichtig toenadering te zoeken, toen we voor de eerste keer met z’n tweeën aten bijvoorbeeld, maar het bleef vriendschappelijk en ik kon hem echt niet peilen. Ik dacht: misschien moet ik wat meer geduld hebben. Als er in tussentijd iemand anders komt, dan is dat maar zo. Zo ging het ongeveer een half jaar.”

Wie zette de eerste stap?

“Al jaren gingen we als vriendengroep naar de Reveilweek, een christelijke conferentie. Dat jaar ging niemand van mijn vrienden, dus ging ik met de familie van Joeri mee. Joeri’s moeder zei tegen hem: ‘Je bent knettergek als je haar laat lopen’. Zij had wel door dat ik hem leuk vond en had het aan me gevraagd. Zijn moeder zag het al helemaal zitten, haha. Ik wist dat zijn moeder iets tegen hem had gezegd, maar Joeri begon er niet over, dus volgde een onzekere periode. Hij keek me wel vaker aan en kwam dichterbij, maar ik wist niet wat ik daarmee moest.

‘Joeri is mijn beste vriend, maar dan net iets meer’

Op een avond appte hij of ik wilde afspreken om iets over de band te bespreken. Er hing wel een apart sfeertje, maar Joeri begon er niet over. Het was al laat en toen ik naar huis wilde gaan, vroeg hij ineens of ik voor mezelf naar de Reveilweek ging, of voor iets anders. Ik schoot in de lach. ‘Natuurlijk ging ik voor mezelf’, antwoordde ik, ‘maar ik vind jou ook wel leuk’. Hij zei: ‘Ik jou ook.”

En toen vlogen jullie elkaar in de armen?

“Nee, er gebeurde niks! We namen afscheid en de deur ging dicht. Ik dacht alleen maar: wat is hier gebeurd? Wat nu? De volgende dag hadden we een verjaardag en zondag zongen we samen in een kerkdienst. Het voelde zo ongemakkelijk! ’s Avonds appte ik: ik wil weten waar ik aan toe ben. We konden er wel zes dates er tegenaan gooien, maar we kenden elkaar al. We moesten onze gevoelens alleen even testen. De volgende dag had hij allemaal briefjes gemaakt met allemaal positieve dingen van mij erop. Hij vroeg verkering en ik zei ‘ja’. We spraken af dat als het niet zou lukken, we gewoon vrienden zouden blijven.”

Hoe verliep die omslag van vriendschap naar relatie?

“Op de avond dat we verkering kregen, gaf Joeri me een kus, maar hij vond het allemaal heel spannend. Het heeft een tijdje geduurd voordat onze omgang veranderde. Ik zei: je mag me best een keer vastpakken of knuffelen. Hij had nooit een relatie gehad en het was allemaal nieuw voor hem. Ik was vrij snel overtuigd van onze relatie, bij Joeri duurde het iets langer.”

Hoe reageerde jullie omgeving?

“Toen ik een foto van ons samen op social media zette, barstte de bom. We kregen zoveel reacties en appjes van mensen die ons allebei kenden. Iedereen vond het superleuk. Sommige mensen zeiden: ‘He he, dat werd tijd.’ Anderen hadden het totaal niet verwacht. Ik heb genoten van al die verbaasde gezichten. Mijn ouders waren door het dolle heen, Joeri’s ouders vonden het ook geweldig. Omdat onze families elkaar al kenden, was het niet spannend om bij elkaar over de vloer te komen. Het voelde al snel goed.”

Jullie besloten al vrij snel om te trouwen. Waarom?

“Veel vrienden om ons heen gingen trouwen, dus hadden wij er al vrij snel gesprekken over. Joeri woonde al op zichzelf, ik was vaak bij hem en dat voelde vertrouwd. Een jaar nadat we verkering hadden, vroeg hij me ten huwelijk. Sommige mensen vonden het vlot. Ik moest vaak uitleggen dat onze situatie bijzonder is, omdat we elkaar al door en door kenden. We waren al beste vrienden, we hoefden alleen maar aan elkaar te wennen als partners. We waren er allebei aan toe en keken ernaar uit om onze bruiloft samen voor te bereiden.”

Zijn jullie nog steeds beste vrienden?

“Onze band is nooit veranderd. We hebben net een huis gekocht en dan denk ik wel: oh ja, we zijn nu echt getrouwd! Ik bespreek alles met Joeri, we hebben dezelfde hobby’s en hij is de eerste die ik bel als er iets is. Joeri is mijn beste vriend, maar dan net iets meer.”

Beeld: Danielle Photography

Marcus en Diana trouwden voor de tweede keer. Bekijk hier hun bijzondere video!

Geschreven door

Charlotte van Egmond

--:--