Waarom maakt de EO een dramaserie over De Vuurwerkramp?
vandaag · 15:05
Update: vandaag · 16:04
Dit jaar is het precies 25 jaar geleden dat Enschede werd opgeschrikt door de vuurwerkramp. Op 13 mei 2000 veranderde het leven van veel mensen voorgoed. De ramp liet diepe sporen achter in de wijk Roombeek en in de harten van de mensen die er woonden.
De EO brengt nu een nieuwe dramaserie uit over deze gebeurtenis. De serie wil laten zien hoe groot het verdriet en het trauma was - en nog steeds is. Ook laat het zien hoe verwarrend en pijnlijk de nasleep van de ramp was, niet alleen voor direct betrokkenen, maar ook in de zoektocht naar antwoorden. De serie laat de impact van de ramp zien, hoe mensen het hebben meegemaakt en hoe moeilijk dat voor hen was.
Een verhaal over verlies en veerkracht
Achter alle nieuwsverhalen die destijds te horen waren, zaten persoonlijke verhalen. Verhalen van verdriet en verlies, maar ook van moed en kracht. Verhalen die minder vaak verteld werden. Met deze serie willen de makers aandacht geven aan het rouwen, het doorgaan met leven en de stille pijn die bleef. Ze hopen dat de serie mensen aan het denken zet en echte gesprekken losmaakt over verlies en verdriet.
Waarom een dramaserie en geen documentaire?
Met een fictieve dramaserie, geïnspireerd op ware gebeurtenissen, kun je voor een kijker iets invoelbaar maken van de impact van deze ramp op de betrokkenen. Je ziet niet alleen de ramp zelf, maar vooral ook de gevolgen ervan in de dagen, weken en jaren erna. De serie laat de verwarrende zoektocht zien naar de waarheid, maar wil vooral het verhaal vertellen over het leven voor en na de ramp. Een leven wat door deze tragedie onlosmakelijk verbonden werd met trauma en plotseling verlies.
Wel maakt de EO naast de serie een extra programma: De middag van 2000. Daarin neemt EO-presentator Kefah Allush de kijker mee naar die noodlottige zaterdagmiddag. Met authentieke ooggetuigenverhalen van mensen die destijds de ramp als kind meemaakten en ondersteund door indrukwekkende visualisaties wordt teruggeblikt op de uren voor, tijdens en na de ramp.
Ook komt er een speciale YouTube-serie met deze verhalen. In de vierdelige serie De Vuurwerkramp: Ooggetuige delen vier mensen hoe zij de ramp in Enschede van dichtbij hebben meegemaakt, welke impact dat heeft gehad en hoe zij nu in het leven staan. Deze persoonlijke verhalen van Enschedese bewoners en hulpverleners, aangevuld door acteurs Joes Brauers, Katrien van Beurden, Elisa Beuger en Britte Lagcher als verhaalvertellers, schetsen een integer en aangrijpend beeld van 13 mei 2000 en de nasleep van de ramp.
Respect en zorgvuldigheid
Sommige mensen zullen het misschien moeilijk vinden dat er een serie over de ramp komt. De makers begrijpen dat. Ze hebben hun best gedaan om de serie respectvol te maken. Ze spraken met veel betrokkenen en luisterden goed naar hun verhalen.
Het is mogelijk dat er bij het kijken van deze serie bij sommige mensen pijnlijke herinneringen of trauma naar boven komen. We raden je aan om zelf een inschatting te maken bij het kijken van deze serie.
Als het pijnlijke herinneringen of trauma naar boven haalt, neem dan contact op met de MIND hulplijn.
Research voor de dramaserie
De makers hebben veel met mensen uit Enschede gesproken. Zo spraken ze met nabestaanden, lokale journalisten en hulpverleners. Dit gebeurde vooral in Huis van Verhalen, een ontmoetingsplek in Roombeek.
De opnames vonden niet plaats in Enschede zelf. De wijk Roombeek ziet er nu heel anders uit dan 25 jaar geleden. Daarom zochten de makers andere locaties, die beter lijken op hoe het toen was. Ook is er gebruik gemaakt van moderne technieken zoals LED-wanden om de verwoeste wijk na te maken.
De acteurs en karakters
De makers probeerden veel Twentse acteurs te vinden. Vanwege opnames voor een andere dramaserie die ook in Twente afspeelt lukte dat niet altijd. Wel hebben de acteurs hard gewerkt met een Twentse taalcoach om het Twentse dialect zo goed mogelijk neer te zetten. Het verhaal vertellen met alleen ABN sprekende acteurs leek ons niet passend.
De personages in de serie zijn niet een 1-op-1 kopie van de mensen die het echt hebben meegemaakt. Ze zijn wel bedacht aan de hand van echte verhalen en ervaringen. De grote lijnen zijn geïnspireerd op echte gebeurtenissen. Uit respect voor mensen die de ramp hebben meegemaakt is er een afstand gecreëerd.
De kracht van herinneren
De nieuwe dramaserie wil niet alleen laten zien wat er op die rampdag gebeurde, maar vooral hoe mensen daarna verder moesten leven. Hoe ga je door als je iets ingrijpends hebt meegemaakt? En wat doet het met je als er geen duidelijke antwoorden zijn?
MIND hulplijn
- Bel (tegen normale belkosten) 0900-1450
- Chat met een hulpverlener via de MIND hulplijn website
- WhatsApp met een hulpverlener naar 06 - 13 86 38 03
- Stuur een email naar hulplijn@wijzijnmind.nl
Bronvermelding archiefbeelden uit de serie
RTL Nieuws 14-02-1991 (leader aflevering 1)
NOS Journaal 14-02-1991 (leader aflevering 1)
Beelden uit Impact van BNNVARA (leader aflevering 1)
NOS Journaal 13-05-2000
NOS Journaal 28-02-2011
Beelden van Danny de Vries
Terugblik op 10-jarig Jubileum van de KRO NCRV
Twee Vandaag - AvroTros
Praat mee over 'De Vuurwerkramp'
Wat 25 jaar geleden begon als een zonnige dag, eindigde in een allesverwoestende ramp. De aangrijpende dramaserie De Vuurwerkramp, brengt de enorme impact en nasleep van deze ramp in beeld. Praat hier mee over de serie.
Praat mee
Meest gelezen
- Dit moet je weten over Goede Vrijdag
Waarom we vandaag ‘goed’ noemen, ondanks Jezus’ kruisiging
Dit moet je weten over Goede Vrijdag
- Stille Zaterdag: de stilste dag ooit
Pasen krijgt meer glans als je op deze zaterdag eens stilstaat
Stille Zaterdag: de stilste dag ooit
- Nieuw gezin in tweede seizoen van 'Meer dan Verwacht'
Vanaf 9 juni dagelijks bij de EO op NPO 1
Nieuw gezin in tweede seizoen van 'Meer dan Verwacht'
Lees ook
- Waarom maakt de EO een dramaserie over De Vuurwerkramp?
Waarom maakt de EO een dramaserie over De Vuurwerkramp?
- ‘Na een verleden vol drugs, leugens en andere vreselijke dingen, bouwt ze nu aan een toekomst vol hoop’
Column
‘Na een verleden vol drugs, leugens en andere vreselijke dingen, bouwt ze nu aan een toekomst vol hoop’
- ‘De oorlog neemt meer dan alleen levens, het verandert je geloof’
Documentaire ‘Under Pressure’ volgt Oekraïense dominee op zijn missie
‘De oorlog neemt meer dan alleen levens, het verandert je geloof’