Ga naar submenu Ga naar zoekveld

The Passion 2021 komt naar je toe!

Passionwakes, concerten en gesprekken door heel Nederland

In aanloop naar de landelijke The Passion op Witte Donderdag organiseert de Protestantse Kerk, samen met lokale kerken, laagdrempelige The Passionwakes en kleinschalige concerten. Dit alles onder de noemer The Passion 40daagse.

Deel:

Na 10 mooie edities heeft de EO eerder dit jaar afscheid genomen van The Passion. De EO heeft producent Mediawater, KRO-NCRV en de andere partners laten weten dat zij afziet van verdere coproductie in The Passion. The Passion zal in 2021 door de KRO-NCRV worden uitgezonden.

Paasverhaal

Rondom The Passion 2021 worden wakes georganiseerd. Deze The Passionwakes - toegankelijke bijeenkomsten rond een replica van het bekende The Passionkruis - en de concerten worden tijdens de Veertigdagentijd door het hele land gegeven, uiteraard coronaproof. Met The Passion 40daagse en materialen om samen met anderen The Passion te bekijken en in gesprek te gaan, kan het paasverhaal breed gedeeld worden.

Passionwakes

Bij het organiseren van de The Passionwakes ondersteunt de Protestantse Kerk gemeenten en parochies met ideeën en materialen, waaronder het The Passionkruis. Het aansluitende concert wordt gegeven door artiesten en muziekgroepen die verbonden zijn aan Zingen in de Kerk, onderdeel van de Protestantse Kerk. Ruim veertig artiesten en uitvoerenden verlenen hun medewerking, van klassiek tot gospel, van koor tot band. Iedere kerk krijgt de mogelijkheid om een gratis concert te organiseren.

#Ikbenervoorjou

Het thema van The Passion, #ikbenervoorjou, is bedoeld om stil te staan bij de vraag wat het betekent dat Jezus er voor mensen wil zijn, én voor wie wij er willen zijn. “ ‘Ik ben er voor jou’, zegt Jezus tegen ons en daarvoor bracht hij het ultieme offer: Zijn leven. Die boodschap is de kern van het paasverhaal”, vindt Jurjen de Groot, directeur van de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk. “Het is een belofte, want daarmee staat niemand alleen. Maar ook een vraag: voor wie wil jij er zijn? Daarover gaan we in heel Nederland het gesprek aan.”

Indrukwekkende verhalen

Het iconische lichtgevende kruis trekt niet alleen door gaststad Roermond op Witte Donderdag, maar gedurende The Passion 40daagse daaraan voorafgaand ook door heel Nederland. Op verschillende plekken in ons land stelt KRO-NCRV presentatrice Anita Witzier de vraag “Tegen wie wil jij zeggen: ik ben er voor jou?” en doet zij verslag van bijzondere ontmoetingen en indrukwekkende persoonlijke verhalen.

Gespreksmateriaal

The Passion is een mooi startpunt voor een gesprek met vrienden, buren of gemeenteleden over waardevolle levensthema's. Daarvoor wordt gespreksmateriaal ontwikkeld voor kijkers thuis en plaatselijke gemeenten. Voor een predikant kan het een aanleiding zijn om met bijvoorbeeld dertigers aan de rand van de gemeente in gesprek te gaan. 

In voorgaande jaren was The Passion te zien in onder andere Gouda, Rotterdam, Leeuwarden, Enschede, Amersfoort en Dordrecht. The Passion 2021 wordt, met steun van de Protestantse Kerk in Nederland en Kansfonds, uitgezonden op Witte Donderdag 1 april om 20.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--