Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'The Courier': Monument voor een moedige spion

Een filmrecensie van Rick de Gier

Bij acteur Benedict Cumberbatch denk je al snel aan hyperintelligente, arrogante, licht misantropische personages, omdat hij die zo aanstekelijk kan spelen – onder meer in de serie Sherlock en de superheldenfilms van Marvel. Alleen al daarom is het leuk om de Brit in The Courier eens heel iets anders te zien doen.

Deel:

In deze ouderwetse spionnenfilm, gebaseerd op echte gebeurtenissen, speelt Cumberbatch de Londense zakenman Greville Wynne, gelukkig getrouwd, goedgehumeurd, maar ook wat verveeld met zijn burgerlijke bestaan. In 1960, op het toppunt van de Koude Oorlog, wordt hij geheel onverwacht benaderd door een stel agenten van veiligheidsdiensten MI6 en CIA. Ze vragen hem zijn land een dienst te bewijzen door zakenreizen naar Rusland te gaan ondernemen en daar geheime operaties uit te voeren.

Wynne gaat schoorvoetend akkoord. In Rusland ontmoet hij de overgelopen Sovjetofficier Oleg Penkovsky (een mooie rol van de Georgische acteur Merab Ninidze), die hem gestolen documenten meegeeft over Russische atoomwapens. In de loop der tijd, terwijl de operatie steeds riskanter wordt, ontstaat er een hechte band tussen de twee mannen. Intussen weet Wynnes gezin van niks.

Lees ook: 'De veroordeling' over Deventer moordzaak is akelig actueel
Lees ook: 'De veroordeling' over Deventer moordzaak is akelig actueel

Zo’n verhaal is natuurlijk wel vaker verteld in de cinema, in allerlei John le Carré-verfilmingen bijvoorbeeld, en vrij recent nog in Bridge of Spies van Steven Spielberg. Inhoudelijk heeft The Courier dan ook niet veel verrassingen te bieden – of het moet zijn dat het spionnenwerk zonder enige glamour in beeld wordt gebracht. Greville Wynne is bepaald geen James Bond of Jason Bourne.

Niettemin is The Courier een goed gemaakte, onderhoudende film, over een geschiedenis die beslist bekendheid verdient. En die hoofdrol van Cumberbatch is erg overtuigend, zeker in het dramatische slot. Een passend monument voor een gewone man die buitengewone moed vertoonde.

Bekijk hier de trailer van 'The Courier'

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

The Courier

Regie: Dominic Cooke. Met o.a. Benedict Cumberbatch, Merab Ninidze en Rachel Brosnahan. Kijkwijzer: 12 (vanwege geweld, angst en grof taalgebruik).  Nu in de bioscoop.

Geschreven door

Rick de Gier

--:--