Ga naar submenu Ga naar zoekveld

The Duke: Een moderne Robin Hood

Een filmblog van Rick de Gier

Waarom zouden arme, oudere Britten na een leven lang hard werken belasting moeten betalen om naar de BBC te kunnen kijken? Taxichauffeur, kletskous en verstokte socialist Kempton Bunton kan dergelijk onrecht niet uitstaan. Zelfs als hij twee weken de gevangenis in moet, omdat hij weigert kijk- en luistergeld te betalen, geeft hij de strijd niet op. Integendeel, hij wordt er alleen maar radicaler van.

Deel:

In 1961 steelt Bunton een peperduur schilderij uit de National Gallery in Londen, met de intentie het weer terug te verkopen en de winst dan in een fonds voor gepensioneerde arbeiders te stoppen. Hij beschouwt zichzelf als een moderne Robin Hood. Al gauw dreigt de zaak echter uit de hand te lopen: de politie vermoedt dat de maffia achter de kunstroof zit en Buntons wantrouwige vrouw Dorothy begint ook lastige vragen te stellen.

Het is moeilijk te geloven, maar het verhaal van Kempton Bunton is echt gebeurd. De Britse regisseur Roger Michell bewerkte de geschiedenis tot een erg charmante, tikje kluchtige komedie: The Duke (de titel verwijst naar het schilderij, een portret van de hertog van Wellington). De kunstdief en zijn vrouw worden kostelijk gespeeld door zeventigers Jim Broadbent (Another Year) en Helen Mirren (The Queen), die hun personages ondanks allerlei irritante trekjes iets heel innemends geven.

Qua toon en moraal staat The Duke in de traditie van typisch Britse arbeiderskomedies als The Full Monty, Billy Elliot en Pride. Het verhaal wordt luchtig gebracht, maar werkt toe naar een welgemeende sociale boodschap: we zouden allemaal wat meer naar elkaar moeten omkijken.

Lees ook: 'Belfast': Een gelukkige jeugd in een grimmig decor
Lees ook: 'Belfast': Een gelukkige jeugd in een grimmig decor

Daarmee vormt de film een mooi slotakkoord van de carrière van Roger Michell, die eerder solide producties maakte als Notting Hill, My Cousin Rachel en Tea with the Dames. De regisseur overleed vorig jaar kort na de première aan een hartaanval, 65 jaar jong.

Bekijk de trailer van 'The Duke'

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

'The Duke'

Regie: Roger Michell. Met o.a. Jim Broadbent en Helen Mirren. Kijkwijzer: Alle leeftijden, bevat grof taalgebruik. Nu in de bioscoop.

Geschreven door

Rick de Gier

--:--